Elfriede Jelinek - dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2004.

petak , 08.10.2004.


Švedska akademija jučer je objavila da je Nobelovu nagradu za književnost, kao deseta žena u povijesti, dobila austrijska spisateljica, pjesnikinja i dramatičarka Elfriede Jelinek.


Elfriede Jelinek rođena je 1946. od oca češkog Židova i majke Bečanke. Literarnu karijeru je započela 1967. zbirkom pjesama, a popularnost na njemačkom govornom području stekla je 1975. romanom Žene i ljubavnici i Divna, divna vremena 1980. Kontroverzna figura austrijskog javnog života, Elfriede Jelinek bila je članica austrijske komunističke partije od 1974. do 1991. godine. Godine 1998. primila je prestižnu Büchnerovu nagradu, a 2002. dodijeljena joj je i ugledna Heineova nagrada, kojom se osim isticanja literarne vrijednosti aludira i na autoričin socijalni angažman i kritičko promišljanje vremena u kojem živimo.


Inače njezin najpoznatiji roman Pijanistica koji obiluje autobiografskim elementima (originalno objavljen 1988.), prošle je godine u Hrvatskoj objavila Naklada Oceanmore.

Pijanistica se danas ubraja u nezaobilazna djela europske književnosti s kraja 20. stoljeća. Kontroverzan i beskompromisan, ovaj je roman nadahnuo austrijskog redatelja Michaela Hanekea da snimi film istoga naslova, koji je na Filmskom festivalu u Cannesu 2001. dobio tri nagrade: Grand Prix za najbolji film, za najbolju žensku (Isabelle Huppert) i mušku ulogu (Benoit Magimel).

Elfriede Jelinek osebujna je figura austrijskog javnog života i svestrana književnica (kod nas je nedavno uprizorena njezina drama Što se dogodilo nakon što je Nora napustila svoga muža ili potpornji društava), a švedska akademija pohvaljuje "njezin muzikalni protok glasova i protuglasova u romanima i dramama, koji izvanrednom lingvističkom osebujnošću razotkrivaju apsurd društvenih klišeja i njihovu slabost".

Ona je do sada deseta po redu, a od 1996. godine kada je Nobelom za književnost ovjenčana poljska pjesnikinja Wisława Szymborska, prva žena koja je osvojila ovu prestižnu nagradu, vrijednu 1,1 milijun eura.



<< Arhiva >>