Klik - Po Europama

utorak, 16.01.2018.

Mađarskom prema jugu

Poslije detaljima-bremenite Budimpešte mađarska se ravnica, koja se "obećavala" uz ceste prema jugu, očekivala umirujućom...


No ipak, na sâmom prijelazu iz grada u debelu periferiju, Mađari su smjestili svoj "Memento Park", muzejsku zbirku "detroniziranih" ruskih spomenika, poskidanih iz Budimpešte, kako bi pokazali "u kakvom se okruženju živjelo" iza "Željezne zavjese".
Na samom ulaznom "portalu" otvorene muzejske livade diče se poznati ideolozi, bradonje Marx i Engels u svojoj vlastitoj "niši".


Niti Lenjin, gnječeći (vjerojatno) svoju šubaru, nije dobio manje prostora...


Moram priznati da smo cijelu "izložbu" promotrili "s vanjske strane" tog kompleksa (preko ograde) jer nam se nije dalo (bili smo škrti) trošiti još tu neku zalihu forinti prije konačnog potroška u planiranom Pečuhu.
Time objašnjavam (i sâmom sebi) zašto pojedinim spomenicima ne znam pravu "pozadinu", a kamoli gdje su za vrijeme svog "života" bili postavljeni. Jer negdje uz spomenike to je "moralo" pisati


U svakom slučaju, i ovako površno i usput (i s dozom ironije), bilo je razvidno koje su "poruke" na javnim prostorima te skulpture odavale.
Likovi "velikih gestâ" kao da su oživotvorili poznate Lenjinove riječi: "Komunizam je sovjetska vlast plus elektrifikacija cijele zemlje!". Kh! Kh!


Poslije zrn(a)ca nemile povijesti došla je na red, dakle, tipična panonska Mađarska, barem s jedne strane ceste. A ponegdje i Dunav s druge strane ceste.


Za razliku od naših "skela" voženih po sajlama, kao plovnih prijelaza na rijekama gdje nadaleko i naširoko nema mostova, ovdje vjerojatno zbog žive i ozbiljne plovidbe po Dunavu, nekakva sajla razapeta preko rijeke ne dolazi u obzir te su njihove "skele" zapravo "motorni riječni trajekti"...


I onako usput, na brežuljku ponad jednog ubavog mjestašca nedaleko Dunava, protegnusmo noge u krugu djelomično i simbolički rekonstruiranog rimskog tabora Lussonium, čije ime sam zaboravio istog trena.


Ako ništa drugo, lokalni tesari i "drvodjelci" imali su se priliku okušati u "antičkim" tehnikama gradnje. A mi, privučeni time, nakratko pauzirati vožnju šetnjom na ugodnom suncu.

[Mađarska - ožujak 2005. / travanj 2012.]

© • 16.01.2018. u 19:01 • Komentari (2) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com