Klik - Po Europama

utorak, 05.03.2019.

"Što je grad bez rijeke!?"


Na povijesnim "crtežima" su Brežice često bile prikazivane u "romantičarskom" tonu, s obližnjom rijekom Savom kao zamalo jezercem za dokono veslanje i provod.


Danas taj isti dio krajolika izgleda nekako grublje - do prije koju godinu to je bilo blatnjavo poplavno područje Save bez ikakve urbane gradnje.


I novovjeka tabla uz pristupni puteljak jasno je davala do znanja opasnost
te sugerirala izbjegavanje prilaza u slučaju očekivane / prognozirane visoke vode.


Međutim... situacija se tamo u posljednjih četiri-pet godina potpuno promijenila. U tri godine Slovenci su uspjeli tik kod Brežica izgraditi još jednu u nizu hidroelektrana "na donjoj Savi".


Formirano je akumulacijsko jezero 4-5 puta veće površine od zagrebačkog Jaruna koje vodom "hrani" elektranu. Za razliku od "diskutabilne" energije Nuklearke Krško koja se vidi u pozadini (!) na udaljenosti od nekih sedam kilometara, njena petnaest puta manja proizvodnja energije je, laički promatrano, apsolutno čista.


Sve hidroelektrane se ozbiljno hvataju u koštac sa "separacijom" neželjenog, rijekom doplavljenog materijala, a ovdje je on, potaknut vodenom strujom, formirao pravu "splav" i privremeno stanište lokalnih ptica močvarica.
[Mala digresija za Zagrepčane - jeste li primijetili kako se Sava, na protoku ispod naših mostova, ovih tjedana doima nekako neuobičajeno čistom, plavozelenkastom...?]


Nizvodno od brane Sava se zajedno sa simpatično izvedenim drenažnim kanalima ponovno vraća u svoje korito uobičajenih dimenzija i poznatih vizura... te se kilometar nizvodno spaja s rijekom Krkom.


Iako se do sâme vode akumulacijskog jezera ne može prići, barem ne u neposrednoj blizini brane, ipak je cijeli kompleks očito prepoznat kao potencijalno rekreacijsko područje te je, uz česta upozorenja o "prilasku na vlastitu odgovornost", pješacima i biciklistima ovim mostom omogućen / dozvoljen pristup i gibanje po nasipu jezera.


Nekadašnje "poplavno područje" ostalo je i dalje na raspolaganju "opičenijim" motoriziranim adrenalincima... i, koliko sam shvatio, lovcima.
Ne bih se začudio da do neke moje sljedeće posjete tamo nikne i ozbiljnija rekreacijska zona.

[Brežice - ožujak 2019.]

© • 05.03.2019. u 19:01 • Komentari (4) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com