Klik - Po Europama

četvrtak, 19.07.2018.

U znaku kugli, raznolikih...

Bio sam obećao nekoliko salcburški-lokalnih interpretacija njihove najčešće "metafore" koja se vezuje uz njihovog Mozarta.


Prije dvanaestak godina zatekle su me na livadi uz cestu ove skoro metarske željezne kugle... rekao bih na "ničijoj zemlji" između Njemačke i Austije, tik do Salzburga.


U samom gradu je tada bilo više kuglastih izložaka (možda je bila Mozartova godina). Jedna od njih i s ukomponiranim Mozartovim "medaljama" (?)... Inače čokoladnim.


Na drugom mjestu netko se malo i pošalio s pogubnim utjecajem "ozbiljne glazbe" na putnika namjernika.


Ove pak godine u njihovom reprezentativnom dvorcu naiđoh na neke stvarno pogubnije kugle, topovske, izložene usput, uz još neke relikte iz njegove povijesti.


I u njegovom podnožju, kao da se netko poigravao s topovskim kuglama. Imali su ih, čini se, "viška". A, zna se, "od viška glava (ne) boli"!


Jedina "kugletina" na koju smo sada naletjeli bila je ona na jednom od glavnih trgova, kako već nedavno pokazah. S nekakvim "gipsanim" čovječuljkom na vrhu koji čak nije niti Mozart!


Bogtepitaj kakva je pak to "metafora" u kontekstu tog trga...? Nisam istraživao.


U svakom slučaju, neki od gledatelja (kino-)predstave na trgu pod njom se osjećahu baš "cool"!
A pomalo paradoksalno učinilo mi se da u gradu u kojem se skoro uopće ne može naći grafita po fasadama kuća, kugla nije preživjela bez strasnog "črčkanja"...

[Salzburg - travanj 2006. /srpanj 2018.]

© • 19.07.2018. u 19:01 • Komentari (4) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com