Ispovijesti jednog uživatelja opija

četvrtak , 21.10.2004.


Nakon što smo nedavno od Celebera dobili knjige Marihuana i Pisanje na drogama koprivnička izdavačka kuća Šareni dućan , poznata po izdanjima koje krasi predispozicija da postanu kultni (ili to već jesu - Dylanova Tarantula, Caveov King Ink, Burrougsov Goli ručak, Thompsonov Strah i prezir u Las Vegasu, Zlatno tele ILjfa i Petrova...) niz srodnih djela nadopunila je knjigom Ispovijesti jednog uživatelja opija.

Radi se o najpoznatijem djelu engleskog prozaika Thomasa De Quinceya (1785. - 1859.), originalno objavljenom daleke 1822. g. , a Šareni Dućan sada nam donosi prijevod proširene verzije koju je De Quincey objavio 35 godina nakon originala, odnosno 1856.godine.

De Quincey je, rano napustivši školu, za život zarađivao pisanjem priča, članaka, kritika i ogleda, te prevođenjem sa njemačkog, a sa uživanjem opija započeo je 1804. godine. U to vrijeme opij se slobodno prodavao u ljekarnama kao sredstvo za ublažavanje boli (u obliku tinkture laudanuma), a u svojoj knizi De Quincey, kroz tri veće cjeline opisuje svoj put od vremena kada je opij uzimao za ublažavanje reumatskih bolova pa sve do stvaranja krajnje ovisnosti.

Prvi dio knjige obrađuje njegova predopijumska iskustva – djetinjstvo i srednjoškolsko razdoblje sve do bijega u Wales i London te dolaska u Oxford gdje opij ulazi u njegov život.
Drugi dio knjige donosi opise početnih iskustava kada je opij za njega predstavljao izvor užitka ali i nadahnuća za rad, dok je treći dio knjige ispunjen autorovom analizom vlastite ovisnosti i opisima grozomornih simptoma kojima je ovisnost popraćena, što je na koncu posljedovalo rasapom De Quinceyeve obitelji i trajnim posljedicama na njegovo zdravlje.

Knjiga je opremljena brojnim ilustracijama i napomenama koje čitatelju znatno olakšavaju snalaženje u tekstu i prilagođavanje vremenu u kojem je djelo nastalo, a najdojmljivije su stranice na kojima De Quincey vrlo sugestivno opisuje promjene svijesti u stanju opijenosti, kada je jako teško razlikovati san od jave, moru od budnosti.

Izdavač Šareni dućan, 2004. meki uvez, 190 str.,s engleskog preveo Mate Maras


<< Arhiva >>