Booker prvi put romanu s gay tematikom!

srijeda , 20.10.2004.


The Man BOOKER Prize jedna je od najcjenjenijih književnih nagrada u svijetu a dodjeljuje se najboljem romanu izdanom u prethodnih dvanaest mjeseci, čiji je autor iz neke od zemalja Commonwealta ili iz Irske.

Ovogodišnji , inače 36. po redu laureat je Alan Hollinghurst za svoj roman The Line of Beauty.

U užem krugu za nagradu koja je dodijeljena u utorak 19.10. u Londonu bili su i Achmat Dangor, Sarah Hall, Colm Toibin, Gerard Woodward i David Mitchell koji je prema spekulacijama važio za najvećeg favorita.

O nagrađenom autoru :


Britanski pjesnik i romanopisac Alan Hollinghurst rođen je 1954. godine u Stroudu, u pokrajini Gloucestershire, a studirao je na Magdalen College u Oxfordu.
Prvi mu je roman, The Swimming-Pool Library, objavljen 1988. godine, a 1989. je za njega dobio nagradu Somerset Maugham. Njegova knjiga The Folding Star već je bila u užem izboru za Bookera 1994. godine.


Inače, Hollinghurst je poznat po žestokim sadržajima svojih štiva, a kod prethodne nominacije za Bookera nagrada mu je izmakla, navodno, zbog previše eksplicitnih opisa muškog seksa.
Knjiga Line of Beauty ponovo tematizira homoseksualnu mušku ljubav ali to danas za žiri više nije toliko šokantno kao što je , izgleda , bilo prije deset godina, iako žiri naglašava kako odluka nije bila jednoglasna te su i romani Mitchella i Toibina bili “nevjerovatno blizu nagradi”.

Britanska kritika The Line of Beauty opisuje kao “roman o homoseksualizmu, snobizmu i AIDS-u pod težinom Thatcherizma” i to je prvi gay-roman koji je osvojio Bookera.

Pobjednika je proglasio žiri kojim je predsjedao Chris Smith na svečanosti u Royal Horticultural Halls u Westminsteru u Londonu, a nama ostaje da se nadamo što skorijem hrvatskom izdanju...

<< Arhiva >>