counter free hit unique web

KemoTerapija

14.08.2004., subota

FOL INTELEKTUALIJE ILI: PRVO RECI HOP, PA SKOČI!

Vraćajući se Lijepoj našoj virtualnoj domovini, Sjedinjenim Blogovskim Osobnostima (SBO), našem Blogolandu, pokušavam prenijeti, mirisne građanke Blogovke i uvaženi građani Blogovci, nekoliko misli koje sam čuo u tramvaju 7, vozeći se u pravcu prema tamo i ovamo.

• Što je sloboda? Mislim da sloboda nije ništa drugo do mogućnosti da možeš živjeti od svoga rada. Dakle, da život provedeš bez nepotrebnog straha za golu egzistenciju.

• Stojim ispred ulaznih vrata pred Kućom života. Htio bih ući i uredno zvonim na ulaznim vratima. Nitko ne otvara. I dok tako stojim i čekam, primjećujem da drugi ulaze na ulaze za poslugu, kroz prozore, a gore na krovu, vidim, jedan nastoji uči kroz dimnjak. Pokušavam slijediti druge i ući u tu Kuću života kroz jedan od sporednih ulaza. Ali, ne! Uredno me dočekuju, pa me, s pobožnim poštovanjem u glasu, ponovo upućuju na glavni ulaz. A tamo vrata nitko ne otvara.

• Filozofija, psihologija, matematika, prirodne znanosti, sociologija, povijest kulture i umjetnosti, religija, pravo, medicina, zanatstvo, šport, ljubav itd. imaju svoju vlastitu književnost pisanu na posebnim hrvatskim jezicima: pravni jezik, jezik fizike, jezik športa, jezik kemije itd. hrvatski jezici. To stvaranje posebnih literatura veliko je zlo i glavna prepreka točnom razumijevanju među ljudima.

• Mi imamo običaj reći da govorimo francuskim jezikom, engleskim, blogovskim jezikom..., a nitko da bi rekao da govori bravarskim ili političkim jezikom. Dakle, svaka literatura pisana na jednom od tih nepriznatih jezika razvija vlastitu terminologiju, vlastiti izričaj, u svome vrtu uzgaja vlastite rečenice i time još oštrije određuje i učvršćuje svoje jezične granice. Tako se ljudi odvajaju jedni od drugih i razlike među njima postaju sve veće - električarski jezik nije razumljiv onima koji govore pravnim jezikom. Bilo bi dobro napisati dvije ljubavne pjesme. Jednu vodoinstalaterskim, a drugu pravnim jezikom. A možda se uskoro upustim u takvo jezično stvaralaštvo.

• Nema čovjeka koji je središte ljudi.



- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  kolovoz, 2004 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga