counter free hit unique web

KemoTerapija

20.08.2004., petak

POBJEDNICIMA DJEVIČANSKI VIJENAC


Na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u drevnoj Ateni, Grci su ponovo uveli stari običaj, pa pobjednike daruju, osim zasluženim medaljama, još i pravim lovorovim vijencem. Lovorov vijenac je od davnina simbol kojim se kite pobjednici. A evo priče koja će pojasniti što simbolizira lovorov vijenac:
Dafne, djevičanska nimfa, bijaše bila kći riječnog boga Peneja i majke Gee. Legenda priča da je bila vrlo lijepa, pa je tako ljepotom nadvisila svako žensko stvorenje onoga doba, uključujući i ljupke grčke božice i još dražesnije brojne polu-božice.
Dakako, njena ljepota nije ostala nezapažena ondašnjim nemilosrdnim lomiteljima nježnih i nevinih ženskih srdaca.
Ali, Lovorka (Dafne, grčki = lovor, dakle Lovorka) se bijaše zaklela da će odoljeti svakom tjelesnom užitku.
Uzalud se oko nje skupljali mnogi mladi uglednici onoga doba, pa i sam ljepotan Apolon. Ona se držala svoje riječi i nevinosti. Legenda priča da joj se pomalo sviđao mladi gospodin Leukip, sin Enomajev. Ali, sve je ostalo na sviđanju.
Međutim, Apolon se baš i nije olako mirio s neuspjehom kod obične nimfe, ma kako ona lijepa bila.
Njemu u to doba nitko nije mogao odoljeti, pa gdje će kćerka tako minornog boga kao što je bijaše bio rečeni Penej!
Zato se upotrijebio sav muški šarm i božji ugled, e ne bi li se tako dočepao djevičanskog vijenca ohole Dafinke.
Naravno, Dafne se sve slabije opirala zavodničkom utjecaju najljepšeg od svih božjih ljepotana. Slutila je da će priroda učiniti svoje i da će popustiti, te tako izgubiti svoju nevinu ženstvenost.
Zato je potražila pomoć od svoga poštenog oca. Ako se ne bude mogla oduprijeti zavodniku Apolonu, rekla je ocu, neka je onda on spasi. I kad se već Apolon gotovo počeo naslađivati budućim mogućim slastima s lijepom Dafinkom, jer njen je otpor bivao sve slabiji i slabiji, naša je nimfa pozvala oca u pomoć. I, otac kao otac, pomogao je svojoj lijepoj mezimici. Pretvorio je u mirisni grm, koji je po njoj dobio ime – Lovor, o čemu tužno pjeva i jedna naša narodna pjesma..
Otada se lovorovim vijencem, kao simbolom neosvojivog djevičanstva, ovjenčavaju glave svih pobjednika na raznim znanstvenim, sportskim i drugim natjecanjima.
A da priča bude vjerodostojnija, sam se Apolon zakitio lovorovim vijencem, kad se već nije mogao pohvaliti onim pravim, djevičanskim.

- 11:26 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  kolovoz, 2004 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga