Angelusove propovijedi

petak, 04.12.2009.

DRUGA NEDJELJA DOŠAŠĆA ILI ADVENTA God. C



Prvo čitanje: Bar 5, 1-9
Psalam 126, 1-2ab. 2cd-3. 4-5. 6
Drugo čitanje: Fil 1, 4-6. 8-11
Evanđelje: Lk 3, 1-6


Ova crkvena godina, godina C obilježena je Lukinim evanđeljem. U tom evanđelju susrećemo Lukinog Isusa. Drugim riječima, Susrećemo Isusa kako ga je vidio i doživio Luka. Luka, mad liječnik i poznavatelj grčke kulture prikazuje Isusa kao ideal utjelovljenog ljudskog savršenstva o kojemu je snatrila grčka duša: ''kalokagatija'' – ljepota i dobrota. Za Luku je Isus u prvom redu Gospodin – Kyrios, koji ljude zanosi plemenitošću, ljepotom, milinom, otmjenošću poruke i sjajem nastupa kroz koji probija njegova Božanstvenost.
U današnjem Lukinom evanđelju, koje se snažno oslanja na proroka Baruha, u prvi plan izbija proročki lik Ivana Krstitelja. Ivan Krstitelj je ''duša'' adventa. On je taj koji poziva jezikom proroka na obraćenje: ''Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Svaka dolina nek se ispuni, svaka gora i brežuljak nek se slegne! Što je krivudavo neka se izravna, a hrapavi putovi neka se izglade! I svako će tijelo vidjeti spasenje Božje. (Lk 3 4-6). Ivan priprema Isusov dolazak. Možemo se pitati; jeli to bio sam onaj povijesni Kristov dolazak ili je tu uključen i dan ''D''? Dan konačnog Kristovog dolaska? Povijesni Kristov dolazak sigurno. Jer Luka nabraja imena vladara i silnika onog vremena. Velika imena malih ljudi kako netko reče. Danas je to čitanje upućeno nama kao priprava kako za konačnicu, tako i za Kristov dolazak koji se permanentno događa. Jer Krist stalno dolazi. On dolazi nevezano za blagdane, koji doduše mogu biti prigoda da se taj dolazak ostvari. Iskrena vjernička duša čezne za Kristovim dolascima. Još više, zaljubljenici u Kristovo nebesko svjetlo žele biti trajno s njime povezani. ''Kupati se u tom svjetlu''. Stoga je simbolika Ivana Krstitelja kad govori da se svaka dolina ispuni i svaka uzvisina ili gora slegne, primjenjiva na naše obraćenje. Obraćenje je povezano sa sakramnetom pomirenja kojemu u adventu pristupamo. Da ispunimo svoju duhovnu prazninu, ne mi nego Gospodin po svojoj milosti. Jednako tako da se uzvisina ili brdo naše oholosti slegne. Ne našom vlastitom snagom, nego opet milošću i pomoću Kristovom. Tada dan ''D'' ne samo da neće biti nešto čega se treba bojati, nego nešto što ne će biti presudno u životu vjernika koji s Kristom želi putovati i dovršiti svoj životni put.
Sljedeča nedjelja je nedjelja karitasa. Nemojmo samo odmahnuti rukom i reči kako ni mi nismo imućni. Osjetiti pogled očajnika, vidjeti ruku ispurženu može samo vjernik koji iskreno vjeruje da nas u tom pogledu gleda Krist i da su njegove ruke ispružene za one najpotrebnije. I to Krist Gospodin – Kyrios kakvoga nam posreduje Luka evanđelista Iusove dobrote i blaženstva. Amen.


Molitva vjernika

Ocu nebeskome uputimo svoje molitve i prošnje.

1. Za Crkvu da bude luka spasenja svima koji traže Krista i njegovo kraljevstvo, - Molimo te.
2. Za papu, biskupe, svećenike i sav Božji narod da budemo glasnici radosne nade ovom vremenu, - Molimo te.
3. Za odgovorne na vlasti da se zauzimaju za obespravljene i siromašne, - Molimo te.
4. Za sve ljude da odbace sve što je nedostojno ljudskog dostojanstva, te da teže prema plemenitom i uzvišenom životu, - Molimo te.
5. Za našu zajednicu, da tako živimo kako bismo pripravljali put Kristovu dolasku, - Molimo te.
6. Za naše mlade da ne izgube nadu u bolji svijet i polet kako bi to ostvarili, - Molimo te.
7. Za naše pokojne, da im oprostiš sve grijehe i uvedeš u svoje kraljestvo svjetlosti i mira, - Molimo te.

Svemogući Bože, ti znaš da bez tvoje pomoći ne možemo učiniti ništa. Molimo te, okrijepi nas snagom tvoga Duha da se dobrim djelima pripravimo za dolazak tvoga Sina Isusa Krista Gospodina našega. Amen.

- 08:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>