Angelusove propovijedi

subota, 25.04.2009.

TREĆA VAZMENA god. B



Veliki teolog, koji se, inače, služi uzvišenom terminologijom koja iziskuje pozorno i podrobno tumačenje, u današnjem odlomku njegove Prve poslanice vrlo je konkretan i jasan. Zauzetošću i ljubavlju starca poziva vjernike da ne griješe. Ako pak netko i sagriješi, 'zagovornika imamo u Isusu Kristu', jer 'on je pomirnica za grijehe naše i to ne samo naše nego i cijeloga svijeta'. Kakva razlika u pristupu vjeri od religija gdje se Boga tretira kao, doduše, pravedna ali nemilosrdna suca. Gdje se spasenje postiže teškom pokorom. Vjera koju nam Krist posreduje po svojim učenicima nalik je na odnos unutar obitelji.
Kada je riječ o tome da je Crkva jedna velika obitelj onda treba priznati kako smo u cjelini još jako daleko od takvog poimanja Crkve. Ne samo oni koji su izvan Crkve nego i njezini članovi Crkvu doživljavaju više kao neku, ako baš ne čisto svjetovnu organizaciju, ali kao tijelo kojemu oni ne pripadaju potpuno, do kraja. Kako inače protumačiti izjave nekih članova Crkve koji u svojim kritikama na račun iste govore: Što Crkva misli? Ili, što bi Crkva htjela?. Istina, tu se pod Crkvom uglavnom misli na hierarhiju. Ipak, takvo razmišljanje pokazuje nedostatnost crkvenosti, pa niti ne ćudi što nema ni duhovnih darova po kojima bismo mogli biti prepoznati od onih koji su stvarno izvan Crkve. To se žalosno stanje prepoznaje u primanju sakramenata. Samo mali broj je onih koji se istinski udube u otajstvo koje primaju i ugrađuju ga u svoj život kao bitne odrednice vjerničkog profila. Ostali pristupaju sakramentima obićajno, slavljenički pa su takvi i rezultati. Množe se rubni kršćani, plijen svakojakih duhovnih zastranjenja kao i indiferentizma na području praktičnog života, pa imamo kršćane koji se u ničemu ne razlikuju od pogana koji nikada nisu ćuli za svjetlo vjere.
Zato kad govorimo o onima koji su u manjini i koji su kvasac vjere, u pravom smislu tek oni su članovi velike obitelji koja se zove Crkva. Neka danas bude naša molitva, molitva iz psalma; 'Obasjaj nas, Gospodine, svjetlom lica svoga!'
Ispuni nas svojim svjetlom, pošalji nam 'Silu odozgo' – Duha Svetoga, koji će nas ojačati u vjeri da budemo dostojni svedoci tvoga uskrsnuća Gospodine. Amen.


Molitva vjernika:

U zanosu uskrsne radosti upućujemo ti Oče naše molitve po našem velikom zagovorniku gospodinu Isusu Kristu, koji nam je od tebe darovan za Spasitelja kako bismo ti služili iskrenom radošću i predanjem.

1. Za svetu Crkvu, da svi njezini članovi budu jedna velika obitelj. - Molimo te.
- Obasjaj nas, Gospodine, svjetlom lica svoga!

2. Za sve članove Crkve, da traže snagu odozgo, kako bi svoju vjeru mogli životom ispovijedati i biti svjetlo onima izvan Crkve. – Molimo te.

- Obasjaj nas, Gospodine, svjetlom lica svoga!
-
3. Službenike Crkve potiči snagom Duha Svetoga da vjerodostojnim životom služe tebi i Crkvi. – Molimo te.

- Obasjaj nas, Gospodine, svjetlom lica svoga!

4. Otvori, Gospodine, srca svih nas koji slavimo ovu euharistiju, pa prihvatimo tvoj put spasenja i po njemu živimo. – Molimo te.

- Obasjaj nas, Gospodine, svjetlom lica svoga!

5. Uvedi, Oče, naše pokojne u svoje Kraljevstvo svjetlosti i mira. – Molimo te.

- Obasjaj nas, Gospodine, svjetlom lica svoga!

Gospodine Bože, ti nas po vazmenim otajstvima Isusa Krista izvodiš na put života. Ne pretsani nas potpomagati svojom milošću kako bismo danomice bili sve sličniji slici tvoga Sina, koji s tobom živi i kraljuje po sve vijeke vjekova. Amen.

- 11:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>