kalaba

subota, 08.12.2007.

Mediteranska Unija



Njamačka kancelarka Merkel upozorava Sarkozyija da je pokretanje takve unije opasno jer inicijativa mora krenuti od svih članica EU, jer i sjeverne se države brinu o jugu kao i obrnuto. Neobično oštrim riječnikom osudila je ideju, kao što nije bila zadovoljna ni ranije kada je francuski predsjednik posjetio Libiju, jer kako bi bilo da Njemačka pokrene inicijativu Istočnoeuropske Unije sa Ukrajnom, sigurno bi ugrozilo velike napore uložene u izgradnju EU. Osim toga, još su jednom podcrtane razlike mišljenja oko Turske, koja se također protivi mediteranskoj inicijativi jer želi nastaviti približavanje EU a ne nekoj regionalnoj zamjenskoj asocijaciji. Njemačka je, naravno, naklonjenija Turskoj, dok je Francuska protiv ulaska Turske u EU.


Podsjetimo, Mediteranski klub ili Mediteranska unija naziv je inicijative novog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja prema kojoj bi se sve zemlje koje okružuju Mediteran udružile u zajednicu nalik EU i time predstavljale most između Europe i Afrike. Ideja je da klub surađuje vrlo blisko s EU, ali da ostane odvojen.
"Hrvatska je otvorena za sve oblike suradnje na području Mediterana", kazao je Hido Biščević, državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova komentirajući prijedlog francuskog predsjednika, te dodao da treba pomnije proučiti ideju i ciljeve Sarkozyjeva “kluba”. "S obzirom na već poznate Sarkozyjeve stavove o Hrvatskoj kao neupitnoj članici EU, ne treba se zabrinjavati oko sumnji je li riječ o zamjeni za članstvo u EU", zaključio je Biščević.
Unija bi, ako se Sarkozyjeva ideja ostvari, okupljala 20 članica, među kojima bi Francuska imala vodeću ulogu. Sarkozyjeva je ideja da Mediteranski klub formira vijeće koje će održavati regularne summite. Vodstvo “klubom” bi se rotiralo između članica, a kreirala bi se i investicijska tijela nalik onima u EU, poput Mediteranske razvojne banke.

Uniju bi tvorile Francuska, Španjolska, Monako, Italija, Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Albanija, Grčka, Cipar te Turska, Sirija, Libanon, Izrael, Egipat, Libija, Malta, Tunis, Alžir i Maroko.
Dok su Španjolska i Izrael već dale svoju podršku prijedlogu, Turska je ideju Kluba kategorično odbila smatrajući da se kosi s glavnim sadržajem turskih međunarodnih odnosa, odnosno članstvom zemlje u EU, čemu se Sarkozy protivi.

08.12.2007. u 05:53 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Rujan 2008 (1)
Prosinac 2007 (8)
Studeni 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Blog o politici, globalizaciji, ekonomiji, geopolitici...

kontakt



autor bloga je diplomirani novinar


kontakt
kalaba-blog@net.hr