LATINSKA AMERIKA

ponedjeljak, 28.05.2007.

Venezuel: RCTV prekinula emitiranje

CARACAS, 28. svibnja 2007. (Hina/AFP) -
Najstarija tv-mreža Venezuele, RCTV (Radio Caracas Television), posljednja velika oporbena tv-mreža zemlje, prestala je emitirati u nedjelju sekundu prije ponoći nakon 54 godina postojanja, nakon što joj je istekla koncesija koju je vlada Huga Chaveza odbila obnoviti, unatoč kritikama inozemstva.
Nakon prekida emitiranja, djelatnici te televizije su se, držeći za ruke, pojavili na ekranu pjevajući državni himnu.
Većina od 3.000 zaposlenih okupila se i pjesmama pozivala na jedinstvo i prijateljstvo, a predsjednik RCTV-a Marcel Garnier je izjavio da će se "demokracija i RCTV vratiti u Venezuelu".
Na nekoliko mjesta u Caracasu su Chavezovi pobornici priredili vatromet kako bi proslavili prekid emitiranja RCTV-a koje je venezuelanski predsjednik optužio da je "pučistička" i da je podržala neuspjeli državni udar protiv njega 2002.
Ispred jednog velikog kulturnog centra se uz sudjelovanje brojnih venezuelanskih umjetnika obilježavalo pokretanje nove "socijalističke televizije" (TVES) koju financira vlada, a čije je emitiranje počelo čim je prekinuto emitiranje RCTV-a.

Venezuela: policija rastjeravala prosvjednike protiv gašenja RCTV-a

CARACAS, Venezuela, 28. svibnja 2007. (AP/Reuters) - Policija je noćas vodenim topovima i suzavcem rastjeravala prosvjednike protiv odluke venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza da onemogući daljnji rad najgledanije privatne televizijske postaje u državi RCTV (Radio Caracas Television).
Prosvjednici su se raštrkali pred vodenim topovima, a potom su se, pjevajući nacionalnu himnu, vratili pred zgradu državnog vijeća za telekomunikacije, kako bi se suočili s policijom.
Policija je izvijestila da su prosvjednici bacali kamenje i boce, te da su ozlijedili najmanje četiri policajca.
Zaposlenici RCTV-a istodobno su se okupili pred kamerama, uzvikujući "sloboda!" i opraštajući se s gledateljima u izravnom prijenosu.
RCTV je trebala biti izgašena u nedjelju, budući da joj je Chavez oduzeo koncesiju i odlučio da će na toj frekvenciji ubuduće emitirati Socijalistička televizija TVES, koju financira država.
Vodstvo kuće u nedjelju je objavilo da je vojska zaposjela RCTV-ove odašiljače, a ravnatelj Marcel Granier Chavezovu je odluku nazvao totalitarističkom.
Chavezova odluka da RCTV-u oduzme koncesiju izazvala je i međunarodnu osudu.

Nakon Fifine odluke predsjednik Bolivije sazvao hitan sastanak vladinog kabineta

LA PAZ, 28. svibnja 2007. (Hina/Reuters) -
Predsjednik Bolivije Evo Morales sazvao je hitan sastanak vladinog kabineta nakon što je Fifa odlučila zabraniti igranje međunarodnih nogometnih utakmica na nadmorskim visinama iznad 2.500 metara.
"U ponedjeljak ćemo održati sastanak vladinog kabineta, a tema će biti nogomet", izjavio je državnoj novinskoj agenciji ABI predsjednik Morales.
Bolivijska reprezentacija svoje domaće susrete igra u La Pazu na 3.600 metara nadmorske visine. Bolivija je u La Pazu uspjela pobijediti i takve nogometne velesile kao što su Brazil i Argentina, a 1997. godine, kada su bili domaćini prvenstva Južne Amerike (Copa America), ostvarili su povijesni rezultat osvojivši drugo mjesto, iza Brazila.

- 16:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 25.05.2007.

Dionice padaju nakon što je Chavez najavio nacionalizaciju banaka

CARACAS, 4. svibnja 2007. (Hina/AP) -
Nakon što je venezuelanski predsjednik Hugo Chavez zaprijetio nacionalizacijom banaka i najveće čeličane u zemlji, u petak je došlo do pada vrijednosti venezuelanskih dionica i jedan je predsjednik banke upozorio da će štediše biti najteže pogođeni takvim potezom.
U petak popodne, glavni burzovni index u Caracasu pao je 1,6 posto. Oscar Garcia Mendoza, predsjednik Banco Venezolano de Credito rekao je da je Chavezova prijetnja izazvala "bijeg" dionica.
Prema njegovim riječima, štediše će trpjeti neefikasnost države ako predsjednik provede svoju prijetnju.

- 15:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #