Angelusove propovijedi

četvrtak, 12.04.2012.

2.VAZMENA – BIJELA NEDJELJA god. B


Danas se čita Evanđelje u kojemu Ivan evanđelista stavlja u prvi plan apostola Tomu.
Izgleda da mi ipak krivo sudimo vjernog Isusovog učenika prozvavši ga nevjerni Toma. On je itekako bio vjeran. Pokušajmo se staviti u njegov položaj. On i ostali učenici ostavili su sve i pošli za Isusom. Tri godine nizašto? Držala ih je vjera hranjena Isusovim čudesima i treba iskreno kazati njegova popularnost. A onda sve pada u vodu. Ne zna se, je li bio veći strah ili sramota nakon sramotnog skončanja njihovog Učitelja? A onda prva ukazanja! I to na jedan pomalo čudan način. Prvo se ukazuje ženama. Petar i Ivan su povjerovali kad su vidjeli prazan grob. Svoje učenike Isus ostavlja neko vrijeme u neizvjesnosti. Kao da im želi poručiti; nevjerni zašto ste posumnjali? Zar van nisam toliko puta…
Kad im se ukazao, nije bilo Tome. Toma je bio nešto drugačiji od ostalih učenika. Uvijek je htio znati na čemu je i biti siguran u ono što vjeruje. Kad je Isus govorio kako odlazi (k Ocu) i onda je jednostavno dometnuo; kamo ja odlazim znate put. Toma je odmah reagirao; 'ne znamo kamo odlaziš, kako bismo onda put znali'. To nije drskost – to je plod iskrenosti, zauzetosti, uostalom radi se o njegovom životu i njegovoj koži. Tako je i sada. Sve te priče o navodnom uskrsnuću. Toma želi dokaz. Ivan je očito drugačiji tip čovjeka. Šutljivo i intuitivno želi prodrijeti u otajstvo vjere za razliku od Tome koji je konkretan. Ali kad se uvjerio imao je hrabrosti doprijeti čak do Indije u naviještanju Evanđelja.
''Blago onima koji ne vide a vjeruju''. To smo mi? Nemojmo se uljuljavati u neki blaženi osjećaj kao da je upravo nama izrečena ta indirektna pohvala. Pitajmo se bismo li bili vjerni kad bi trebali proči sve ono što su prošli Isusovi učenici? To se odnosi na one kršćane koji su zbog vjere u Isusa postali mučenici, priznavaoci – premda nisu vidjeli Uskrsloga.
Ova nedjelja zove se Bijela nedjelja zbog novokrštenika u prvoj Crkvi koji su još ove nedjelje došli u crkvu u bijelim krsnim haljinama. Bjelina govori da su očišćeni krvlju Jaganjčevom i pribrojeni zajednici vjernih. Bjelina je inicijacijska boja. Ne samo čistoća od grijeha nego i novi početak. Očišćeni uskrsnim otajstvom i mi nosimo duhovnu bjelinu u vjeri participirajući na Kristovoj bezgješnosti. Ovih sedam nedjelja do Duhova neka bi nam bila priprava da se naša uskrsna bjelina zažari vatrom Duha, koja neka bi nas prožela da konačno i mi s Tomom apostolom u ushitu koji je dosegao puninu spoznaje o Isusu danas živome kažemo: ''Gospodine moj i Bože moj''. Amen.

Molitva vjernika:

Obratimo se Ocu nebeskome moleći da naša vjera u Uskrsloga bude živa i da po njoj donesemo plodove po kojima bismo mogli u svijetu biti prepoznati kao njegovi iskreni učenici.
1. Za svetu Crkvu, da ju ujediniš u nauku apostolskom, euharistiji i zajedničkoj molitvi, - molimo te.
2. Za sve vjerne kršćane da svijesno žive krsnu bjelinu koja nije uprljana grijehom i sumnjom, - molimo te.
3. Za sve koji sumnjaju u tebe i tvoju dobrotu, da ih zagrliš svojom božanskom ljubavlju kako bi osjetili tvoju blizinu, - molimo te.
4. Za nas sve okupljene, da obnoviš našu vjeru, učvrstiš nadu i usavršiš ljubav, - molimo te.
5. Za naše pokojne da po uskrsnuću Sina tvoga zadobiju milost oproštenja grijeha i zajedništvo sa svetima, - molimo te.

Svemogući vječni Bože, ti si po svome Jedincu pobijedio smrt i nama otvorio pristup u vječni život.Vodi nas svojim Duhom, da jednom prispijemo u tvoje kraljevstvo, po istom Kristu Gospodinu našem.


- 20:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>