Deus meus et omnia!

srijeda, 31.01.2007.

Don Bosco

Danas se u crkvi spominjemo jednog sveca koji je cijeli svoj život posvetio mladima. Slavimo spomen don Ivana Bosca, osnivača salezijanaca. Bio je toliko ispred svoga vremena da su ga njegovi neprijetelji pokušali ubiti i proglasiti ludim. Spasio je mase mladih koji na ovome svijetu nisu imali nikoga osim Dobrog Boga i božjeg sluge don Bosca.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Više o ovom velikanu katoličke crkve možete pročitati na linkovima:
O don Boscu
Još o don Boscu
Još, još o don Boscu

- 10:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 30.01.2007.

KATOLIČKI PORTAL

Posjetite katolički portal koji već djeluje 5 godina na adresi:
katolici.org

- 10:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

JOŠ O SPOLNOM ODGOJU

Članak dr. Ružice Ćavar, predsjednice
Hrvatskog pokreta za život i obitelj, možete pročitati na linku:
o spolnom odgoju

- 10:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Uz aktualno raspravu o zdravstvenom odgoju u školama

U novom broju Glasa Koncila možete pročitati članak
o raspravi o zdravstvenom odgoju u školama od
profesora Jospipa Balobana pod nazivom
Raskorak između ideala i konkretnog života.
Članak možete naći i na linku:
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_izdvojeno.html?news_ID=10334

- 10:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 28.01.2007.

Dan Gospodnji

Iz evanđelja po Luki

Oči sviju u sinagogi bile su uprte u njega. On im poče govoriti: Danas se ispuni ova riječ Pisma koju ste upravo čuli. Svi su mu odobravali i divili se milosnim riječima koje su tekle iz njegovih usta. Rekoše: Nije li ovo Josipov sin? On im odvrati: Vi ćete meni bez sumnje reći ovu poslovicu: Liječniče, izliječ sam sebe! Učini i ovdje u svom zavičaju velika djela što su se, kako čujemo, dogodila u Kafarnaumu!

Današnje evanđelje želi u nama pobuditi pitanje: koliko poznajem Isusa? Isusovi prijatelji i susjedi iz Nazareta, mislili su da predobro poznaju Isusa, ali nisu ga prepoznali kao Boga. Isus je za njih bio običan čovjek, čovjek kojega su svaki dan mogli susresti u najobičnijim situacijama. Ako se pokušam staviti na mjesto Isusovih prijatelja i susjeda, mogu se upitati: kako bih ja reagirao slušajući jednog običnog čovjeka kako govori neobične riječi? Možda bih i ja poput stanovnika Nazareta očekivao nekakvu senzaciju i čudo, očekujući da i naše malo misto postane poznato, a ne da se govori: Može li doći što dobro iz Nazareta? (Iv 1, 46).
U trenutku kada Riječ Božja u meni ne budi nemir i kada mi Riječ Božja postane daleka i nepotrebna, tada je i Isus za mene postao jedna obična osoba, o kojoj možda slušam od rođenja, ali to više nije Bog koji može promijeniti moj život...

Free Image Hosting at www.I</p>
</p>
 <!-- Tekst posta -->

</td>
</tr>
</table>

<div class= - 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 27.01.2007.

FRAMAŠI u Našicama

FRAMA znači franjevačka mladež. Radi se o mladim ljudima (srednjoškolci i malo stariji) koji se okupljaju u franjevačkim samostanima po cijeloj hrvatska Hrvatskoj. Mladi u zjednicam FRAME nastoje živjeti svoju vjeru u međusobnom druženju, po uzoru na sv. Franju Asiškog.
Framaši iz Našica slavili su danas svoja obećanja, pa se i nas nekolicina framaša (koji su i učenici naše škole) uputila u Našice. Dati obećanja u zajednici Frame znači na godinu dana ozbiljnije živjeti svoju vjeru po uzoru na sv. Franju. Obećanja se daju za vrijeme svete mise na kojoj bude puno mladih. Danas su se u Našicama okupili framaši iz Osijeka, Đakova, Sikirevaca, Borova, Požege, Virovitice i Slavonskog Broda. Takvi susreti su uvijek prilika za upoznavanje novih ljudi, a posebno je lijepo vidjeti mlade ljude koji radosno žive svoju vjeru i koji su našli svoje mjesto u svojim župnim zajednicama! thumbup
Ako vas zanima kako izgledaju naši susreti, možete nam se pridružiti petkom u 20 sati u franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 22:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Prijateljska odbojkaška utakmica protiv Opće gimnazije

Ponovo pobjeda!
Naši su se učenici ponovo iskazali. U prijateljskoj utakmici naši su odbojkaši pobjedili učenike Opće gimnazije. Vodili smo prva dva seta a onda su dečki Opće gimnazije na trenutak poveli, no to nas nije pokolebalo. Uspjeli smo ispraviti rezultat te odnjeti pobjedu. Iako smo mala škola i odbojkaška ekipa na našoj školi postoji tek drugu godinu, donose nam jako dobre rezultate! Bravo!

- 13:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 26.01.2007.

Prijateljska košarkaška utakmica sa učenicima iz tehničke škole

Ponovo smo pokazali da samo najbolji. U prijateljskoj košarkaškoj utakmici naši
dečki su pobjedili ekipu Tehničke škole. Od samog početka vidljiva se razlika samo
povečavala. Na kraju smo pobjedili sa vrlo uvjerljivom razlikom 45:58.
Ova utakmica bila je na neki način samo priprema za idući tjedan kada započinje školsko natjecanje. No ako ovako nastave daleko će dogurati. Držimo im fige!!!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 25.01.2007.

Blagdan obraćenja sv. Pavla


Danas katolička crkva slavi blagdan obraćenja sv. Pavla. Spominjemo se trenutka u kojem je Pavao, do tada se zvao Savao, susreo Krista Isusa, povjerovao u njega, krstio se i postao najveći propovjednik Radosne vijesti u povijesti Crkve. Evo što nam o tom velikanu Crkve piše sv. Luka u Djelima apostolskim u 9. glavi:

Savao pak, sveudilj zadahnut prijetnjom i pokoljem prema učenicima Gospodnjim, pođe k velikomu svećeniku, zaiska od njega pisma za sinagoge u Damasku, da sve koje nađe od ovoga Puta, muževe i žene, okovane dovede u Jeruzalem.
Kad se putujući približi Damasku, iznenada ga obasja svjetlost s neba. Sruši se na zemlju i začu glas što mu govoraše: "Savle, Savle, zašto me progoniš?" On upita: "Tko si, Gospodine?"
A on će: "Ja sam Isus kojega ti progoniš! Nego ustani, uđi u grad i reći će ti se što ti je činiti."
Njegovi suputnici ostadoše bez riječi: čuli su doduše glas, ali ne vidješe nikoga. Savao usta sa zemlje. Otvorenih očiju nije ništa vidio pa ga povedu za ruku i uvedu u Damask. Tri dana nije vidio, nije jeo ni pio.
U Damasku bijaše neki učenik imenom Ananija. Njemu u viđenju reče Gospodin: "Ananija!"
On se odazva: "Evo me, Gospodine!"
A Gospodin će mu: "Ustani, pođi u ulicu zvanu Ravna i u kući Judinoj potraži Taržanina imenom Savla. Eno, moli se; i u viđenju vidje čovjeka imenom Ananiju gdje ulazi i polaže na nj ruke da bi progledao."
Ananija odgovori: "Gospodine, od mnogih sam čuo o tom čovjeku kolika je zla tvojim svetima učinio u Jeruzalemu. On ima od velikih svećenika i punomoć okovati sve koji prizivlju ime tvoje."
Gospodin mu odvrati: "Pođi jer on mi je oruđe izabrano da ponese ime moje pred narode i kraljeve i sinove Izraelove. Ja ću mu uistinu pokazati koliko mu je za ime moje trpjeti."
Ananija ode, uđe u kuću, položi na nj ruke i reče: "Savle, brate! Gospodin, Isus koji ti se ukaza na putu kojim si išao, posla me da progledaš i napuniš se Duha Svetoga."
I odmah mu s očiju spade nešto kao ljuske te on progleda pa usta, krsti se i uzevši hrane, okrijepi se.
Nekoliko dana provede s učenicima u Damasku, te odmah stade po sinagogama propovijedati Isusa, da je on Sin Božji. Koji ga god slušahu, izvan sebe govorahu: "Nije li ovo onaj koji je u Jeruzalemu istrebljivao sve koji Ime ovo prizivlju, pa i ovamo zato došao da ih okovane odvede pred velike svećenike?" Savao pak, sve silniji, zbunjivaše Židove koji prebivahu u Damasku dokazujući: "Ovo je Krist!"
Pošto je minulo podosta vremena, odluče Židovi pogubiti ga, ali Savao dozna za njihov naum.


Molitva
Bože, ti si sav svijet prosvijetlio propovijedanjem svetog apostola Pavla. Danas slavimo njegovo obraćenje: daj nam po njegovu primjeru težiti k tebi i ljudima svjedočiti tvoju istinu. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Apostol Pavao podnio je mučeništvo u Rimu na mjestu gdje je kasnije sagrađena bazilika Tre fontane, naime predaja kaže da je Pavlova glava, pošto su je krvnici odsjeki mačem, tri puta odskočila i na tim mjestima potekla su tri izvora. Pavlovo tijelo nalazi se ispod glavnog oltara Bazilike sv. Pavla izvan zidina u Rimu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pao je prvi snijeg

Iako smo ga očekivali u travnju, snijeg je ipak pao nešto ranije.
Preporučamo našim maturantima koji voze automobile (ili više NE voze :o) da prilagode brzinu uvjetima na kolniku!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 24.01.2007.

Novi zbor mladih

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U srijedu 24. siječnja u prostorijama franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu okupilo se 20-tak mladih oduševljenika na prvu probu novog zbora. Većina mladih bila je iz naše škole. Htjeli bismo pjevanjem obogatiti nedjeljnu misu u 11.30, ali uz pjevanje želimo se zajedno družiti i dobro zabaviti. Mislim da smo svi večeras osjetili kako nam može biti lijepo i u crkvi, tj. samostanu... :o)

Pozivamo vas da nam se pridružite svake srijede u 19.30 sati, ili na nedjeljnoj misi u 11.30 u Velikoj crkvi.
Budite mladi, lijepi i... RASPJEVANI!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



NAŠ ŠKOLSKI ZBOR

ŠKOLSKI ZBOR

Kako opisati jedan zbor? Mnogi bi rekli jednostavno, riječima. Ali mi nismo običan zbor, naprotiv, mi smo jedan vrlo poseban zbor.

Sporani I, alti i soprani II zadaju glavnu muku voditelju zbora, našem dragom prof. Hrvoju Špiceru. Prije svake probe, dok mi pričamo, jedemo i pijemo ili kako mi to jednostavno nazivamo «psihičkom pripremom» za probu, profesor nas proziva. Kad šuštanje i priča napokon utihnu, počinje proba. Hodnikom odjekuju glasovi naših zborašica koje se pripremaju za razne svečanosti. Probe imamo dva puta tjedno ili kad «zagusti» pred neki nastup čak 3-4 puta tjedno (nekad zajedno i sa orkestrom).

Naš zbor trenutno broji 38 članica. Zbor je imao puno nastupa. Od crkvenih, školskih i gradskih svečanosti do smotri zborova u Osijeku i Zagrebu, ali i gostovanja u Sinju i Vukovaru. Koliko svi vole naš klasičarski zbor dokazuju i novine koje nas uvijek spomenu u svojim člancima.
T. K.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 21:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obnovljen "kapelanov stan" u našoj tvrđavi

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Zahvaljujući povjereniku za naš grad, g. Gabrijelu Sentiću, jedan od urednika našega bloga uspio je prije otvorenja pogledati obnovljeni "kapelanov stan" u našoj tvrđavi. Radi se o najmanjoj građevini u našoj tvrđavi iz 18. st. koja je služila za smještaj vojnog kapelana. Vojni kapelan bio je dušobrižnik tvrđavske posade i upravitelj kapelice sv. Ane od koje su nam danas ostali samo temelji.
Građevina koja je pretrpjela priličnu štetu u vrijeme Domovinskog rata zablistala je novim sjajem. Grad će u ove prostorije smjestiti informacijski centar Turističke zajednice Grada Slavonskog Broda.
Vidimo se na otvorenju!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Gost na satu vjeronauka

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U duhu ekumenizma, našu klasičnu gimnaziju, na poziv našeg vjeroučitelja fra Luke, posjetio je pastor baptističke crkve Slavonskog Broda, Darko Mikulić.

Pastor Darko je sudjelovao na satu vjeronauka 2.a i 3.a razreda. Tema sata je bila reformacija i Martin Luther. Na nekim pitanjima smo zakazali ali na nekima smo pokazali svoje unaprijed stečeno znanje i dokazali se pravim klasičarima. Predavanje je bilo zaista zanimljivo (i nitko nije zaspao pod satom). Pastor Darko se dotakao i tema koje su bliske nama mladima, a ostavio je i 15 min vremena prije kraja sata za naša pitanja.

Ispočetka smo bili dosta sramežljivi, i svi su šutjeli, ali smo ga onda "bombardirali" pitanjima. Bilo je tu svakavih pitanja: od traženja boljeg pojašnjavanja njihove liturgije i njihove pričesti, do "škakljivih" pitanja (za upućene, dovoljno je reći M. Zarožinski). Pastor je strpljivo slušao, smijao se, ali vjerojatno i preznojio dok je uspio na sve odgovoriti.

Na kraju sata, nagradili smo ga velikim (iskrenim) pljeskom i zamolili da nas posjeti još koji put.

T.K.

- 14:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 23.01.2007.

Ekumenska molitva u našem gradu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Na početku svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana 18. siječnja je u Katehetskom centru „Vid Mihaljek“, u župi Gospe brze pomoći u Slavonskom Brodu, prvi puta održan molitveno ekumentski susret pod geslom „Gluhima daje čuti, nijemima govoriti“.
U zajedništvu s predstavnicima kršćanskih zajednica, središnje ekumensko bogoslužje predvodio je Stjepan Belobrajdić, slavonskobrodski dekan. Uz mnogobrojne vjernike na susretu su sudjelovali i predstavili se predstavnici evangeličke, pravoslavne, katoličke Crkve (istočnoog i zapadnog obreda), a svojim pjevanjem susret su uljepšali članovi zborova mladih, „Sanctus“ i „Josipovi miljenici“.
Dekan Belobrajdić na početku je održao pozdravni govor, a vjeroučiteljica Mihaela Maričević, koja je bila inicijator susreta pročitala je ekumentsku povelju u kojoj smo kao kršćani pozvani i obvezujemo se na jedinstvo u vjeri.
Nakon što je predstavnik adventističke Crkve pročitao prigodno evanđelje i nagovor, kratko su se predstavili svi nazočni predstavnici kršćanskih zajednica. U završnoj molitvi vjernika bile su također zastupljene sve zajednice.
„Ovo je prvi susret ovakve vrste u našem gradu, no dao nam Gospodin da se to nastavi i dalje“, kazao je na kraju dekan Belobrajdić.
Inicijator susreta, vjeroučiteljica Maričević, koja je na KBF diplomirala na katedri za Ekumenizam, rekla je: „U svojoj široj obitelji imam mali ekumenizam, i već dugo sam na tom području željela nešto učiniti. Sudjelujući od prije na susretima ovakve vrste željela sam ga oživiti i u svom gradu. Uz pomoć vjeroučitelja i svećenika, kroz nekoliko susreta okupili smo sve predstavnike kršćanske zajednice u našem gradu te dogovorili ovaj susret koji je usitinu Bogu na slavu“.




[IMG]http://img324.imageshack.us/img324/8314/ekumenskamolitva3mr.th.png[/IMG]

- 12:47 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Božićna priredba

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Učenici Klasične gimnazije „Fra Marijan Lanosović“ iz Slavonskog Broda, u petak, 22. prosinca, svojim su profesionalnim nastupom s božićnim programom oduševili Brođane u prepunoj dvorani glazbene škole „Ivan Zajc“, pokazavši svoje umjeće kako u pjevanju tako i u glumi.
Sav trud, znanje, strpljenje i ljubav koju u njih ulažu njihovi profesori bila je vidljiva.
Spontane i jednostavne voditeljica, Iris Kebat i Anja Kamerer uz prigodne su božićne tekstove meditativno uvodile u svaku točku tog sadržajnog i svečanog programa. Nekoliko je učenika izvelo recitale u duhu Božića. Tamburaški orkestar pod vodstvom prof. Damira Butkovića i zbor gimnazije pod vodstvom Hrvoja Špicera zajedničkim su nastupom s nekoliko božićnih pjesama dočarali ugođaj Božića.
Vrhunac večeri bila je izvedba igrokaza „Božićna priča“ koju je s dvanaestak učenika dramske skupine škole pripremala njihova voditeljica, prof. Irena Krumes Šimunović. Scenografiju su radili učenici likovne skupine kao i drugi učenici u školi. Glazbu je napisao Domagoj Samardžić, a predstavljeno je kako otprilike danas funkcionira jedna suvremena obitelj s troje djece. Dok je otac prezaposlen majka je kod kuće uz TV sapunice. Kada se čini da nitko nikoga ne razumije i nema vremana za drugoga, najavom novoga člana u obitelj se vraća radost, mir, toplina, pažnja, razumijevanje i ljubav. Kako je radnja predstave popraćena s dosta humora publika ih je prekidala burnim pljeskom.
Pozdravnu riječ uputio je na kraju ravnatelj gimnazije, fra Mijo Hrman zaželivši svima radostan Božić i sretnu Novu godinu. Program je završen nastupom ovogodišnjih maturanata s pjesmom „Happy Christmas“. Cijeli su program osmislili učenici pod stručnim vodstvom prof. Krumes Šimunović. B.L.

- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #