Klik - Po Europama

ponedjeljak, 04.03.2019.

Vljudno vabljeni, nič siljeni

"Tako blizu, a tako daleko"... moglo bi se reći za slovenski gradić Brežice, udaljen od nas jedva 35 km, od vrata do vrata. Jer... ne mogu nabrojati koliko sam puta prošao autom po njegovoj obilaznici, periferiji... a, koliko se sjećam, samo sam dva-tri puta u životu baš pješice prošetao gradom i pobliže ga osjetio.


S ovom izjavom koju si slobodno prevodim kao "Ljubezno pozvani, nimalo prisiljeni" oduševili su me, makar je to samo slogan njihovog bogatog Posavskog muzeja.


Gradić nam je, iako u nedjeljno popodne pomalo neprirodno pust, odavao neku toplu mirnoću i šarmantnost, barem ona njegova "stara jezgra". A da o čistoći i urednosti i ne pričam! Čak se i golema "žitnica", valjda najstarija zgrada u gradu (na slici) nekako čini "kao apoteka".
Po konfiguraciji terena pak, gradnji i položaju urbanog središta na uzdužnom brežuljku podsjetio me na (ovdje) već nekoć opisan austrijski Bad Radkersburg... ili Kranj...


U grbu (?) općine Brežice dominira novovjeki vodotoranj, ali i, kao
neizostavna vrijednost, (plava) rijeka Sava s kojom se neposredno sljubljuje.


Toranj je vidljiv skoro sa svakog mjesta u gradu (a i šire) i nije čudo da su ga odabrali kao upečatljiv "orijentir".


Starost mu je jedva malo preko sto godina, ali je izveden
u maniri njemačke renesansne gradnje pa odaje poseban šarm.
[Fotografija je presnimak s njihove ulične izložbe o gradu...]


Puno "vrjedniji primjerak" gradnje je "fortifikacija" koja svojim volumenom dominira rubom grada tristotinjak metara od rijeke Save.


Spominje se prije više od četiristo godina, a i njen položaj nad Savom bio je tada, kako se čini, nekako neposredniji... i "opakiji".
[Fotografija je presnimak s njihove ulične izložbe o gradu...]


Danas utvrda figurira, uglavnom valjda, kao "Muzej na kraju grada" i ugodan je vizualni "background" rekreacijskoj zoni uz Savu...


Ondje gdje je naplavno područje rijeke odmah pod brijegom, tamo obično ima i žaba... pa pretpostavljam da je ovaj par žab(a/i)ca na kućnom pragu stare prisavske hiže, neka njihova lokalna simpatična "maskota"...

[Brežice - ožujak 2019.]
A o rijeci Savi "pod" Brežicama - u sljedećem postu.

© • 04.03.2019. u 19:01 • Komentari (2) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com