JJA

petak, 20.06.2008.

Deutschland neun - Hamburg

Oprez, ocekuje vas 50-ak slika. Blog mozete citati u Mozilli, Explorer na meni neobjasnjiv nacin razvuce fotke i tekst, fotke do dimenzija kojih nikad ni u orginalu nisu imale.

Je ziva sam, doduse prilicno leteca, sljedeci tjedan opet i prilicno pod rokovima, a ono malo vremena sto imam trosim offline na medjuljudske odnose i na malo rekreacije.

Pitao me blog.hr jel jos uvijek imam problema sa komentarima, u smislu da ih se i dalje ne vidi ispod posta, da imam cijenjeni bloze.

Po ovoj vrucini si za rucak napravim sok od mrkve, celera, avokada, manga, kapi maslinovog i sjemenki mljevenih, eh to vam je anti age za kozu!!!thumbup Ili popijem cijeli bunt celera, persina i paradajza.

Gledali utakmicu sa Nijemcima, onu prvu, samo u mom boravku, kaze komentator kod 2:0 splet nesretnih okolnosti, ja se pocnem smijati, Nijemac me prijekorno gleda (ne moj, moj je dobar i navija za prave) ja kazem – hoces maramice? zubo

Ali ajmo putopisno dalje:

Nijemci obozavaju sparoge, obozavaju, NEMA restorana koji ih u sezoni ne nudi. I standovi na svakom cosku pred skolama, bankama, postama. Jednoj sparogo-nejedacici su ovo teska vremena, vidite da sam i sama gomoljasto povrce pocela piti. zubo

Danas je na redu slobodan hanse grad Hamburg. Grad i ujedno jedna od saveznih republika, po velicini drugi grad u Njemackoj i sedmi u EU rangu, te najveci grad EU koji nije gl. grad neke zemlje clanice.

Grad na Elbi, vjetrovito i sivo vrijeme. Snobovski. Skup. Smug and haughtly - kazu turisti. Grad sa znakom erotike i mostova. Sa dva divovska gradska jezera.

www.hamburg.de

Na Alsteru medju najpoznatijim mostovima Lombardsbrücke i Kennedybrücke





Ovdje mostovi u Hamburgu.

Hamburska luka je sedma po velicini u svijetu. Sa poznatom mornarskom cetvrti St.Pauli.

Od finih, skupih hotela ima: Marriott (tamo tradicionalno odsjedaju Amerikanci) Hotel Empire Riverside, Park Hyatt - nocenje od 250 do 700 eura. Jesti cete naravno ribu, riblju juhu, rakove, lososa i labskaus. Ovo zadnje sam jela jednom i ne moram vise, jelo
Dakle, sjevernonjemacki specijalitet. Sirovo mljeveno meso, pa corned beef, krumpiri, sirova haringa,
luk, cikla i kiseli krastavci. Pola sastojaka se propirjaju na svinjskoj masti (klasicno mornarsko jelo, od neceg su morali zivjeti na tim hladnim sjevernim morima), ako ovo jelo narucite u Danskoj, izgledati ce malo drugacije.
Ovdje link na moju omiljenu online kuharicu iz koje naprosto sve uspije

http://www.marions-kochbuch.de/rezept/0244.htm

Od slatkog ovdje obozavaju Rote Grütze, zelatinasti vocni desert kojeg ima i gotovog po ducanima i sluzi ili kako samostalni desert ili kao dodatak desertu.

kao dodatak



Gdje cete klopati: bio restoran Apples ili cete pojesti fast food nastao ovdje, a ne u americi - hamburger.

Po kulturu cete otici u Hamburger Kunsthalle, pogledati cete i gradsku vijecnicu:





Za shopping imate i Karstadt i Kaufhof.

Slogan grada upisan u portale gradske vijecnice je: Libertatem quam peperere maiores digne studeat servare posteritas - slobodan prijevod bi rekao - slobodu koji su stekli stari, nek potomci uspiju odrzati. Latinska forma imena grada - tako se i spominje u himni grada - je Hammonia.





Hamburg lezi na rijeci Elbi. rRjecni kanali, mala jezerca i rukavci su povezani sa 2500 mostova, time je ovaj
grad - grad sa najvise mostova u Europi, ima vise mostova nego Venecija, Amsterdam i London skupa.
Gradu pripadaju otoci Sjevernog mora: Neuwerk, Scharhörn i Nigehörn kao i nacionalni park Hamburgisches Wattenmeer.







Najtopliji mjesec je sedmi sa max. 27 stupnjeva, ali prosjecno oko 22 te najhladniji prvi sa jednim stupnjem u plusu, iako zbog vlaznog vjetra dobivate osjecaj da je hladnije nego sto jest. Vlazno vrijeme, zene ce to najprije primjetiti po frizuri, a muskarci po raspolozenju zene.naughty
Od vremena reformacije ovo je protestantsko-luteranski grad, ali kao vazna svjetska luka oduvijek je bio otvoren za sve svjetske religije, ovdje je jedina plivajuca crkva na svijetu - Flussschifferkirche, kvart Rothenburgsort.



Hamburski sleng (tkz. platt) za one koji se usude: http://www.plattmaster.de

Recimo: Moin, Jo, moin je njima pozdrav za dobar dan, za bok, za dobru vecer, laku noc, moin moze uvijek.
"n mooien Dag wünsch ik di" - einen schönen Tag, einen schönen Abend, eine schöne Nacht wünsche ich dir.
aAako je bas jako lijepo onda -moinmoin. Pa dalje - All’ns klor? Denn man moinmoin! smijeh

Ujutro u pet otvara se poznata ribarska pjaca u luci, osim sve moguce ribe, ima jabuka, krumpira.

Linkovi na naljepse slike grada:

http://www.foto-hamburg.com/Atlantic-Hotel.htm

http://www.foto-hamburg.com/Speicherstadt-2.htm

http://www.foto-hamburg.com/Weihnachtsmarkt-Hamburg.htm

http://www.foto-hamburg.com/Chilehaus.htm

http://www.foto-hamburg.com/Queen-Mary-2-Hamburg.htm

http://www.foto-hamburg.com/Speicherstadt-4.htm



Ima mnogo stranaca pa se u nekim kvartovima uz njemacki u jednakoj mjeri cuje portugalski - Portugiesenviertel, turski i kurdski u Altoni, te u nekim drugim kvartovima uglavnom ruski i poljski.

Grad ima preko 20 kazalista, preko 30 kina, mnogo muzickih klubova i preko 50 muzeja. U ovoj drzavi zapravo svako selo ima muzej i rijetko cete naici na mjestasce bez muzeja.
Nakon New Yorka i Londona ovo je treci najveci grad na svijetu kad ga se mjeri brojem mjuzikla i opernih izvedbi kroz godinu. Recimo kazaliste u samoj luci prima 2000 gostiju, a kroz 2 godine bi se trebao zavrsiti i veliki gradski projekt u HafenCity-ju - opet sa 1700 mjesta.



Loftovi na rijeci su posebno omiljena mjesta za stanovanje, uglavnom se ljubav za ovakvih nacina stanovanja proteze kroz cijelu drzavu, po mogucnosti citave staklene stijene, pogled na rijeku i grad, recimo jedni od najskupljih stanova u drzavi su oni u Frankfurtu direktno na Majni. Na cijim pristanistima vas cekaju divni plutajuci kafici, osvjetljeni bakljama, sa sumom vode i svim svjetskim picima koje si zamisliti mozete.



Uzivo je mnogo ljepse nego na slici. Pogled od kojeg zastaje dah.greedy

Jos malo grada:







Tipicna gradska vila:







Slike nisu moje ali to se i vidi.





Kasino na Reeperbahn-u.



Alster Arkade







U Njemackoj su popularni beach clubovi, ima ih svaki grad koji drzi do sebe, tu se hoda bos, piju se siki miki pica i biva se in. Sad znate gdje sam radije nego online.







Dvorac Bergedorf



Naravno nisam opisala ni pola sto se za opisati ima, ali sam vam vjerojatno probudila znatizelju.
Popularni su i koncerti vode i svjetla kakav sam, pa sad prije nekih 9 godina prvi put vidjela u Pragu



Shopping: Levantehaus, Kaufmannshaus, Alte Post pasaza, Gänsemarkt Passage, Europa Passage, Hanse-Viertel, Mellin-Passage, HSH Nordbank Passage, Bleichenhof Passage su samo neki od edel shopping kuca.









Hamburska gradska opera ima svjetski ugled, tu je Montserrat Caballé pocela svoju karijeru. Placido Domingo isto. Te su hamburske daske koje zivot znace godinama bile dom zvijezdama kao: Luciano Pavarotti, Mirella Freni, Birgit Nilsson, Maria Callas itd.

Neki od najskupljih stanova u Europi:







Pantomimikum sa poznatim vostanim figurama:



Grad - savezna drzava ima oko 2 mil. stanovnika i prilicno visoku gustocu naseljenosti po km kvadratnom (2350/km)

Link na Legoland verziju luke.

Gradska vijecnica













Ovdje je prostituiranje obrtnicka djelatnost, zene su redovno zdrastveno testirane, imaju bolovanje, penziju itd. I nije ni cudo da muskarci najradije ovdje organiziraju konferencije i ina okupljanja.

em citati niti cu u dogledno vrijeme, velika pusa.

- 17:46 - Komentari (23) - Isprintaj - #