Klik - Po Europama

petak, 09.08.2019.

Živinice


Osim "pripitomljenih" pasâ, kao standardnih kućnih ljubimaca, Stockholm se zbog svoje "simbiotičnosti" sa živim svijetom mora, jezera i šuma oko sebe može pohvaliti i ostalim živinicama.


Zbog svoje glasnoće kao svudaprisutni u gradu nameću se već spomenuti galebovi. Oni ne rade razliku između mora (Baltičkog) s jedne strane grada i jezera (Maelaren) s druge strane tako da im je i sâm grad prirodno stanište.
Osim što evidentno zagađuju spomenike na koje upravo obožavaju slijetati...


... nisu rado viđeni gosti u brojnim marinama prepunim čamaca i jahti jer im očito "svinje" po palubama.
Stoga se vrlo često protiv njihove najezde brane "strašilima" posebne "konstrukcije". Doimaju se poput dječjih pticolikih zmajeva, ali zavezanim na okomite gibljive štapove, poput ribičkih, tako da i uz lagani vjetrić mahnito oblijetavaju lijevo desno.


Na ostale sitnije letačice nisam osobito obraćao pažnju, osim što sam ponegdje zapazio njihove "gnjezdilice" koje su katkada vickasto, zamalo cinično oslikane i "opisane": "Mačka voli pticu!".
[#CATLOVEBIRD]


Za "naše", jarunske labudove govorahu da su "ruski", no ovim štokholmskima ne znam pravo porijeklo, ali nije nemoguće da su i oni "ruski"... Ta Baltičko more dopire i do komadićka Rusije.
A ovdje se sasvim komotno osjećaju... i razmnožavaju.


Druga dominantna zajednica "ptica" u Stockholmu su guske, po izgledu tj. šarama perja definitivno drugačije od naših, bijelih.
Šeću se posvuda po zelenim površinama...


... i pravi su "živi inventar" svih gradskih travnjaka.
U izrazitom su tolerantnom odnosu prema ljudima s kojima dijele blagodati travnjaka...


... ali ih katkada izluđuju samohodne šišalice trave, "pametne Husqvarna"-e, svojim "stohastičnim" promjenama smjera, a koje se mogu vidjeti kako "šišaju" u svim većim gradskim parkovima.


Nekako im je, guskama, draže namjerno se miješati s
ljudima i plesti im se, pogotovo dječici, pod nogama.


U nekim pak parkovima i po periferijskim vrtovima nije rijedak slučaj vidjeti i prave obitelji zečeva koje predvečer izlaze "na pašu"...


... a najveće iznenađenje priredile su nam, dva puta, i lisice koje bez osobitog straha vršljaju po okućnicama vilâ na periferiji grada.


I za današnji kraj, ne bi bilo fer zaobići i "oprašivače" koje "voli Stockholm" te im mjestimično, vjerojatno u nekom "pilot-projektu", namjenjuje posebne, smišljene zelene površine... ovdje tek (valjda) u nastajanju.

[Stockholm - lipanj 2019.]

© • 09.08.2019. u 19:01 • Komentari (2) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com