Tajni život laponske princeze

petak , 08.10.2004.


Zagrebački Disput upravo je objavio novu zbirku priča Irene Lukšić.

Izdavač knjigu predstavlja slijedećim riječima :

"Tajni život laponske princeze zbirka je priča koja kao i prethodna proza Irene Lukšić načelno bježi od velikih tema, iako se bavi onim najvećim - životom i literaturom.
Preplećući i kombinirajući dijelove vlastita života, fragmente tuđih, čak i onih koje je moguće uhvatiti letimičnim pogledom kroz prozor vlaka, te iskustva literature, Irena Lukšić ispisala je zbirku priča koja ne nudi odgovore, već postavlja mnoga pitanja. Prije svega jedno, za ovu zbirku, ali vjerujem i svakoga od nas, vrlo važno: "Svijet sna: što je to? Što je svijet sna? Netko je napisao da je to umjetnički oblikovani svijet stvarnosti a da stvarnost sama po sebi ne postoji. San je remek-djelo prirode. Prema tome, živite svoj san i radujte se svakom trenutku kojega ste svjesni. Sanjajte! "
Ove naizgled jednostavne priče zavode činjenicom kako su nastale iz lijepe pobude da se svakoga nazove umjetnikom u svome snu. A tu padaju sve generacijske barijere i opterećivanje generacijskom pripadnošću i jednostavno se prepušta onome zbog čega je i nastala ova knjiga - čitanju.

O autorici :


Irena Lukšić rođena je 1953. u Dugoj Resi. Diplomirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. S ruskoga prevodi prozu i poeziju.
Do sada je objavila slijedeće knjige :
- romani Konačište vlakopratnog osoblja, Zrcalo, Traženje žlice , Povratak slomljene strijele,
- zbirke pripovijedaka Sedam priča ili jedan život, Noći u bijelom satenu, Sjajna zvijezda Rovinja i Krvavi mjesec nad Pompejima.
U suatorstvu i samostalno uredila je nekoliko tematskih brojeva Književne smotre i časopisa Svjetlo.
Kao urednica objavila je knjige : Nova ruska poezija, Soc-art, Jednostavna istina – ruska pripovijetka 20. stoljeća, Antologija ruske disidentske drame, Ruska emigrantska književna kritika i Ruska književnost u svemiru.
Suautorica je dvotomne deskriptivne bibliografije Ruska književnost u hrvatskim književnim časopisima.
Priredila je za tisak integralnu verziju Dnevnika Dragojle Jarnević i memoare Svi životi jedne ljubavi Irine Aleksander. Dva puta je studijski boravila u Rusiji, a sudjelovala je na tridesetak međunarodnih znanstvenih simpozija.





<< Arhiva >>