Klik - Po Europama

srijeda, 07.08.2019.

Žedni dani...


Ovih vrućih ljetnih dana kad će nam žeđ biti stalno na pameti (u i grlu), prisjetih se kako se u Stockholmu brižno ophode prema "nasadima" na javnim mjestima, a koji bi mogli za sušnih dana ljeta žeđati.


Radi se o sustavu "zalijevanja" stabala koji je kao načelo kod nas poznat kao "kap po kap", a kojeg sam, podržanog drugačijom tehnikom, svojevremeno vidio u Dalmaciji na Visu. Njime su tamo navodnjavali plantaže bresaka.


U Stockholmu, čini se, većinu "javnih" stabala kojima prijeti odumiranje za vrijeme sušnih dana ljeta, opremaju posebnim vrećama koje, nakon punjenja vodom, nju polako otpuštaju u tlo oko stabala. Po svemu sudeći - funkcionira. Jer... nigdje nisam vidio sasušenih... zaboravljenih stabala.


Te vreće donekle poružnjuju dojam nakakvog zelenog prostora (pa i ovakvog s "umjetnom travom"), ali to nikoga ne zabrinjava.


Za "ozbiljnija" stabla, vidljivo je, ne štedi se na vrećama-zalijevačicama.


Na jednoj takvoj vreći uspio sam pronaći komercijalnu naljepnicu te se ispostavilo da je patent iz SAD-a. Uz opće karakteristike doznah da je jedno punjenje dovoljno za 5-9 sati kontinuiranog zalijevanja.
Iako nisam vidio sâm proces dnevnog "punjenja", ne sumnjam da postoji javna služba koja sustavno dnevimice mobilnim mini-cisternama dopunjava vreće vodom.


Drugačije gradski "biljni nasadi", žardinjere, imaju predviđeno zalijevanje kroz poseban unaprijed ugrađen lijevak kojim se voda do biljaka dovodi kroz zemlju, a ne odozgo.


Eto... a budući da ima i drugih žednih bića, ima i drugih vodâ na raspolaganju.


Neki se snalaze i s termosicama na rubu prekrasnog engleskog parka...


... a neki bez pardona i sa štekama pive, prepuštajući se pritom i nožnom hlađenju u fontani.


I za današnji kraj... kad smo već kod pitke vode, bijah iznenađen doznavši da je voluminozna zgrada, koja se na jednom od brežuljaka diči poput neke "neo"-utvrde, zapravo jedna od "vodosprema" / "vodotornjeva" u vodovodnom sustavu Grada.

[Stockholm - lipanj 2019.]

© • 07.08.2019. u 19:01 • Komentari (4) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com