Angelusove propovijedi

petak, 20.01.2012.

TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU b



Jon 3, 1-5. 10
Ps 25, 4-5ab, 6-7bc, 8-9
1.Kor 7, 29-31
Evanđelje: Mk 1, 14-20

Herod je bio upravitelj Galileje. Premda je Isus znao za smrt Ivanovu bez straha odlazi u Galileju propovijedati Evanđelje. Koju je snagu i uvjerljivost morala imati sama pojava, a onda i riječ Isusova jer ljudi ostavljaju svoj posao, svoje mreže i slijede ga, premda gotovo ništa ne znaju o sadržaju njegova nauka.
U prvom čitanju upoznajemo jednog drugog navjestitelja – proroka Jonu. Uvijek nas zadivljuje i iznenađuje starozavjetna Božja objava, jer ruši naše predodžbe o Jahvi, Bogu jednog naroda, dok se on naprotiv objavljuje kao Bog svih ljudi, pa i pogana. Stoga je i sam Jona iznenađen svojim poslanjem. A i uplašen, jer Niniva bijaše grad veoma velik i to grad ukletih neprijatelja Židova. Jona u svemu malen; i u povjerenju u njemu nejasnu nakanu Božju da spasi Ninivu kao i u nepovjerenju u sebe samoga da to može izvršiti. Natjeran od Boga i zdvajajući obzirom na ishod njegove misije daje stanovnicima četrdeset dana da se vrate na pravi put. Na njegovo iznenađenje nije trebao čekati niti jedan dan i sve je bilo riješeno. Jasno, sigurno ne snagom Joninih riječi nego snagom Božjom kojom su njegove riječi bile potkrijepljene.
Snaga Isusuvih riječi proizlazila je iz njih samih jer on je Riječ Očeva.
Ne jedan puta osjetio sam se jadnijim od Jone, a vjerujem da to isto doživljavaju svi koji u Crkvi naviještaju, propovijedaju, uče. Ovaj svijet u kojem živimo s pravom možemo usporediti s velikom poganskom Ninivom. Hoće li poslušati naš glas ovisi o našem povjerenju Onomu koji nas šalje.
Došao u jedno mjesto akrobat. Razapeo žicu visoko iznad gledatelja i balansirao uz pomoć štapa hodajući amo tamo po žici. Onda je odbacio štap i na veliko udivljenje prisutnih odveo kolica s jednog kraja žice na drugi. Zatim je pitao gledatelje da li vjeruju da će vratiti kolica na drugu stranu. Svi su rekli da vjeruju. Onda je pitao jednog gospodina da li on vjeruje da će vratiti kolica na drugu stranu. I on je rekao da vjeruje. ''Kad je tako gospodine sjednite u kolica da vas prevezem.'' Isti je to sa strahom odbio. Onda se javio neki dječak i sjeo bez straha u kolica a akrobat ga je odveo na drugu stranu. Tada onaj gospodin upita dječaka: ''Pa zar se ti nisi bojao?'' ''Nisam'' odgovori dječak. ''Ovaj akrobat je moj tata.''
Kada bismo imali iskreno povjerenje u Boga našeg dobrog Oca onda bi i praksa naše vjere bila izraženija a pred izazovom naviještanja Evanđelja ovom svijetu ne bismo se osjećali poput Jone jer bi nam ova naša suvremena Niniva izgledala puno pitomija i prihvatljivija za Boga.


Molitva vjernika

Pred licem našeg dobrog nebeskog Oca iznesimo svoje molitve i prošnje.

1. Gospodine, daj da tvoja Crkva brižno čuva duh obraćenja. – Molimo te.
2. Da kršćani cijelog svijeta svojim životom očituju opredjeljenje za Krista. - Molimo te.
3. Da oni koji upravljaju tuđim sudbinama budu svijesni svoje odgovornosti. - Molimo te.
4. Daj da svako stvorenje upozna tvoje milosrđe i spremnost na opraštanje. - Molimo te.
5. Da i mi učimo od tebe dobri i milosrdni Oče kako je dobro i ljekovito drugomu oprostiti. - Molimo te.
6. Da nas ovdje sabrane podržavaš svojom milošću na putu svetosti. - Molimo te.
7. Da našim pokojnima udijeliš radost vječnoga života. - Molimo te.

Svemogući Bože, ti si nam po svome Sinu objavio Radosnu vijest spasenja za sve ljude. Udijeli nam svjetlo svoga Duha da prepoznajemo tvoju svetu volju i vršimo je po primjeru kojega nam je ostavio Isus Krist, koji s tobom živi i kraljuje po sve vijeke vjekova. Amen.

- 13:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>