Disanje

subota, 20.04.2024.

Disanje je potpuno spontani čin i izgleda kako nije važno obraćati pažnju na njega, nekim ljudima i nije jer pravilno dišu, većina bi se trebala pozabaviti svojim disanjem. Pravilno disanje je preduvjet dobrog općeg stanja. Većina ljudi diše plitko i prilikom plitkog disanja ne aktivira mišiće koje bi trebali, a mišići koji se ne koriste s vremenom atrofiraju , tada jedan problem postaje i drugi problem. Nikakve vježbe ne mogu zamijeniti pravilno disanje, niti aktivaciju konkretnih mišića koji sudjeluju u disanju. Kada k tome razmislimo koliko puta u danu udahnemo i izdahnemo, moramo se suočiti sa činjenicom kako ne postoji niti jedan oblik vježbi koji bi mogao tome parirati. Disanje je preduvjet (održavanja mišića), tjelovježba je nadogradnja.



Na yt u ima dosta solidnih videa koji upućuju u razne tehnike disanja, a ovaj sam izabrala jer možemo detektirati kako dišemo i dišemo li pravilno polaganjem ruku na prsa i trbuh.


Dijafragmalno disanje˝ jednom kada se usvoji postaje spontano disanje. U raznim naporima pri čemu mislim na svakodnevne životne napore kojima se izlažemo poput uspona po uzbrdici, hodanja po stepenicama, podizanje košara sa mokrim vešom, i sl pomaže da ne dolazi do trošenja, iritacije ili ozljeda jer tada spontano naprežemo mišiće zdjeličnog dna. Tada iz čučnja (a to smo naučile mi žene u godinama, da tako podižemo košare pune mokrog vesša) to činimo i napregnutih mišića zdjeličnog dna.

Posljedice nepravilnog disanja su raznovrsne, a često se ogledaju u različitim problemima s kralježnicom. Ono što drži naš kičmeni stup i čuva nas od ozlijeda su duboki mišići, lijepo oblikovani bicepsi su u odnosu na druge mišične skupine tek šminka.

Oni koji odluče malo dublje ući u tematiku mogli bi otkriti i mnoge druge prednosti pravilnog, dubokog disanja.


Za početak je dovoljno dok još ležite u svojim toplim krevetima, saviti koljena, disati prirodno, kako inače dišete, položiti jednu ruku na trbuh, drugu na prsa i detektirati kako dišete.
Onda vidite što ćete dalje sa svojim spoznajama. sretan



Stijene, tako mi je došlo


Dvi, tri -prvi



@Dvi, tri drugi

:P


Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.