srijeda, 21.06.2006.

JEDAN EDUKATIVNI....

Baš me briga jel vam se da čitati ili ne, ja ću nakeljit to tu pa kud puklo....

Dakle, preuzeto sa stranice Hrvatske udruge leukemije i limfoma:

Što su limfomi i mijelom?

Kada stanice iz limfoidne obitelji počnu odrastati, premještaju se u druge organe tijela, uključujući u prsnu žlijezdu, limfne žlijezde i u druga tkiva. Zloćudnom promjenom takvih zrelih stanica i njihovim nekontroliranim umnažanjem nastaje bolest, srodna leukemiji, zloćudni limfom (malignant lymphoma). Limfomi, za razliku od leukemije, pripadaju kategoriji solidnih tumora, tj. ograničeni su na tkivo. Limfom se može razvijati polako ili može biti agresivan. Dijelimo ga u dvije osnovne, i vrlo različite skupine: Hodgkinova bolest (Hodgkin's disease) i ne-Hodgkinov limfom (non-Hodgkin’s lymphoma). Posebna vrsta limfoidne zloćudnosti odnosi se na najzreliji oblik B limfocita, stanice koje proizvode protutijela, a zovu se plazma stanice. Ta bolest se zove multipli mijelom (multiple myeloma).

Hodgkinov limfom

To je bolest koja uglavnom zahvaća limfne žlijezde. U početku se razvija sporo, prvi znak je povećanje limfnih žlijezda, često vrata. Liječenje se može sastojati od operacije, zračenja ili kemoterapije. Hodgkinova bolest uglavnom dobro odgovara na terapiju i mnoge se osobe izliječe od Hodgkinove bolesti, čak i ako je bolest jako raširena u vrijeme postavljanja dijagnoze. Uglavnom se javlja kod mlađih odraslih osoba.

Zloćudni limfom (ne-Hodgkinov limfom)

To je zloćudna promjena limfnih stanica koje su emigrirale izvan koštane srži i nalaze se u limfnom tkivu. Limfom se pronalazi ili u limfnim žlijezdama ili u bilo kojem mekom tkivu tijela. Limfomi se uglavnom javljaju kod mladih odraslih osoba.


i još bi malo o posljedicama liječenja, čisto da sebe "smirim" i još jednom se pokušam uvjeriti da je sve što mi se događa, NORMALNO za situaciju...
Istina, ovo dole je napisano za djecu oboljelu od leukemije, al princip je isti,... a nijanse su... gadne.

Umor

Umor je uobičajena posljedica kemoterapije. Umoru pridonose i čest nagon na povraćanje, i smanjeno kretanje, i smanjeni apetit. Najbolji način borbe s umorom je fizička aktivnost. Pokušaj se svaki dan kretati što je više moguće. U tome će ti pomoći i fizikalni terapeut koji će svaki dan raditi s tobom, no i kad njega nema možeš sam osmisliti vježbe, što više ustajati iz kreveta i biti što više aktivan.

Promjena izgleda

Lijekovi koje ćeš dobivati kako bi se spriječilo djelovanje transplantata protiv tvoga tijela mogu uzrokovati zadržavanje tekućine u tvom tijelu. Moguće je da primjetiš kako ti je lice, osobito obrazi zadebljali, i kako se povećava obim tvoga trbuha. Moraš znati da su ove promjene privremene, nestat će čim prestane upotreba lijeka. Promjena je velika, no i ona je dio puta ka ozdravljenju i kao takvu je trebaš shvatiti.

Promjene ponašanja

Često ti neće biti baš do razgovora, možda ćeš biti ljut, ili povrijeđen. To može biti posljedica više stvari, lijekova koje dobivaš, posljedica umora koju osjećaš zbog kemoterapije, posljedica činjenice da si teško bolestan. Izuzetno je važno da kada se ne osjećaš dobro, to i kažeš. Reci nam sve što te smeta, što ne želiš. Bit će lakše tebi, ali i nama jer ćemo znati kako ti pomoći.




OFFTOPIC:
Već smo zaključili da je ovo dan propalih ispita... ali ni u kom drugom segmentu nije ništa bolji. I definitivno će selektivno pamćenje učiniti svoje u tom pogledu...
- 18:37 - Komentari (10) - Isprintaj - #