Predstavljanje monografije Mirka Ćurića "Vjera Biller" u Grazu

petak , 20.09.2019.


U Grazu, 23. rujna 2019. u 18.00 sati u Steiermärkische Landesbibliothek Graz, Kalchberggasse 2 održat će se predstavljanje monografije Mirka Ćurića "Vjera Biller".

Organizatori su Panonski institut iz Pinkovca i Steiermärkische Landesbibliothek Graz.

Vjera Biller je avangardna slikarica koja se rodila u Đakovu 7. prosinca 1903. u đakovačko-osječkoj židovskoj obitelji, oca Emila i majke Malvine (rođ. Kuger), a ubijena je kao žrtva nacističkih medicinskih eksperimenata u Hertheimu 28. svibnja 1940. Živjela je i djelovala u Hrvatskoj (Đakovo, Osijek, Opatija), Mađarskoj (Budimpešta), Njemačkoj (Berlin) i Austriji (Graz), a izlagala u Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji i Srbiji, odnosno tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Ostavila je traga u tri međunarodno važna avangardna umjetnička pokreta, s pripadajućim časopisima – Magyar aktivismus (MA) iz Budimpešte, Der Sturm iz Berlina, Zenit iz Zagreba i Beograda.

"Mudrac na suncu, pjesničko-glazbene posvete Desnici"

četvrtak , 19.09.2019.

Hrvatsko društvo pisaca

poziva vas na događaj

"Mudrac na suncu,
Pjesničko-glazbene posvete Desnici"

Velika dvorana Novinarskog doma, Perkovčeva 2, 10000 Zagreb
petak, 20. rujna 2019., 19 sati


Sudjeluju:
Zoran Ferić, predsjednik HDP-a, uvodna riječ
Velimir Visković
Tonko MaroevićP j e s n i c i:

Branko Čegec, Lana Derkač, Monika Herceg, Mateja Jurčević, Miroslav Kirin, Andrijana Kos-Lajtman, Miroslav Mićanović, Sonja Manojlović, Sibila Petlevski i Darija Žilić.

Glazba:

Gudački kvartet Sebastian

J. Haydn: Gudački kvartet op. 76, br. 3, Carski (Andante, Menuetto)

Milko Kelemen: Soneti (III i V)

Ivo Tijardović: Mein Shimmy, Loulou la languide – foxtrot


Program vodi:

Korana Serdarević

Centar za kreativno pisanje poziva vas da se prijavite

subota , 14.09.2019.CeKaPe Zagreb poziva sve one koji imaju rukopis u ladici, pišu, ali ne znaju kako strukturirati tekst ili su početnici bez i jedne napisane riječi da se bez straha i oklijevanja prijave na jednu od njihovih četrnaest radionica. Njihovi su voditelji sjajni pisci, književni teoretičari, dramaturzi, copywriterima, kritičari, odlični pedagozi i svakom polazniku prilaze s puno strpljenja i poštovanja prema tekstu, uvažavajući njegovu poetiku i spisateljski glas. Miroslav MIćanović, Zoran Ferić, Tomislav Zajec, Goran Ferčec, Jagna Pogačnik, Tomica Šćavina, Aida Bagić, samo su neka od imena koja već trinaest godina privlače nove generacije pisaca.
Polaznicima također pružaju mogućnost objavljivanja vlastite knjige, što predstavlja dodatnu motivaciju za pisanje i rad na tekstu.

Radionice se održavaju u grupama od 7 do 11 polaznika u 10 ili 15 termina s fondom od 30 školskih sati (osim radionice proze koja traje 60 školskih sati). Radi se u kreativnoj i prijateljskoj atmosferi, piše, komentira napisano, briše i uređuje i preko motivacijskih vježbi pisanja stvaraju se nova djela.
*
Radionice: proza, poezija, kratka priča, roman, scenarij za kratki film, drama, copywriting, pisanje kao terapijsko-meditativna praksa, pričoslovnica za osnovnoškolce, radionica za srednjoškolce, s one strane pisanja, stvaranje uvjerljivog lika, književna kritika, književno prevođenje, dramsko pismo strip klub, blog, storytelling.
*
Kontakt osoba: Aleksandra Vučković
Sva pitanja možete postaviti na info@cekape.com

Moja kritika romana "Priča o izgubljenoj djevojčici" Elene Ferrante u novome "Vijencu"

četvrtak , 12.09.2019.Na kioscima je novi broj "Vijenca"
a u njemu, između ostaloga,

i moja kritika romana
"Priča o izgubljenoj djevojčici"
Elene Ferrante.

Novi "Vijenac" još donosi:

- razgovor sa španjolskim piscem Fernandom Aramburom
- kolumne Nives Opačić, Pavla Pavličića, Borisa Becka, Mladena Klemenčića, Mirka Planinića
- tekst Stjepana Damjanovića o knjizi "Povijest hrvatskoga jezika - 20.stoljeće, drugi dio"
- tekst Ljerke Car Matutinović o romanu Marka Gregura "Mogla bi se zvati Leda"
- tekst Livije Reškovac o pjesničkoj manifestaciji "Croatia rediviva"
- tekst Strahimira Primorca o romanu Veljka Đorđevića "Sante leda"
- tekst Krešimira Bagića o knjizi Ernsta Jandla "Otvaranje i zatvaranje usta (frankfurtska predavanja o poetici)"
- tekst Josipa Lisca povodom smrti velikana hrvatske lingvistike i filologije Radoslava Katičića

te još pregršt tekstova o likovnoj umjetnosti, glazbi, filmu, kazalištu, plesu itd.

Ljeto 2019., rezime

utorak , 10.09.2019.

Još je jednom ljetu stigao kraj, pa je red da rezimiramo (01.06. do 09.09.2019.):

- cca 450 plažnih sati
- 37 pročitanih knjiga
- 6 napisanih kritika + još 2 u bilješkama, čekaju finalizaciju + 6 kartica teksta s preporukama štiva za ljetno čitanje (već objavljeno u ljetnom trobroju Vijenca)
- primljena nagrada Primorsko-goranske županije za unaprijeđenje kvalitete kulturnog stvaralaštva u 2018.g.
- 3,5 kg manje
- preplivanim kilometrima broja nema

Sve u svemu, zadovoljan sretan


(Naslov: bolje voda u uhu nego u koljenu)O ukidanju roditeljskih ispričnica i "Školi za život"

ponedjeljak , 09.09.2019.Obrazovni mudraci na čelu s ministricom Divjak onu papazjaniju od navodne reforme nazvali su "Škola za život". A jedna od najavljenih mjera te reforme je ukidanje roditeljskih ispričnica. Pa kad malo razmislite, to je posve u skladu s nazivom te reforme.
Jer, velik dio života svi mi odživotarimo čekajući nešto :
čekajući u redu u pekarnici i apoteci, čekajući pred različitim šalterima, u pošti, banci, sudu, pred javnim veceom, u redu za ulaznicu, čekajući benzin da pojeftini i plaća da poraste, čekajući tabletu da počne djelovat, dilera, poštara, kraj školskog sata i radnog vremena, penziju, socijalnu pomoć i nasljedstvo, čekajući da zagrize, pljusak da stane i maglu da se digne, čekajući zeleno na semaforu, ručak da se skuha, rublje da se osuši i gosti napokon da odu, čekajući magnetnu rezonancu ili kolonoskopiju, uplatu honorara ili ukidanje ovrhe, čekajući kavu da zakuha ili čaj da se ohladi, čekajući tramvaj, brod, vlak, autobus, šinobus, taxi, čekajući daveža da zašuti, čekajući mengu ili pak menopauzu, sjetvu ili žetvu, čekajući sina da diplomira, unuka da prohoda, Đeknu da odapne, čekajući Godota, Novu godinu, godišnji odmor ili bar vikend, čekajući početak ili kraj lovostaja, čekajući rezultate raznih natječaja i krvnih pretraga, čekajući pomilovanje, čekajući poziv na snimanje Milijunaša, čekajući novu knjigu najdražeg vam pisca, novi prijevod Gige Gračan, novi album Sachera, Balaševića i Dylana, čekajući dobitak na lotu ili bar povrat poreza, čekajući Nobela za Kunderu, pravdu što nikad stići neće, čekajući poštenu vlast, i da na vrbi rodi grožđe... pa u krajnjoj liniji, jedna od definicija života mogla bi biti i "čekaonica smrti".

Iako to Divjakica i njezini reformatori sigurno nisu imali na umu, ukidanje roditeljskih ispričnica djeci će priuštiti jednu važnu životnu lekciju i pripremiti ih za život : čekajući pred vratima liječničke ordinacije na ispričnicu djeca će se vježbati strpljivosti i privikavat na čekanje, a koje je, kao što smo već zaključili, jedna od najvažnijih osobina života.

7. Festival svjetske književnosti

nedjelja , 08.09.2019.Od 08. do 14.09.2019. u Zagrebu i Splitu
u organizaciji izdavačke kuće Fraktura
održava se 7. Festival svjetske književnosti.

Program je dostupan ovdje

<< Arhiva >>