za zdravlje, a i više

30.03.2006., četvrtak

PRIJEĐITE NA ZELENO!

Ideja: Opskrbite se sa što više zelenog povrća jer je iznimno male kalorijske vrijednosti, ali u želucu zauzima poprilično mjesta, pa ublažava osjećaj gladi. Odaberite što svježije ili smrznuto. No, u tom ga slučaju obvezno kuhajte na pari, i to prije nego što se odmrzne, kako biste sačuvali vitamine.

Pa ipak, nemojte zaboraviti na proteine: Tijekom detoksikacije jedite perad s roštilja, kotlete ili meso prženo u voku, jaja (tvrdo ili meko kuhana) te ribu (izuzevši dimljeni losos, koji je preslan).

Posebno preporučujemo:


• poriluk, zbog iznimnih diuretskih i dezintoksikacijskih svojstava. Kuhajte ga u manjoj količini vode, s vrlo malo ili bez soli. I u njemu uživajte dok je mlak.
• komorač, kuhan na pari, zbog snažnog drenažnog i digestivnog djelovanja. U ljekarnama postoje i kapsule na bazi korijena komorača.
• crveni radič, koji narežite i malo posolite kako bi pospješio rad mokraćnog mjehura i žuči.
• špinat, kuhan na pari ili pirjan "na suho" (bez vode), u samo jednoj žličici maslinova ulja savršeno detoksicira jetru.
• brokulu, pod uvjetom da je kuhate na pari. U suprotnom izaziva nadimanje crijeva.
• artičoke - ali ne češće od jedanput na tjedan! - stimuliraju rad žuči i poboljšavaju izlučivanje.
• matovilac, ali i cikoriju, zelenu salatu te sirovu ili kuhanu endiviju, to zbog njihova djelovanja na probavu.
- 14:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi