pijem toplu cokoladu i piskaram...

Kratki nalet inspiracije…

Onkraj zvijezda, onkraj planete, lezi malo dijete.
U ruci flasa vina, u glavi misao fina.
Park nekadasnje radosti postaje oda o starosti.

06.10.2010. u 22:28 | 2 Komentara | Print | # | ^

Sasvim osoban pogled na crnog konjanika...

The Dark Knight (2008.)

Rezija: Christopher Nolan
Glume: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Morgan Freeman, Michael Caine, Gary Oldman


Uvod u ovaj blog zapoceo bih jednim od svojih najdrazih filmova zadnje dekade, a to je zasad posljednja po redu ekranizacija kultnog (anti) junaka, koja je po meni osobno i najkvalitetnija.
Nakon Tima Burtona, koji je previše inzistriao na vizualnosti i groteski, a premalo na psiholoskoj strani filma, koja je za lik kao što je batman i ono što ga okruzuje prilicno bitno, i totalno promasenog Joela Schumachera, koji je stvorio jedan prilicno negledljiv kic, napokon se netko uhvatio batmana kao lika i do kraja izanalizirao njegovu osobnost, i tragediju koja mu je obiljezila život i ucinila ga onime sto je.
Batman Begins bio je film koji je napokon prikazao Wayneovu borbu sa samim sobom, svojom psihom i vlastitim idealima, onime sto predstavlja prema van, a to je mediokritetski bogatuncic i onoga sto zaista je, a to je duboko nesretna osoba tragicno obiljezena zivota koja je zbog svega toga odlučila posvetiti život borbi protiv „zla“.
Osvrnuo bih se ipak na nastavak, a to je remek- djelo iz 2008. godine i nažalost posljednji film velikog Heatha Ledgera. Nakon Jacka Nicholsona i njegovog Jokera, koji je ispao krajnje karikaturan lik koji je smiješan, dvorska luda, mislim da je Heath Ledger svojom glumom i pristupom dao jednu sasvim novu notu Jokeru, a to je jedan genijalac, izrazito inteligentna osoba koja jako dobro razumije sto je „dobro“, a sto je „zlo“, i na koncu, obuzelo ga je ovo drugo u potpunosti.
Svidja mi se Nolanov pristup cijeloj stvari. Vec u uvodnoj sceni (genijalno realiziran i osmisljen plan pljacke banke) daje do znanja kakv je zapravo Joker lik… nasao je ljude s dna, one koji su bez imalo diskusije spremni zabiti noz u ledja nekadasnjem prijatelju, sto je na koncu dovelo do toga da je Joker zaigrao posljednju kartu. Već tu daje do znanja da je rijec o inteligentnom psihopatu, a ne poremecenoj ludi kao sto je bilo kod Burtona. Joker se igra i s ljudskim osjecajima, psihom, i samo to dokaz je koliko on u biti poznaje i duboko je svjestan onoga što radi.
Bruce Wayne s druge strane je jedan slomljeni lik, osoba (genijalna interpretacija Christiana Balea, koji i sam ostavlja takav dojam) i film odlicno prikazuje njegovu borbu sa samim sobom i rastrganost između teznje za tzv. normalnim zivotom i onoga što u dusi osjeca da zaista je. Mislim da se to može promatrati dosta simbolicno i u stvarnosti kod osoba koje nisu sigurne mogu li do kraja prikazati svoj karakter onakvim kakvim zaista on je.
Osvrnuo bih se i na postenog idealista Harveya Denta, kojeg nesreca znatno mijenja i on kao takav prikazuje da u svakome od nas cuci i „dobro“ i „zlo“, samo ovisi sto ce na kraju prevladati.
Ovo je bio jedan podosta subjektivan pogled na film (a i sam lik batmana), ja sam ga dozivio na taj način i to sam ovdje prikazao. Pozdrav svima do iduceg posta.

01.10.2010. u 15:40 | 5 Komentara | Print | # | ^

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  listopad, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Siječanj 2011 (1)
Listopad 2010 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Bit ce tu svega... od analize filmova i stripova, do subjektivnih razmisljanja. Pisat cu i o glazbi.
Ne zelim neke duboke zanose, epitete kao sto su "prelijepo", "predivno" i sl. Takve komentare brisem, bez klikanja na nadimak.
Zahvaljujem se na iskrenim komentarima i prijedlozima.