NOVO : Manuel Vazquez Montalban : "Davitelj" (izd. Fraktura)

četvrtak , 25.11.2004.


Zaprešićka nakladnička kuća Fraktura poznata je po otkrivanju, hrvatskoj čitateljskoj publici još nepoznatih autora. Tako smo nakon knjiga mađarskog Nobelovca Imre Kertesza, Jonathana Lethema, Assje Djebar, Wladimira Kaminera, Petera Esterhazyja, Fleur Jaeggy i mnogih drugih dosad nam nepoznatih pisaca, sada u prilici čitati i najpoznatiji roman španjoslkog književnika Manuela Vazqueza Montalbana, naslovljenog "Davitelj".

Roman "Davitelj" inspiriran je slavnim filmom "Bostonski davitelj", ali je Manuel Vázquez Montalbán otišao korak dalje od filma te je napisao iznimno napet triler u kojem se miješaju snoviđenja i maštarije zatvorenika sa stvarnim ubojstvima.
Ispripovijedan iz pozicije ubojice Alberta DeSalva zatvorenoga u ludnicu "Davitelj" je s jedne strane profinjen psihološki portret, a s druge strane preslika društva i njegova najžešća kritika. Alberto DeSalvo, glavni junak romana, u rangu je, ako ne i zanimljiviji od slavnoga Hannibala Lectera. Iznimno obrazovan, veliki obožavatelj secesije, duhoviti cinik, on u svojoj ispovijedi razotkriva povijest i kronologiju svoga, daviteljskog, po njemu iznimno vrijednoga i umjetničkog posla.
"Davitelj" je roman u kojem se na očaravajući način isprepliću umjetnost i zločin, a njime je Manuel Vázquez Montalbán ostvario slojevitu alegorijsku sliku u kojoj Boston može biti bilo koji grad a davitelj bilo tko, te još jednom pokazao zašto ga drže jednim od najutjecajnijih suvremenih španjolskih autora, koji je sada po prvi put dostupan i hrvatskoj čitateljskoj publici.

O autoru:


Manuel Vazquez Montalban rodio se u Barceloni 1939. Završio je romansku filologiju. Romanopisac, esejist, novinar i pjesnik. Poznat kao ljevičar i antifašist, 60-tih godina je zatvoren i zabranjeno mu je pisanje zbog protivljenja Francovu režimu.
Opus mu je bogat i raznolik, ali slavu je stekao nizom romana, počevši od "Ubio sam Kennedyja", u kojima je protagonist simpatični inspektor Pepe Carvalho. Dugi niz nagrada koje je dobio uključuje nagradu Planet za "Južna mora", nagradu Reclamare za romane "Klavirist" i "Ubojstvo u centralnom komitetu", nagradu Raymond Chandler, nacionalnu nagradu za literaturu i nagradu Europa-Literatura za "Galindez".
Godine 1995. dobio je nagradu kritike za "Davitelja" i nacionalnu nagradu za jezik kao priznanje za sav dosadašnji rad. Umro je u listopadu 2003.



<< Arhiva >>