kalaba

srijeda, 05.12.2007.

Tko zapovjeda pakistanskom vojskom?





Godine 1976. premijer Pakistana Zulfiquar Ali Bhutto smjenio je dva vodeća generala i na mjesto vrhovnog vojnog zapovjednika postavio je sebi lojalnog Zia.ul-Haq-a. Kada je nedugo zatim u posjet Pakistanu došao iranski Šah, Bhutto je ponosno predstavio novog zapovjednika Zia kao totalno lojalnoga pouzdanika. «Ovo je moj novi Šef Vojske. Apsolutno mi je lojalan. Ako mu kažem da sjedne, on će sjesti. Ako mu kažem da ustane, on će ustati. Sa njim kao zapovjednikom, vojska je u sigurnim rukama.» Sljedeće godine Zia je izvršio vojni puč i preuzeo vlast.

Na isti način je na vlast došao i general Pervez Musharraf. Tadašnji premijer Nawaz Sharif smijenio je dva generala za koje je sumnjao da su politički nepodobni i za vrhovnog zapovjednika postavio Musharrafa. Krajem godine 1999. lojalni general ga je poslao u egzil u Saudijsku Arabiju, pod optužbom za terorizam. Tako je svojevrsna tradicija vojnih pučeva na Bliskom istoku nastavljena, i postavlja se pitanje, kome to general Musharraf predaje vlast kada ovih dana skida uniformu?
Vrhovni vojni zapovjednik sada postaje Ashfaq Pervez Kiyani, čovjek koji je također vrlo odan Musharrafu, i koji na to mjesto dolazi po redu i poretku, bez da je netko iznad smijenjem kako bi sa postavila lojalna marioneta. Kiyani slovi za velikog profesionalca od povjerenja i Pentagona i CIA-e, gdje je i završio dio obuke. Kiyani je i odraz vojne transformacije suvremenog rata. On je prvi vrhovni vojni zapovjednik koji na taj položaj dolazi sa mjesta direktora-generala obavještajne službe. Nikada nije povezivan sa politikom niti islamističkim skupinama. Pažnju je privukao za vrijeme sukoba sa Indijom kada je hladno i profesionalno riješio krizu terorističkog napada na pakistanski parlament. Godine 2003. postaje zapovjednik 10. korpusa u Rawalpiniju, koji je par godina ranije doveo na vlast generala Musharrafa. Smatra se da vojni puč u Pakistanu nije izvediv bez toga korpusa i da je na čelu njega uvijek najlojalniji genral. Kiyani je uspješno razotkrio dva pokušaja likvidacije Mushrrafa u Rawalpindiju u koje su bili upleteni čak i generali kopnene vojske i zrakoplovstva. Nedugo zatim uspijeva uhvatiti trećeg čovjeka Al-Qued-e Aba Faraj al-Libbija, i odmah ga isporučuje SAD-u bez suđenja u Pakistanu.

S druge strane, za isto to vrijeme Pakistan gubi kontrolu nad Paštunskim dijelom teritorija koji postaje jako neotalibansko uporište. Otkada je postao vrhovni vojni zapovjednik 8. listopada 2007. godine, Kiyani koordinira vojne operacije za ponovnu uspostavu vlasti u dolini Swat, ali za sada ne baš uspješno. Plemena te doline predvođena Maulanom Fazlullahom i podržana Al Qaed-on, Islamskim Pokretom Uzbekistana, neotalibanima i Jaish-e-Mohhamadom odolijevaju helikopterskim naletima i teškoj artiljeriji. Izbjegavanje otvorenog pješadijskog sukoba već nailazi na kritike iz generalskih krugova. Kiyani je obečao uspostaviti vlast do izbora u siječnju, no, tko će biti politički lider i hoće li to uspjeti? Benazir, američki je favorit i Kiyanijev prijatelj, ali nema podršku svih generala i dobrog dijela naroda. Ili Nawaz i njegov brat Shazbaz Sharif, koji imaju podršku generala Punjabi korpusa i nemaju povjerenje amerikanaca? Shujjat Hussain iz Muslimanske Lige? Tko god bio pobjednik izbora stvarna moć će ostati u rukama predsjednika Musharrafa. Kiyani ispod sebe ima 30 genrala koji svoje položaje mogu zahvaliti Musharrafu, ali isto tako svoju lojalnost mogu prebaciti isključivo Kiyaniju i time otvoriti mogućnost novom puču.

05.12.2007. u 15:06 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Rujan 2008 (1)
Prosinac 2007 (8)
Studeni 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Blog o politici, globalizaciji, ekonomiji, geopolitici...

kontakt



autor bloga je diplomirani novinar


kontakt
kalaba-blog@net.hr