Angelusove propovijedi

petak, 19.12.2008.

IV NEDJELJA DOŠAŠĆA ILI ADVENTA god. B



1. čitanje: 2 Sam 7, 1-5. 8b-11. 16
Psalam: 89 (88), 2-3, 4-5, 27 i 29
2. čitanje: Rim 16, 25-27
Evanđelje: Lk 1, 26-38

Središnja poruka došašća je da Bog dolazi Mi ne možemo predvidjeti vrijeme njegova dolaska. Vrijeme dolaska bira on sam. Iskreni i pobožni vjernik živi permanentni advent. Njegovo je srce spremno da primi Gospodara svemira, kralja ljudskih srdaca, nebeskog liječnika duša. Bog sa svakim pojedincem ima svoj plan, jer svaki čovjek pod suncem ima svoje poslanje ali će ga u punini ostvariti samo onaj koji je toga svijestan i koji je spreman s Gospodinom surađivati.

U prvom čitanju riječ je o Davidu, židovskom kralju, značajnoj osobi Starog zavjeta. David želi sagraditi Božji hram. Njegova je nakana plemenita i proizlazi iz vjere. On živi u dvoru od skupocjene cedrovine a Gospodnja je Slava prisutna u šatoru. Bogu ''se ne ide iz šatora'', jer on se ušatorio u svom nomadskom narodu i kao da je i sam postao nomadom. Bog Davidu poručuje da mu on ne će graditi hrama jer je ispunio svoje poslanje. Međutim Bog će u njegovom potomstvu izgraditi svoje prebivalište. To je najstarije zapisano proročanstvo o Mesiji. To je ujedno i nagovještaj nama kršćanima kako svi koji u sebi njegujemo božanski život milosti izgrađujemo u sebi ''prebivalište Božje u Duhu'' (Ef.2,22). Na najuzvišeniji način je to učinila Marija. Ona prihvaća Božji poziv i s tim njezinim 'da' koje sama potpuno ne razumije ali ima povjerenje u Boga, započinje neizmjerno veliko otajstvo, otajstvo utjelovljenja Sina Božjega i otajstvo spasenja.
Nitko ne može biti dionik tog otajstva ako mu se ne otvori i ako nije spreman prihvatiti ga. Bog nam na našem životnom putu otvara mogućnosti ispunjenja našeg poslanja a s time i vlastitog samostvarenja. Sa svakim našim da Bogu mi smo mu bliže ali i sa svakim ne udaljujemo se od njega, pa na žalost postoji mogućnost da se izgubimo i promašimo svoj životni poziv. Najgore nezadovoljstvo je kad sami uviđamo da idemo krivim putem a nemamo snage reči da. Još je jadnije kad za to okrivljujemo druge.

Ove četvrte nedjelje došašća nekako je Marija u prvom planu. Nju rado zazivamo kao svoju zagovornicu i pomoćnicu jer ona to i jest. Molimo ju stoga da nam pomogne kako bismo i mi poput nje izrekli svoj 'da' Bogu. Prihvatili njegov poziv i uz njezinu majčinsku pomoć ostvarili taj 'da' do punine. Amen.

Molitva vjernika:

Bogu, koji nam je poslao obećanog Spasitelja svijeta da se utjelovi u krilu Djevice Marije, uputimo svoje molitve.
1. Ispuni našeg svetog oca, biskupe i svećenike Duhom Svetim da odgovore na poziv kojim su pozvani biti blagovjesnicima svetog Evanđelja, - Molimo te.
2. Za sav kršćanski puk da u jednostavnosti srca prihvaća evanđeoski navještaj spasenja, - Molimo te.
3. Za ljude u javnom životu, znanosti, kulturi; da svojim zalaganjem pridonose uspostavi mira i zajedništva među ljudima, - Molimo te.
4. Za sve one koji nisu upoznali tvoj naum spasenja da u dosluhu sa svojom savješću čine djela ljubavi i dobrote, - Molimo te.
5. Za snagu vjere; ma možemo izreči odlučni da Bogu i donijeti plodove vjere. - Molimo te.
6. Za mlade; da se opredijele za život s Bogom, a odreknu zla, grijeha i raznih stranputica u životu. – Molimo te.
7. Za našu braću i sestre koji su prešli s ovoga svijeta; primi ih u svoje vječne stanove u zajedništvu sa svetima, - Molimo te.

Oče istine i spasenja, primi naše molitve i obdari nas duhom vjere da se i u našim srcima nastani tvoja vječna Riječ – Isus Krist naš Gospodin. Amen.


- 13:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>