09.02.2012., četvrtak

Sve kreće od Programa

Program Vlade možete lako naći na stranicama Vlade.

Prva stranica izgleda ovako:



U naslovu ima točke iza godine, dolje nema. Kajaznam, valjda ak radiš Program za 4 godine, valjda ćeš se potruditi bar da naslovnica izgleda lijepo pa napisati "Prosinac 2011. godine". Tak, evo, jer se tak radi kad se radi kak treba.

Nakon naslovnice, najbitniji je sadržaj.



Od 1. do 12. je dvostruki prored, a od 12. trostruki. Valjda su se bojali da neće ispuniti stranicu.

Na trećoj stranici se već moraju i pune rečenice pisati. A i nabrajati. Vlada plaća milijune za licencu za Microsoft Office. Možda misle da bi ionako skupa licenca još poskupila ako bi se koristila opcija "Bullets and Numbering".



Tako imamo nakon crtica manje razmake, veće razmake, pa smo slučajno opalili Enter, pa ne znamo bi li svaku točku (natuknicu) završili točkom, bez točke... ili možda točka-zarezom? Ne, mora da i to košta. Zato ćemo samo svaku treću natuknicu okititi fensi točka-zarezom.



Onda ćemo neke natuknice započeti velikim slovom, neke malim, nekad ćemo lupiti prazan red između, nekad nećemo...



Onda nam dosade te crtice pa ćemo ubaciti novi stil. Kurziv podcrtani.



Ispred turizma ćemo ubaciti razmak. Stilski. I dva prazna reda nakon odlomka. Osim ključne riječi, podcrtat ćemo i razmak nakon, a ponekad i crtu. Stavit ćemo točku na kraj odlomka, nećemo. I tak. Ko da je bitno.

Onda moramo reći i kako ćemo postići sve ciljeve. Od same važnosti i uzbuđenosti, prst nam olako Enter lupka. I dalje se ne možemo odlučiti između točke ili ničega. Točka-zarez mora da je vraški skupa.



A onda dolazimo i do famoznog zdravlja. Na napad lingvista (oko sport-športa i zdravlja-zdravstva), ponavljam - lingvista, ministar Jovanović je odgovorio da se takvim pitanjima mora baviti struka. Sad bih stavio desetak uskličnik-upitnica, ali polako se i ja bojim da će mi netko doći s računom za pretjerano korištenje interpunkcije.

No, ovdje nije riječ o zdravlju, već o navodnicima koji se u hrvatskom jeziku otvaraju s donjim navodnikom, a zatvaraju s gornjim. Tko zna, valjda se i opcija uključenja hrvatskog jezika u Wordu dodatno plaća.



Jedna početnička, ali, ajde, vrlo učestala:



Vrlo je vjerojatno da je svako poglavlje radilo resorno ministarstvo pa možda i zato velika raznolikost stilova. Tako u nastavku imamo referente koji su ipak čuli za Bullets pa umjesto crtica nalazimo i uvučene crtice da je bar malo preglednije. Što se bližimo kraju Programa, autori se sve više ohrabruju pa uvode i brojeve. Nažalost, i dalje ne koristeći opciju Numbering pa tako i dalje nema dosljednosti razmaka nakon brojeva.



A pravilo je inače da iza broja ne ide zagrada - to je zastarjelo - osim iza broja trinaest. Trinaest je uvijek in. Zagrada, naravno, ide između broja i točke.

Sve u svemu, ne znaju se koristit Wordom, ne zamaraju se tipografskim sitnicama, ne znaju pravopis, nisu sigurni u interpunkciji... ali, ali... imali su samo 4 godine, a možda Program ionako nije bitan... nisu se možda sad potrudili, ali kad će zbilja biti potrebno...

kuku-riku, vau-vau, mijau-mijau...

- 14:15 - Stavi u košaricu (10) - Sadržaj košarice - Blagajna

< veljača, 2012 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29        

Loading

junac04 pri yahoo.com


- Tko je?
- Nitko, prijatelju, samo koraci u noći.


Koji smo kurac mi! Po nama se ništa neće zvati...

Tribuson


Nekad je jednostavnije odustati.

Iva


"Life," said Marvin dolefully, "loathe it or ignore it, you can't like it."

Douglas Adams

Šima 2010./2011.
Šima i Ribac 2009./2010.
Šima i Ruska 2008./2009.
Smisaoživota42 2007./2008.
Bamby 2006./2007.

Do povećanja popularnosti i broja redovitih komentatora, tron drži Šima i natjecanja se neće niti održavati.

.