petak, 29.09.2006.

MALO ZANIMLJIVOSTI O NEKIM DRŽAVAMA...

Pretpostavljam da svi volite putovati - ja obožavam! I da mogu, proputovala bi cijeli svijet jer stvarno svako mjesto je posebno na svoj način i sve se to isplati vidjeti. E pa, ako nekad zalutate u neke od ovih država ili gradova, evo da nešto i znate o tome! pusa!


* Zlato se za izradu nakita prvo koristilo u središnjoj i istočnoj Europi još 4.000 godina prije Krista.

* Stoljećima je Španjolska imala najjaču ribarsku flotu na svijetu, a i sada je najjača u Europi s čak 18.900 brodova. Velik broj Španjolaca, njih 81.000, su ribari (nije bitno kakvi...) , a još ih 500.000 radi u ribarskoj industriji.

* Dva najsjevernija glavna grada na svijetu su smještena u Europi – a to su Reykjavik na Islandu i potom Helsinki u Finskoj.

* Na Islandu, u Reykjaviku, možeš gledati zvijezde čak 18 sati dnevno za vrijeme zime, a za vrijeme ljeta sunce sja 24 sata dnevno. Tamo proljeće počinje krajem travnja, ljeto u lipnju, a jesen u rujnu. Na Islandu se često sva godišnja doba mogu osjetiti u jednom jedinom danu. Prosječne ljetne temperature na tom otoku su oko 20 Celzijevih stupnjeva, a zimske -17 celzijevaca.

* Najstariji grad u Skandinaviji je danski grad Ribe koji je nastao u 9. stoljeću. Nikad nije bio važno prometno središte pa i danas izgleda poput muzeja sa svojim drvenim kućama i uskim ulicama.

* Najčišći i najuredniji glavni grad na svijetu je islandski Reykjavik. Primjerice, tamo se gotovo sve gradske zgrade griju geotermalnom energijom koja ne zagađuje zrak.

* Norilsk u Rusiji je najhladniji naseljeni grad na svijetu. Prosječna temperatura u gradu je – 10,9 stupnjeva Celzijevih, a čak pet mjeseci u godini je bez sunčeva svjetla!

* U talijanski grad Veronu, gdje su se nekad davno voljeli Shakespeareovi slavni likovi Romeo i Julija, svake godine na Valentinovo stigne oko 1.000 pisama poslanih – Juliji!

- 08:50 -

Komentari (21) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Pa ništa posebno-o svemu po malo. Ima tu dosta mene i mojih stavova, frendova, škole, obitelji, španjolskog... Ovisi o raspoloženju i inspiraciji.

FRENDOVI...

A najvažniji ljudi u mom životu - umrla bi bez njih! Sve ih obožavam! A kak bi ja to rekla - moji miceki... Evo, ak jednom uspiju u životu nekaj napraviti od sebe (a ja vjerujem da hoće!) mogu se pohvaliti da sam je prva dobila njihove autograme!!! Pusa svima!

Dame imaju prednost...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Ak netko ovo uspije pročitati svaka čast!
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


A sad prave dame...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us