Angelusove propovijedi

četvrtak, 03.05.2012.

PETA VAZMENA NEDJELJA god. b




''Ja sam trs, vi loze'', govori nam Gospodin u evanđelju. Kao što životni sokovi dolaze iz trsa i hrane lozu, tako i milost koja vjerniku održava život vjere, izlazi iz Krista i nadahnjuje krštenike, jer krštenjem smo nakalamljeni na Krista – On trs, mi loze.
Nadalje, kaže Isus, kako je njegov Otac vinogradar koji svaku lozu koja ne donosi roda siječe, a svaku koja rod donosi čisti. Onaj koji ne donosi ploda jer je duhovno mrtav odstranjuje se ili bi trebao biti odstranjen.
Tu se postavlja pitanje kako to da netko tko je kao vjernik davno ''ugasnuo'' formalno želi i dalje biti član Crkve? Na čemu se temelji ta njegova želja? Možda da ne bude izdvojen iz zajednice koja je pretežito vjernička. Sakramenti se primaju kao prigodni običaji. Premda godinama ne dolazi na misu, niti se ispovijeda, kad treba kumovati traži potvrdu, jer on ima sve uvjete za to; bio je na potvrdi, crkveno je vjenčan…, a ne pokazuje nikakve znakove vjere i crkvenosti. Tu se sada postavlja pitanje potrebe radikalizacije. Drugim riječima, da se takvi javno odstrane iz Crkve. Da ili ne? Odgovor je ne. Jer Otac je taj koji siječe lozu koja ne donosi roda. Nama je naprotiv rečeno; ''ne sudite da ne budete suđeni''. Ta apstinencija od donošenja sudova o drugima ima svoje opravdanje u činjenici da mi nemamo uvid u ono što se zbiva u nečijem srcu. Kakav plan ima Bog s nekim. Savao i Pavao je ista osoba, ali što se vjere tiče tako različita. Dajmo Bogu prostor da djeluje, a mi surađujmo i navještajmo vjeru na način da se čvrsto držimo poput loze trsa i da s njime srašćeni donosimo obilje ploda.
Jednako tako, radujmo se svakom obraćenju i ne dopustimo da upravo zbog nas netko ima opravdanje koje smo toliko puta čuli; što ću u crkvi kada su oni koji redovito polaze na sv. misu gori od nas. Samo izgovor ili tu ima i trunak istine?

Molitva vjernika:

Ocu nebeskom, vinogradaru Crkve – vinograda, uputimo svoje molitve.

1. Zakrili Crkvu svoju – svoj vinograd da ga ne uništi Zlo iz vana i ono iz nutra, - Molimo te.
2. Mi smo loza, a Sin tvoj Spasitelj naš čokot, daj da trajno budemo s nijme povezani po milosti koja donosi život vjere, - Molimo te.
3. Za roditelje i odgajatelje djece da im pokažu put spasenja i milosti, - Molimo te.
4. Za naše majke, da ih nagradiš za njihov trud i žrtvu koju danomice prinose za svoju djecu, - Molimo te.
5. Za mlade djevojke da ih ispuniš radošću i srećom kako bi s ljubavlju prihvatile dar majčinstva, - Molimo te.
6. Za djecu i mlade da budu zahvalni svojim roditeljima, posebno majkama, - Molimo te.
7. Za svu našu braću i sestre, da ugledaju svjetlost vječnu, - Molimo te.

Primi, molimo Gospodine, molitve Crkve svoje i usliši ih po uskrslomu Sinu svome Isusu Kristu, koji s tobom živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.

- 15:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>