Novo : Toby Litt - "Pronaći samu sebe"

utorak , 16.11.2004.

Upravo je iz tiska izašla knjiga Pronaći samu sebe, britanskog autora Tobyja Litta, u izdanju zagrebačkog Hena.com-a

O knjizi:
"Victoria About, chick-lit spisateljica, poziva jedanaest prijatelja da besplatno provedu mjesec dana u unajmljenoj seoskoj kući kako bi napisala reality book o njihovim pustolovinama. U nakani da skrivenim kamerama kontrolira svaki korak ukućana, namjenjujući im uloge u "predstavi" koju je režirala bez njihova znanja, Victoria postaje žrtvom njihovih intrigantnih sabotaža, ali i vlastite manipulacije."

O knjizi urednik izdanja Ervin Jahić kaže :
Toby Litt romanom ironičnoga naslova Pronaći samu sebe ispisuje bolno duhovit pastiš chick-lit žanra u kombinaciji sa satirom fenomena Big Brother i bezbrižnog homagea romanu To the Lighthouse Virginije Woolf. Ma koliko beznadežne bile Victorijine književne pretenzije, on smišlja razorno točnu imitaciju njezina stila. Šaljivo se koristeći modernističkim motivima i strukturama, ne miješajući pritom pojmove "ozbiljan" i "težak", koketirajući s intelektualnim svjetionikom tako silne radijacije kakva je ona Virginije Woolf te višeslojnošću postupaka, Litt u ovom romanu sabire razmišljanja o suvremenoj krizi privatnosti i nudi nam rijetko zabavnu i preciznu skicu za fenomenologiju dosade.

O autoru:


Toby Litt rođen je 1968. u Bedfordshireu, gdje je i odrastao. Studirao je engleski na Oxfordskom sveučilištu, prije nego što se preselio u Glasgow, a potom i u London, gdje je radio kao televizijski prevoditelj. Nakon toga postaje pisac "s punim radnim vremenom".
Autor je dviju zbirki kratkih priča, Adventures in Capitalism i Exhibitionism, i tri romana: Beatniks, Corpsing i Deadkidsongs (objavljena i u nas pod naslovom Pjesme mrtvih klinaca, u izdanju Hena com-a, 2002.).


<< Arhiva >>