Pravo(m) u glavu

17.05.2005., utorak

PRIKAZ MOGUĆEG ODUMIRANJA DRŽAVE

Marx je, čini se, zaista bio u pravu kad je tvrdio da će država jednoga lijepog dana, kao dinosaurusi, odumrijeti. A da naša Vlast čini sve da tu Marxovu tezu dokaže, i to na našu štetu, pokazuje činjenica da na svim svjetskim tablicama u kojima se prikazuju negativnosti, naša država drži se čvrsto pri vrhu.
Ovo ćemo odumiranje pokušati prikazati primjerom koji pokazuje da su neke institucije Lijepe naše, blago u Gospodinu, već odumrle. Pozabavimo se, dakle, primjerom.

Slijed događaja faktografski ide ovako:
Zveza Združenja borcev NOV Slovenije kupila je i izgradila, 1960. godine, nekretninu, cca 1750 četvorna metra, od privatne osobe. Na toj nekretnini izgrađeno je odmaralište u Banjolama. Budući da je trebalo urbanizirati cijelo područje, valjalo je dovesti vodu, izgraditi cestu, kanalizaciju i uspostaviti telefonsku vezu. Dom borcem Centinera sudjelovao je u troškovima komunalija i o tome je sastavljena pismena isprava.
Ugovorom o zamjeni prava korištenja zemljišta, Dom borcev Centinera dobio je na korištenje i pravo izgradnje zgrada za svoje odmaralište i onu nekretninu do svoje i to od Općine Pula, Nekretnina se prostire na cca 17.000 četvorna metra, a Općini Pula je dano zamjensko zemljište u Sloveniji za izgradnju odmarališta u istoj kvadraturi i namjeni.
Dom borcev Centinera izgradio je i uredio prostor odmarališta, osnovao poduzeće za turizam Centineru d.o.o.
Dom borcev Centinera sklopio je, kao vlasnik, ugovor s Vladom Republike Hrvatske o prihvatu izbjeglica 1993. godine.
Dom borcev Centinera, kao vlasnik, prodaje 1994. godine svoju firmu, s pripadajućim zemljištem, Gradine inženjeringu d.d. Pula, s Anex-om ugovoru 1996.godine. Gradine daju predujam, preuzimaju nekretninu i, nakon ulaska u posjed, ne žele više isplatiti preostalu cijenu. Dom borcev Centinera, kao vlasnik, pokreće postupak raskida ugovora i pokreće postupak povrata firme Centinera d.o.o.

I tako stigosmo do odumiranja države, dakako po Marxu.
Općina Medulin, ničim izazvana, upisuje se na nekretninu Centinere d.o.o. bez ikakve pravne osnove, a potom slijedi nešto nevjerevatno: Gradine Inžinjering d.d. upisuje se na nekretnine, u vlasništvu Republike Hrvatske, također bez pravnog temelja, budući da su slovili kao korisnici, tj. u najmu, nekretnine.
Općinski sud prihvaća zahtjeve i nezakonito uknjižuje Općinu Medulin na vlasništvo Centinere, a Gradine kao vlasnike državne imovine.
Potom Općina Medulin nudi Gradinama nekretninu koju je prisvojila upisom od Centinere za nekretninu koju su prisvojile Gradine upisom državne imovine, a naš Općinski sud, želeći pridonijeti u odumiranju Države, to provodi. ???
Gradine tako, bez ikakve love, postaje vlasnikom nekretnine Centinere d.o.o., a Općina Medulin se upisuje na Državno zemljište. Koji biz, ha! Vlasnici Dom borcev Centinera tuži Gradine Općinskom sudu u Puli kao i Općinu Medulin. Obavještavaju Državnog odvjetnika, koji pokreće kazneni postupak protiv predsjednika Općinskog suda Pula i predsjednika Općine Medulin. Ali samo pokreće. Zatim tužbom traže raskid prodaje Centinere d.o.o. pred Trgovačkim sudom u Ljubljani, pozivajući se na međunarodne ugovore o uređenju odnosa između Hrvatske i Slovenije.
Općinski sud u Puli donosi Presudu o vraćanju nekretnine Domu borcev Centinere.
Gradine, pak, ne napuštaju nekretninu nego formalno ulažu žalbu koja se ne rješava u Županijskom sudu u Puli, premda ima pet požurnica. Trgovački sud u Ljubljani raskida ugovor o kupoprodaji. Presuda se dostavlja Općinskom sudu. Traži se zabrana nezakonitog devastiranja nekretnine i napuštanja iste.
Normalno?, Hrvatski sud ne reagira.
Obavještava se Ministarstvo zaštite okoliša prostornog uređenja, Uprava za inspekcijske poslove, Odsjek inspekcijskog nadzora u Pazinu, radi poduzimanja upravnih mjera.
Ništa.
Država i dalje polako odumire i ne daje ni glasa od sebe.
Pismenim putem se obavještava Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja, Županijska inspekcija i Državna uprava u Županiji istarskoj, Inspekcijski odsjek Općine Medulin.
I opet ništa.
Čini se da su navedene institucije Republike Hrvatske već odumrle.

Jedini lijek za spas drage nam Države je primjena Zakona, kojima se dičimo u Europi, pa u ovom slučaju primijeniti Zakon o kaznenoj odgovornosti. Naravno ako nam Država još nije potpuno lipsala, to jest odumrla.
Ako prijavu po Zakonu o odgovornosti ne podnesemo, ne ćemo, nažalost, nikad saznati da li odumiruća Država daje znake života i može li se reanimirati?

A evo i zakonske podloge, da ne kažete da lupetam.

ZAKON O ODGOVORNOSTI PRAVNIH OSOBA ZA KAZNENA DJELA
(NN 151/03, stupio na snagu 26.03.2004.god)
I. OSNOVNE ODREDBE
Članak 1
.
(1) Ovim se Zakonom određuju pretpostavke kažnjivosti, kaznenopravne sankcije i kazneni postupak za kaznena djela pravnih osoba.
(2) Pravne osobe u smislu ovoga Zakona su i strane osobe koje se po hrvatskom pravu smatraju pravnim osobama.


Temelj odgovornosti pravnih osoba
Članak 3.
(1) Pravna osoba kaznit će se za kazneno djelo odgovorne osobe ako se njime povređuje neka dužnost pravne osobe ili je njime pravna osoba ostvarila ili trebala ostvariti protupravnu imovinsku korist za sebe ili drugoga.
(2) Pod uvjetima iz stavka 1. ovoga članka pravna osoba kaznit će se za kaznena djela propisana Kaznenim zakonikom i drugim zakonima u kojima su propisana kaznena djela.


Isključenje i ograničenje odgovornosti pravnih osoba
Članak 6.
(1) Republika Hrvatska kao pravna osoba ne može se kazniti za kazneno djelo.
(2) Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu se kazniti samo za kaznena djela koja nisu počinjena u izvršavanju javnih ovlasti.

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2005 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

ISTINA I JOŠ PO NEŠTO