Kijevski listići

ponedjeljak, 22.10.2007.

ĆUDnovatosti #1

Htjela bih napisati par neobičnosti koje sam primijetila glede ove zemlje i njenih stanovnika. No, za većinu toga bih rekla da nije da sam primijetila, koliko me ubolo u oko. Najsretniji primjer nečeg takvog je stil odijevanja Ukrajinki. Žene su zaista lijepe, prelijepe čak. Uglavnom su vitke, dugih kosa pomno sređenih (a la Julja Timošenko), prekrasnih nogu (mislim da to ima veze sa kilometražom koju dnevno propješače), većina ih ima zelene oči… I onda se urede, ako bi se to tako nazvalo. Tim činom sva pažnja promatrača završi na kričavim, čipkastim i/ili pufastim špangama, gumicama za kosu i inim ukrasima(?!); umjetnim noktima prekrivenima sa 7 slojeva cvjetića ili ljubičastih leopardovih uzoraka- uz koje naravno imaju matching jaknu, najlonke i torbicu- i koje u slučaju nezgode lijepe selotejpom; špičokima za koje trebaju oružanu dozvolu; i obavezno svaka ima naušnice. Bila ona djetešce, djevojka, žena ili bakica drhtavih ruku, iz kuće se ne izlazi bez naušnica. Ali bez suknje da, jer one nose trake za kosu k'o suknje. I nužno se nešto od svega toga, ako ne i sve, mora jako sjajiti. Hmmm, zar zato sve te svrake…
Druga stvar su zavjese. Zavjese su svuda- u kućama, domovima, uredima, dućanima, izlozima, u busevima, i marš-rutkama (za one koji ne znaju, to je nešto tipa malog busa, iliti ovećeg kombija, koji prijevoze ljude i staju gdje im kažeš, tj. gdje ih zaustaviš. I vozači su im većinom totalni manijaci. Al o tome neki drugi put). I to u svakoj prostoriji. Naime, najsiromašniji kućerak ima zavjese, a ne nužno i wc. A kako i priliči, imaju bar 9 naziva za zavjese- s obzirom na, na… ma ne znam na što, na sve što se na zavjesama može naći. Sumnjam da i vi znate, jer oni su to vjerojatno i izmislili.
Zatim, nešto što mene izuzetno veseli, je silno cvijeće. Osim što na svakom uglu stoje prodavačice cvijeća, njihov Zrinjevac ima pune ruke posla. Svaka prazna površina zasađena je cvijećem i drvećem, parkovi su svuda. Do te mjere dapače, da je gotovo svaki cestovni otok (onaj komadić površine posred ceste, okružen trakama) posebno cvjetno remek djelo. A parkovi za djecu izgledaju k'o da su od slatkiša. Ubacit ću sliku kad to savladam. Jer slika vrijedi 1000 riječi, i ja bih ih toliko mogla upotrijebiti, a sa vam to i dalje ne dočaram. A kad smo kod slatkiša, Ukrajinci su ovisnici o slatkom. Tanja se tu pronašla. =) Naime, u svakom malo starijem (da ne kažem komunističkom) dućanu postoji posebni odjel sa posebnom blagajnom gdje prodaju samo slatkiše. Tone slatkiša u svim bojama i oblicima. Mene, čiji okusni pupoljci preferiraju kiselo ili ljuto, to baš i ne fascinira, ali što je, je- neobično je svakako.
Također, budući da ipak Ukrajina je takva kakva je, kod gotovo svake blagajne nalazi se neonsko svjetlo pod kojim provjeravaju da li su novčanice koje primaju prave. Ovisno o tome u kakvom si dućanu, provjeravaju se razne novčanice. Većinom kreću sa onima od 50 grivnji pa naviše, ali zna se desiti da provjeravaju i 5 grivnji. Pa se stvore redovi… A i ti redovi, tako nešto vidjela nisam. Stav mirno, jedan iza drugog ili dvoje po dvoje, u tišini. I tak se čeka bus. Isprani mozgovi…
Ne pada mi više ništa trenutno na pamet. Al sjetit ću se već.

22.10.2007. u 22:54 • 6 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



  listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (10)
Prosinac 2007 (15)
Studeni 2007 (10)
Listopad 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

(za)što?
Kratko i jasno- dvije studentice ukrajinskog jezika i književnosti, dobivši stipendiju, završile su u Kijevu na 4 mjeseca.
Tako priča počinje. A ovako se nastavlja -->

protagonistica =)

Image and video hosting by TinyPic

linkovi

svašta nešto o Kijevu i Ukrajini. Da, da, i o Černobilu...

blog prpošnih Makarana

čudnovate zgode Nine, the lektora