Moja kritika romana "Još uvijek Alice" Lise Genove u "Vijencu"

četvrtak , 23.05.2019.
Na kioscima je novi broj "Vijenca"
(samo 10 kuna)
a u njemu, između ostaloga,

i moja kritika romana
"Još uvijek Alice" Lise Genove
(Izd.Naklada Ljevak, prev. Anita Peti Stantić i Mirta Stantić)
Novi "Vijenac" još donosi:

- tekst Jelene Gazivode o okruglom stolu s urednicima kulturnih rubrika u medijima, u organizaciji "Vijenca"
- kolumne Pavla Pavličića, Nives Opačić i Borisa Becka
- tekst Ljerke Car Matutinović o knjizi Tomislava Milohnića "Frkalas"
- tekst Strahimira Primorca o knjizi Zorana Malkoča "Umro Supermen"
- razgovor s prevoditeljem Nicolasom Raljevićem
- tekst Petre Miočić o 12.riječkom sajmu knjiga i festivalu autora "vRIsak"
- tekst Marije Rakić Mimice o 3.Mediteranskom festivalu knjige

te još pregršt tekstova o likovnoj umjetnosti, plesu, glazbi, kazalištu, filmu itd.

NOVO: Matias Faldbakken "Konobar" (Fraktura, 2019.)

srijeda , 22.05.2019.Matias Faldbakken
"Konobar"

roman
Izd. Fraktura
Prijevod: Munib Delalić
Broj stranica: 216
Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom
Cijena: 139 kuna

Riječ izdavača

Kad u tijesnoj prostoriji iza kuhinje zakopča svoju košulju s rožnatim gumbima, konobar je spreman za još jedan beskrajni radni dan u The Hillsu. I dok slijedi davno dobivene upute da ne bude nasmijan i da dočeka goste uslužnim licem bez emocija, u njemu se možda sprema eksplozija. Što će se dogoditi kad redoviti gost znakovita nadimka Le Gris, Svinja, zakasni, a istog popodneva u restoran uđe fascinantna mlada i vjerojatno bogata djevojka koju nitko prije nije vidio te je enigma čak i šefici bara koja poznaje cijeli Oslo? Kad se u igri nađe vrijedna umjetnina ne baš jasnog porijekla, a naš konobar mora sići u labirint podruma od kojeg osjeća zazor? Hoće li mu i tada urednost i usluga biti dobra obrana od njegove unutarnje buke?

Roman Konobar fascinantna je kronologija nekoliko dana u monotonom životu malog čovjeka u kojem se počnu odvijati naizgled nebitne promjene. Njegov pisac Matias Faldbakken svestrani je norveški likovni umjetnik svjetskoga glasa koji je ovim djelom iskoračio iz svoje zone komfora – ako takvo što u umjetnosti uopće postoji – te nas briljantnim opisom karaktera i atmosfere uvukao u priču koja će nas na prepad osvojiti.

"Elegantna parodija prožeta bogatstvom humora i oštroumnih opservacija, sa žalcem društvene kritike." - Dagsavisen

"Faldbakken, inače vizualni umjetnik, oslikava unutrašnjost The Hillsa, konobarovu psihu i razgovore za večerom promišljenom i često zabavnom teatralnošću, uz zericu apsurda." - Booklist

"Ova je knjiga večera koju ne želite završiti." - J. Ryan Stradal

"Konobar je poput provale smijeha lišenog briga, često vraški zabavan, no može ga se čitati i kao alegorijsku komornu dramu o transakcijama u kapitalizmu." - Klassekampen

"Pametan, dojmljiv roman." - Publishers Weekly

"Faldbakken gradi slasnu napetost između ne toliko brojnih događaja i raskoši tehnike kojom su opisani." - The New York Times Book Review

"Ako slijedite autorove migove, mogli biste osjetiti kako vam kralježnicom prolaze trnci, a konobara gledati u drugačijem svjetlu. Ovu knjigu punu iznenađenja možete čitati na nekoliko različitih načina." - Los Angeles Times

Norveški umjetnik i pisac Matias Faldbakken rodio se 1973. u Danskoj. Studirao je na umjetničkim akademijama u Bergenu i Frankfurtu. Prvo književno djelo The Cocka Hola Company objavio je 2001. pod pseudonimom Abo Rasul, kao početak trilogije Skandinavska mizantropija (preostali dijelovi su Macht und Rebel i Unfun), jednog od najuzbudljivijih i najoriginalnijih projekata u suvremenoj skandinavskoj literaturi. Napisao je i svojevrsnu suvremenu dopunu Ibsenove Lutkine kuće pod nazivom Kaldt produkt (2006.) te zbirku kratkih priča. Konobar (The Hills) iz 2017. prvi je njegov roman nakon devet godina, ujedno i prvi koji je napisao pod svojim imenom, a za njega se našao u najužem krugu kandidata za norvešku literarnu nagradu Brage. Njegova umjetnička djela nalaze se u brojnim svjetskim galerijama suvremene umjetnosti, među kojima su Paula Cooper Gallery (New York), Simon Lee Gallery (London), Galerie Eva Presenhuber (Zürich), Galerie NEU (Berlin) i Standard (Oslo).

PROMOCIJA romana "Proslava" Damira Karakaša

utorak , 21.05.2019.
Naklada OceanMore

poziva Vas na

promociju romana "Proslava" Damira Karakaša

u srijedu, 22.5. u 20 sati
Dvorana Müller kina Europa

Na promociji uz autora sudjeluju: Đurđica Čilić, Ivica Đikić, Lana Cavar i Gordana Farkaš Sfeci.

Ulomke iz romana čitat će Milivoj Beader.

Dobrodošli!

NOVO: Édouard Louis: "Raskrstimo s Eddyjem" (OceanMore, 2019.)Édouard Louis: "Raskrstimo s Eddyjem"
roman
izd. OceanMore
Format: 13x20 cm
Prijevod s francuskoga: Ita Kovač
Naslovnica: Dejan Dragosavac Ruta
Meki uvez s klapnama, 152 str.
Cijena: 120,00 kn

Riječ izdavača

Roman Raskrstimo s Eddyjem govori o djetinjstvu i adolescenciji Eddyja Bellegueulea devedesetih i dvijetisućitih godina u francuskom selu gdje živi u sedmeročlanoj obitelji, nerijetko na rubu siromaštva. U autobiografskoj potki romana oslikava se svijet radničke klase u malome tvorničkom mjestu gdje se bijeda prikriva alkoholom, a emocije i egzistencijalni očaj nasiljem.
U toj će se skučenoj i okrutnoj sredini dječak Eddy, koji zarana osjeća privlačnost prema vlastitome spolu, suočiti s ponižavanjem i zlostavljanjem u obitelji i školi. Napori dječaka da prihvati svoju različitost i prevlada gađenje prema samome sebi, nametnuto ponašanjem okoline koja ga stigmatizira od malih nogu, označit će i njegovu pobunu koja će mu dati snage za bijeg i prihvaćanje sebe. Ova potresna i osjećajna priča o dječaštvu, buđenju seksualnosti i borbama za vlastiti identitet ispripovijedana bez ikakva uljepšavanja, čitatelja će vratiti u duboko zakopane rane vlastita djetinjstva i pružiti mu iskustvo čitanja koje će ga dugo pratiti.

„Pobuna protiv mojih roditelja, protiv siromaštva, protiv moje klase, njezina rasizma, nasilja i običaja zapravo je došla naknadno. Jer prije negoli sam se pobunio protiv svijeta vlastita djetinjstva, taj se svijet moga djetinjstva pobunio protiv mene. Nisam imao izbora osim bijega. Ova je knjiga pokušaj da proniknem u to.” (Édouard Louis)

Iz medija:

„Apsolutno očaravajuće. Roman Raskrstimo s Eddyjem potresan je književni debi koji će nam dugo ostati u pamćenju.”
Lire

„Pred nama je pisac čija nas zadivljujuća knjiga ostavlja potpuno bez riječi.”
Didier Eribon

„Roman nevjerojatne snage i istinitosti.”
Annie Ernaux

„Roman Raskrstimo s Eddyjem nije samo primjer uspješne etnografije. To je također zapanjujuća priča o različitosti i adolescenciji, mnogo stvarnija od mnogih ispripovijedanih.”
The New York Times

„Način na koji autor pripovijeda svoju priču, kako prisebno i pomno opisuje vlastitu nesreću, čitatelju oduzima dah.”
Die Welt

Dvije promocije knjige Borisa Jovanovića Kastela „Testament u školjkama“ (Shura publikacije, Opatija, 2019.)

ponedjeljak , 20.05.2019.SHURA PUBLIKACIJE, OPATIJA
KNJIŽNICA BOGDAN OGRIZOVIĆ, ZAGREB
ANTIKVARIJAT EX LIBRIS, RIJEKA


pozivaju nas na dvije promocije knjige
Borisa Jovanovića Kastela
„Testament u školjkama“„Testament u školjkama“ je prva knjiga poznatog crnogorskog i mediteranskog pjesnika Borisa Jovanovića Kastela objavljena u Hrvatskoj; izdavač ShuraPublikacije, Opatija (2018). Kastel po mnogim ocjenama važi za jednog od najboljih poetskih glasova Mediterana danas.

Promocije će se održati

20. 05. (ponedjeljak) 2019. U 19,30 H
u knjižnici BOGDAN OGRIZOVIĆ, Preradovićeva 5, Zagreb

21.05. /utorak) 2019. U 19,oo H
u antikvarijatu EX LIBRIS, Riva boduli 7, Rijeka


Sa Kastelom će o njegovoj poeziji i poetici „jedinstvenih mediteranskih navigacija i solarnih biljega“, razgovarati pjesnikinja i kritičarka Darija Žilić i književnik Valerio Orlić.

Kastelove knjige su objavljene, osim u Crnoj Gori, još i u Srbiji, Sloveniji, Češkoj, Makedoniji i Italiji, a „Testament u školjkama“ je njegova prva knjiga kojom Kastelovu poeziju predstavljamo u Hrvatskoj (premda sâm pjesnik nije nepoznat u gradovima duž naše obale).

Predstavljanje knjiga Lászla Végela "Exterritorium" i "Neoplanta ili obećana zemlja"FRAKTURA
nas poziva na
predstavljanje knjiga

Lászla Végela
"Exterritorium" i "Neoplanta ili obećana zemlja".Uz autora o knjigama će govoriti Xenia Detoni i Zdravko Zima,
a razgovor će moderirati Iva Karabaić.

Ulomke iz djela Lászla Végela čitat će Milivoj Beader.

Neoplanta
je topla i silno životna kronika jednoga grada i ljudi u žrvnju 20. stoljeća. Na području gdje su i masovne grobnice multikulturne, Végel ispisuje suosjećajne stranice sage o obiteljima koje su pronašle svoj put kroz tragedije i komedije grada koji još od carice Marije Terezije svaki njegov građanin zove na svojem jeziku. Jer, grad koji voliš nazivaš upravo tako, baš kao što i čovjek umije istinski opsovati samo na onom jeziku na kojem i sanja.

Exterritorium je izvanredna dnevnička esejistika Lászla Végela, mađarskog pisca rođenog u Vojvodini. Britka promišljanja o humanosti, krivnji, odgovornosti i politici, kao i nostalgična toplina prema ljudima i mjestima koji tvore dom i kad si naoko ničiji, čine Végela istinski velikim piscem.

Ponedjeljak, 20. svibnja 2019., 19 sati
Institut Balassi - Mađarski institut u Zagrebu
Augusta Cesarca 10, Zagreb


Zagreb Book Festival

subota , 18.05.2019.Od 20. do 25.05.2019.
u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt
održat će se novo izdanje
ZAGREB BOOK FESTIVALA,
u organizaciji izdavačke kuće
Naklada Ljevak.

Program događanja dostupan je ovdje

NOVO: Rosella Postorino - "Hitlerove kušačice" (OceanMore, 2019.)

petak , 17.05.2019.
ROSELLA POSTORINO
"Hitlerove kušačice"

roman
Nakladnik: Naklada OceanMore
Prijevod: Marko Kovačić
04/2019.
264 str., meki uvez
Cijena: 139.00 kn

Riječ izdavača

Roman "Hitlerove kušačice" Roselle Postorino
iz 2018. u Italiji je autorici donio brojne književne i druge nagrade, a osvojio je i međunarodnu publiku. Jesen je, 1943., dvadesetšestogodišnja Rosa Sauer nakon bombardiranja Berlina dolazi u Gross-Partsch k roditeljima svoga zaručnika koji se kao njemački vojnik bori na ruskom frontu. Ubrzo je s ostalim djevojkama pozvana u obližnje Hitlerovo tajno sklonište Vučji brlog.
Zatvorene u blagovaonici pod budnim okom čuvara, s raskošnom hranom pred sobom, djevojke će triput dnevno kušati obroke spremljene za Hitlera i tako jamčiti da hrana nije otrovana. Dijeleći iskustvo straha pred mogućim nastupom brze smrti skrivene u svakom ukusnom zalogaju, među djevojkama se rađa prijateljstvo i savezništvo, ali i netrpeljivosti i nesuglasice.
Kada se u Vučjem brlogu pojavi novi zapovjednik, sijući još veći teror među kušačicama, Rosa će se iznenada naći u vrtlogu emocija. Nadahnut svjedočanstvom Margot Wölk, roman "Hitlerove kušačice" suptilna je priča o ljudskoj prirodi i odnosima, koja propituje kako preživjeti a ne izgubiti ljudskost.


Sposobnost autorice da jednim potezom sjajno prenese osjećaj krivnje, srama, ljubavi i grižnje savjesti znak je da ćemo još čuti za nju. - The New York Times Book Review

Majstorski… Jedinstvena priča u kojoj će svaki čitatelj prepoznati svoj odraz. - L’Unione Sarda

Nezaobilazna i vrlo moćna knjiga koja podsjeća na "Utopljenike i spašene" Prima Levija i na najbolju talijansku beletristiku. - La Riviera

Ova knjiga koja pripovijeda o ljubavi, gladovanju, preživljavanju i grižnji savjesti ostat će vam urezana u srce. - Marie Claire (Italija)

Rosella Postorino
(Reggio Calabria, 1978.) odrasla je u Liguriji, živi i radi u Rimu. Nagrađivani roman prvijenac iz 2007. La stanza di sopra (Soba na katu) utire put njezinu književnom stvaralaštvu i nagradama koje se nižu svakom novom knjigom.

Za roman "L’estate che perdemmo Dio" (Ljeto u kojem izgubismo Boga) dobila je Nagradu Benedetto Croce i posebnu nagradu žirija Cesare De Lollis te za roman "Il corpo docile" (Pokorno tijelo) Nagradu Penne. Roman "Hitlerove kušačice" iz 2018. osvojio je i međunarodnu publiku, a u Italiji joj je donio brojne književne i druge nagrade. Dosad je roman preveden na dvadeset tri jezika.

Izvor: Moderna Vremena Info


Siniša Matasović, Michael G. Stephens i Susan Wolan u ližnjanskoj knjižnici Zvona i Nari

četvrtak , 16.05.2019.
Pozvani smo da se u subotu 18.5.2019. u 10h pridružimo u ližnjanskoj knjižnici ZVONA i NARI gdje će u sklopu radionice pisanja i nakladništva programa FreeZURA predavanje o pjesničkom umijeću i ulozi pisca u društvu održati književnik Siniša Matasović.

O svojim spisateljsko-nakladničkim iskustvima govorit će i svibanjski gosti svratišta ZVONA i NARI, bračni par iz Chicaga, romanopisac i dramatičar Michael G. Stephens te urednica i publicistica, Susan Wolan.

Ne propustite ovu sasvim osobitu književnu matineju u ZVONIMA i NARIMA: SISAK + CHICAGO = LIŽNJAN

A evo podataka o autorima:

Siniša Matasović (Sisak, 1980.) do sada je objavio dvije zbirke poezije i to: „Sisak se uspješno pretvara da spava" 2015. i „Tvoj novi dečko" prošle godine. Također, potpisuje i roman „Nećak" iz 2016. U sisačkom ogranku Matice hrvatske od 2014. godine moderira i vodi poetska okupljanja poznata pod nazivom Stihovnica Siska, a također je godinama bio aktivan i kao zamjenik glavne urednice časopisa Riječi. Stručni je suradnik za područje književnosti pri Sisačkoj udruzi za promicanje alternativne i urbane kulture te pokretač i urednik njihove biblioteke Teatar piva. Od jeseni 2018. godine u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak moderira i vodi književnu tribinu po nazivom ''Siniša Matasović vam predstavlja''. Na prvom službenom prvenstvu slam (slem) poezije u Hrvatskoj održanom 2015. godine bio je viceprvak države. Prevođen je na njemački i ukrajinski jezik.

Michael Gregory Stephens živi u Chicagu, autor je više od dvadeset knjiga, mahom romana, objavljivan u poznatim nakladničkim kućama kao što je Random House. U svojim djelima od kojih su neka izvođena u kazalištima diljem SAD-a, Stephens problematizira odrastanje u mnogočlanoj obitelji, odnos s ocem i svoje irsko nasljeđe. Predavao je na raznim sveučilištima, između ostalog na sveučilištima Princeton i Columbia.

<< Arhiva >>