Klik - Po Europama

subota, 08.07.2017.

Pod zvijezdama II, III, ...

Kad sam naslutio da u Beču postoji više zvjezdarnica (ta i u Zagrebu postoje (bar) dvije, ona gornjogradska "oficijelna" i ona na Voćarskoj koju smo oduvijek zvali "Popovska") vidio sam da će to biti zanimljiva potraga po bečkim brdima.



U ovoj, tzv. Kuffnerovoj zvjezdarnici nabasasmo, kao znatiželjnici, na čovjeka koji nam je na naše pitanje "bi li se moglo malo popeti na terasu promotriti panoramu grada?" uljudno objasnio da slobodno dođemo kasno navečer.
"Of course! At night" - zahvalismo. Ta to je ipak "zvjezdarnica"!


Impozantan, pomalo institucionalno uštogljen kompleks pored Ottakringa izniknuo nam je odjednom, zapravo nenadano, kao i tolike "stvari" u tom prostranom gradu kad se krene u "browse"-anje. Prva asocijacija bila je - zvjezdarnica, ali kad se po mnogočemu oko zgrade mogao nanjušiti "miris" vojske... bit će da je to ipak neka radarska stanica, smještena ovako samozatajno "usred grada".



... [Beč - lipanj 2015./ lipanj 2017.]
I na koncu, kako buran dan obično "prestaje" negdje u zoni Dunavskog kanala i njegovog razigranog "šušura", odjednom mi je sinulo da i dobro poznata zgrada Urania na samom utoku Dunavskog potoka (!) u Dunavski kanal ima, osim ostalih društvenih i kino-sadržaja, i kupolu zvjezdarnice što se tek naknadnom provjerom potvrdilo. Izgrađena još u doba plinskih svjetiljaka mogla je, bez današnjeg gradskog "svjetlosnog onečišćenja", "zvjezdarnički" (!) funkcionirati i usred (tada već...) velegrada...

© • 08.07.2017. u 19:01 • Komentari (5) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com