JJA

petak, 25.05.2007.

Kozmetika petkom

KOSA

Prosli put smo naucili koje su to faze rasta kose: anagena, katagena i telogena. Kosa koju nalazite na svojoj cetki, jastuku ili u odvodu je u pravilu ona iz zadnje faze. U pravilu gubimo 25-100 vlasi na dan. Procentualno je u anagenoj fazi oko 85% kose, u katagenoj izmedju 1 i 5% (dakle moguc je omjer i 88% sa 2%) i oko 10% u fazi padanja.



Za gubitak kose postoje mnogi moguci uzroci od nekih bolesti, lijekova, hormonalne neravnoteze, psorijaze, rak (kemoterapija), velike oscilacije u tezini, nagli gubitak tezine itd. Alopecija je tehnicki naziv za gubitak kose i najcesce ju poznajemo kao "musku" celavost iako, pogotovo u menopauzi i iza nje i zene mogu ocelaviti. Ukoliko pijete Accutane, po svoj prilici je on odgovoran za gubitak kose. Prije nego pocnete izdavati nelogicne svote novaca za proizvode koji bi zaustavili padanje kose, vaznije je otkriti vas osobni uzrok ovoj pojavi.
I u ovoj prici ne mozemo zaobici hormone, najveci utjecaj kad je kosa u pitanju ima Dihidrotestosteron (DHT): hormon nastao iz testosterona, proizvedeni kod muskarca u velikim kolicinama u testisima i u manjoj kolicini u jajovodu zene. Ovaj hormon je zaduzen za razvoj sekundarnih spolnih karakteristika obiju spolova. Nadalje, kod zena povecana razina estrogena (osnovni "zenski" hormon) dovodi do bujnije kose, neka istrazivanja bave se pitanjem kako povrsinski nanesen estrogen djeluje na rast kose i u tom pravcu bi se mogle raziviti neke buduce terapije.

Mnoge firme koje vam zele prodati cudotvorne proizvode za rast kose, vjeruju da je rijesenje u cirkulaciji. Zato zagovaraju teoriju poboljsanja cirkulacije tjemena i to naravno bas njihovim proizvodima. Na prvi pogled, logicna argumentacija, barem smo mi naucile da je losa cirkulacija uzrok svih celulitnih zala, ili ipak ne? Argument protiv ove teorije je taj da transplantirana kosa ne otpada na mjestima koja su prije tretmana bila tkz. lose prokrvljena nego dapace, ukoliko je zahvat izveden strucno, uzivati cete jos dugo godina u zdravoj kosi koja pociva na tom istom tjemenu.
Firma Nioxin, zagovara jednu drugu teoriju, kod koje je za celavost zasluzna tkz. demodex folliculorum mite, jedna vrsta parazita, grinje, stvar je u tome, da mnogo ljudi imaju tog parazita ali svejedno nisu celavi.


Sljedeca teorija je na strani manjka vitamina i minerala, prije svega vitamina B, biotin. Uz to vitamina A i C iako oprez, sa vitaminom A se mozete predozirati, otrovna reakcija bi bila upravo gubitak kose.





Stres moze takodjer uzrokovati gubitak kose. Ukoliko stalno nosite kosu cvrsto vezanu u konjski rep, na pojedinim mjestima gdje ju najjace "vucete" moguce je privremeno opadanje kose, strucno ime za to je traction alopecia. Pusite kosu da se odmori s vremena na vrijeme. Isto tako ako na svoju relativno slabu kosu stavite "dredlokse" ili duge ekstenzije, mozete time oslabiti vlastitu kosu.

Trudnoca moze utjecati na stanje vase kose, najcesce trudnice upravo "procvjetaju", manji dio njih iskusi vec u trudnoci opadanje kose, jer se svi raspolozivi resursi usmjeravaju na razvoj fetusa. Nakon poroda, nastupa najcesce zakasnjela telogena faza i kosa odjednom pocne padati, to je prirodan proces koji se najcesce sam od sebe normalizira u sljedecih nekoliko mjeseci, a najkasnije kad zavrsite sa dojenjem.

Neki vjeruju da zatvorene pore na tjemenu mogu uzrokovati ispadanje kose, proizvodnja sebuma je regulirana hormonima tako da nista izvana nece uciniti bilo kosu ili vasu kozu manje masnom. I ovdje su zabranjena agresivna sredstva i prekomjerna higijena.

Prije nego padnete na reklamu jos jednog skupog sampona, da sampon zaista moze zaustaviti opadanje kose, bi li uopce medju nama bilo celavih? Pogotovo onih bogatih? Eto vam odgovora. Najcesci "cudotvorni" sastojci koje cete sretati su: ulje emu-a, cink, zeleni caj, superoxide dismutase itd.

Bujna kosa se povezuje sa plodnoscu, mladoscu, zdravljem i razumljivo je da vecina nas zeli cim duze zadrzati te atribute.

Neka moguca rijesenja:

1.Na njemackom trzistu nude pogotovo kod tretiranja androgene alopecije za koju se nagadja da je nasljedna, preparat Regaine (ima verzija za zene i za muskarce) sa aktivnim sastojkom
Minoxidil-om i to u 2 ili 5% verziji.


Ima i neke jeftinije genercike verzije, uglavnom ovo mozete dobiti bez recepta (za zene narandjasto pakiranje, za muskarce plavo) 60 ml je oko 30 eura i dosta je za mjesec dana koristenja jer mazete samo tjeme. Ili verzija 3 puta 60 ml za 50 i nesto eura, tkz. big pack. Neke od zena su za nuspojavu primjetile da iako im je kosa na glavi postala bujnija, jednako tako su i dlake na nezeljenim mjestima postale bujnije, ta nuspojava je primjecena kod 4% pacijenata, vi cete sami za sebe odvagnuti pro i contra. Nitko si nije siguran kako tocno taj sastojak radi, ali radi, radjene su tkz. dvostruke slijepe analize (jedine koje se broje, po mom misljenju) i rezultati su znacajni. proizvoda naravno ima u USA, cini mi se da nam je od tamo i dosao.

2. Propecia, oralni lijek, strogo zabranjen trudnicama zbog opasnih posljedica za plod, kod muskarca moze smanjiti libido.



Neki tvrde da su postigli odlicne rezultate kombinirajuci minoxidil povrsinski i istovremenim uzimanjem ovog lijeka.

3. Za one koji vjeruju dihidrotestosteron (DHT) teoriji s pocetka teksta.


Vise o ovom proizvodu ovdje http://www.bnw-natur.com/Haarwuchsmittel-Haarausfall/DynamSi.htm

4. Pantostin (sastojak: Alfatradiol) te Spironolacton

5. Neki polazu nadu i biljne pripravke i tinkture, recimo Sägepalmfrüchten, nazalost ne znam prevesti na hrvatski. Kod hormonalno uvjetovanog gubitka kose neki se kunu u Traubensilberkerze (Cimicifuga/Actea racemosa) te Beinwell (Symphytum officinale). Ja se sjecam da je moja baka u tu svrhu koristila caj od kopirve u kojem je ispirala kosu, koliko je to bilo ucinkovito, ne sjecam se.

6. Tretinoin (cesto ovdje spominjan) Retin-A ili Renova u kremi ili gelu kao pomoc kod akni, bora itd. Preporuca se kombinacija sa minoxidilom, cija absorbciju tretinoin olaksava

7. Peptidi (copper peptides), ovdje je skepesa dobrodosla, jer su sva istrazivanja narucena i placena od strane firmi koji prodaju proizvode s tim sastojkom



8. Azelaicna kiselina: za neke oblike rosaceje i akni, novija istrazivanja tvrde i ucinkovitost kod ispadanja kose

Za one kojima je njemacko trziste dostupno, evo ponude

9. Anti bebi pilule, hormon blokatori, Tagement (lijek najcesce koristen kod zgaravice i ostalih probavnih problema). Ovdje moram napisati, da iako kod nas slove kao kontracepcija Diane 35 to nisu, to im je jedna od nuspojava, ali ih je jako opasno i nezdravo trositi duze vrijeme jer (mnogo vise od ostalih kontracepcijskih tableta) izazivaju teske tromboze a zabiljezeni su i neki smrtni slucajevi, na mnogim nacionalnim listama su zavrsili na zabranjenoj listi. Ako anti bebi pilula sadrzi estrogen, to moze smanjiti ili sprijeciti gubitak kose jer isti produzava katagenu fazu.

I naravno: transplatacija



Koja je danas toliko usavrsena metoda da je zaista tesko razlikovati (do gotovo nemoguce), tko se podvrgnuo tretmanu a tko ne. I ovdje vazi, cuvajte se onih koji nisu u nikakvim udruzenjima i koji su vidljivo jeftini. Trenutno za najbolju metodu slovi follicular unit grafting



Provjerite dakle prije zahvata da li je vas doktor u nekom nacionalnom ili internacionalnom ljecnickom udruzenju jer oni u pravilu ipak do neke mjere provjere koga primaju u clanstvo, u protivnom vam se moze dogoditi da zavrsite u rukama nekog ginekologa koji je zavrsio vikend-tecaj presadjivanja kose i sad se vjezba na vama, jer zakom mu eto to dopusta.

Ako trazite kozmetiku koja tvrdi da moze rijesiti vas problem gubitka kose, naci cete jako puno firmi od Nioxin-a, ProGenesis-a, Regenix-a, helsinki Formule, BioFolic-a, Farouk-a, Hairgenesis itd.

BUY or NOT TO BUY:

1. Aveda, Elixir Daily Leave On Hair Conditioner dobar regenerator, 250 ml



te Brilliant linija je isto dobra.

2. Avon - Advance Techniques Color-Protecting sampon, nema u njemu nikakve napredne tehnike, ali je solidan sampon sto se ne moze reci za ostatak te linije, sadrzi sodium lauryl sulfate, koji jako isusuje i iritira kozu.

3. Back to Basics, probala sam zeleni caj i malinu, cijena oko 7 eura za 300 i nesto ml sampona



Kao sto sam vec pisala, za razliku od proizvoda za njegu lica, oni za kosu se medjusobno vrlo vrlo malo razlikuju, nema tu nekih revolucionarnih otkrica, zna se koji sastojci ciste i njih cete naci cak i u all so natural samponima recimo od body shopa...i obrnuto, sve banane svijeta vam nece ocistiti kosu ma kako "in" bila ta prirodna furka. Cesto cete naici na sampon koji ste kupili bas za "dubinsko" ciscenje a zapravo ce napraviti dodatni bild up na kosi ili ste kupili sampon za masnu kosu koji ce previse "podmazati" ionako masnu kosu. Zapravo ono sto proizvodjac napise na proizvodu nije nikakva garancija da je proizvod to zaista u stanju i obaviti. Zapravo ako usporedite sastojke sampona za bojanu, suhu ili generalno necime tretiranu kosu, naci cete gotovo identicne sastojke, svi oni ce imati neke slicne regenerirajuce sastojke i biti vrlo kremasti jer bez obzira na koji tocno nacin ste ostetili svoju kosu, ona je u vecini slucajeva jednako suha i ispucana. Jer ili ste vi isusili kosu do te mjere da nije vise sposobna zadrzati sama vlagu ili zivite u jako suhoj klimi. Proizvodi koji dodaju vasoj kosi volumen, bujnost i punocu ce opet imati slicne sastojke u toj grupi proizvoda. U ovom slucaju ce to najcesce biti neki vodovezivni sastojci tipa glicerin, propylene glycol, neke amino kiseline i sastojci koje nalazite u proizvodaima za stajling. Vodovezivni sastojci sprecavaju dihidraciju, drze kutiklu "nabubrenom", odatle volumen, dodatno stajling sastojci podebljaju vlas i vi imate feeling da je imate vise. Samu strukturu kose ovi proizvodi ne mogu promijeniti.

Isto tako svi proizvodi iz anti-frizz grupe ce sadrzavati slikone koji kutiklu priljubi uz tjeme i blago slijepe vlasi skupa ali na mnogo bolji nacin nego bi to ucinio lak za kosu.



Proizvodi za sjaj, opet obradjuju kutiklu, jer kad je ona glatka, ravna, bolje odbija svjetlost, kad je ostecena, istanjena i izmucena najbolje je osisati kosu iako ce vam pokusati prodati skupe proizvode za popunjavanje kutkle, no to su sve privremena rijesenja i unistenu kutiklu nece obnoviti. Nego ju malo pokrpati do sljedeceg pranja. Dakle kako bi utjecali na kutiklu u smjeru sjaja, po svoj prilici cete naici na proizvod koji ima niski pH, kako bi se mikroskopski slojevi kutikle spojili. Ukoliko posezete za dodatnim sjajem u obliku proizvoda koji ostaje na kosi po svoj prilici ce to biti neka vrsta silikona, neka ulja (tko je star kao ja pa se sjeca crvene oil-non-oil od Malizie). Vazno je znati mjeru, jer previse ovih proizvoda daju mastan i tezak izgled kose. Kod regeneratora ima razlike u tome da li su jako kremasti, jel sadrze sastojke (vise o tome kasnije) koji olaksavaju cesljanje, sastojke za volumen, silikone za sjaj, ulja (za jako suhu kosu) itd. Kad vam neki regenerator ne pase, dobro bi bilo saznati koji tocno sastojak nije bio za vasu kosu kako bi si ustedjeli mnoge buduce promasene kupovine.
Vecina sampona i regeneratora ima u sebi 50% ili vise posto vode. Jako mali udio imaju sve te dobro zvucece rijeci zbog kojih smo zapravo i kupili proizvod tipa svila, ulje ruze, vitamini itd. U pravilu se takvi sastojci dodaju za sminku i ima ih 1-3% u ukupnom proizvodu. A u tim kolicinama tesko da mogu nesto napraviti. Iako je upoznavanje kemijskih sastojaka nedvojbeno najdosadniji dio kozmetike, on je ujedno i najrealniji, jednom kad naucite citati listu sastojaka, nece vam vise moci prodavati macka u vreci. Dakle vrijeme investirano u ovu aktivnost ce vam se visestruko isplatiti. INCI liste tj. linkove na iste ste dobili na ovom blogu vec, a velik dio cine i vasa znatizelja i upornost. Proizvodjaci mogu napisati SVE STO POZELE na proizvod, najludje tvrdnje jer zakon im to ne zabranjuje, na vama je da im vjerujete ili ne. Recimo niti jedna biljka u samponu nece oprati vasu kosu jer da je tako mogli bi sami sebi svaki dan kuhati caj i u njemu prati kosu ali da biljke dobro i prirodno zvuce, da.
Sljedeci put vise o tome kako razumijeti listu sastojaka.

Dosad je bilo rijeci o dlakama koje zelimo, a sad malo o onima koje ne zelimo.

Mali izlet u svijet depilacije, prije o tome pisala 03.11.2006 ovdje

Lasersko uklanjanje dlaka za po doma za 199 eura, dostava na kucni prag
, bezbolno i trajno. Kaze reklama.
Reklama dalje kaze da stedite jako puno novaca, jer cijene slicnih salonskih tretmana jesu deset puta vise. I da stedite vrijeme koje bi potrosili na odlazak na iste tretmane negdje drugdje. Najbolji rezultati na tamnim dlakama i svijetloj kozi. Ne preporuca se za one tamnijeg tena tkz. afro-karibski tip koze. Ne smije se koristiti na mjestima gdje imate madeze. Valna duljina 808 nm.
Moj vam je savjet, ovo nije podrucje na kojem bi se trebali igrati "sam svoj majstor" metode.

Laser je akronim od Light Amplification by Stimulated Emisssion of Radiation, u Hrvatskoj su u opticaju sljedeci laseri (vjerojatno i neki drugi ali za ove znam sigurno): Q-switched ruby laser, Q-switched Nd:YAG laser, Q-switched alexandrite laser i pulsni dye laser.

Salonske metode: IPL-Methode, IOS – Intelligent optical saphire, iglicna metoda itd. U pravilu je dobra smjernica koristiti metode koje je FDA odobrila i koje se uspjesno primjenjuju barem 2-3 godine, ne morate bas vi biti pokusni zec.
Ako se vec doma igrate, nemojte to ciniti ljeti, lasersko uklanjanje dlaka je bolje napraviti zimi, kasnu jesen.
Cijene slicnih tretmana u salonima (Njemacka).

Cijene (maximalne) LightSheer Diodenlaser:

Nausnica 70,00 €
Brada 120,0 €
Bikini 250,00 €
Pazuha 200,00 €
Bikini i pazuha 400,00 €
Podkoljenica 720,00 €
Cijele noge 1.600,00 €
Grudi, prsa 400,00 €
Ledja 900,00 €

Valna duzina stima i kod ovog za kucnu upotrebu, ALI vi niste skolovani time rukovati a u nestrucnim rukama mogucnost ozljede i nuspojava drasticno raste.
Kad razmislim da me moje voskanje nogu, bikinija itd. kosta 70-ak eura po dolasku, onda ova kucna verzija jest povoljna. Ali, ja cu ju zaobici.


Poceci trajnog uklanjanja dlaka sezu do iglicne metode, koju su uspjesno i prije 10-ak godina primjenjivali u Zagrebu. Najbolja iskustva su ona sa dermatolozima ili ambulanta sv. Duha. Elektrolizu je sljedila foto-depilacija sa intense pulsed light aparatima. U pocetku je ova metoda fukncionirala samo ako ste imali tamne dlake i svijetlu kozu. Dakle kucna verzija koju vam nude ne ide u korak s trzistem. Laserska metoda nije nista novo, jos je dobri stari Einstein pisao o tome (1917 osnovni princip rada lasera), laser je laicki receno koncentrirana svjetlosna zraka, jedna jedina dok svjetlo koje inace vidimo jest komplet spektra svjetlosnih zraka, i ta zraka odasilje jednu odredjenu valnu duljinu kod koje se ostecuje samo korijen dlake ali ne i okolno tkivo (princip selektivne phototermolize) i to na relativno precizan nacin (ovo "relativno" se odnosi na ljudski faktor jer masina sama jest onoliko precizna koliko su precizne ruke koje ju koriste), o ovome sam pisala prosle godine na temi o laserima, prvi laser je bio Rubin, slijedio ga je poboljsana verzija Alexandritlaser. Slijedi ga diodski laser i metoda se dalje razvija, uz rashladjivanje koze su i nuspojave minimirane. Noviji modeli su efektni i kod svijetlih dlaka i rade na 550 und 950 Nm.
Najbolje je otici osobi koja ima nekoliko godina rada iskustva BAS NA TOM odredjenom aparatu.

I dalje, bez obzira na reklame, najbolji rezultati jesu kod tamne dlake i svijetle koze jer se korijen iste mora zagrijati na 68 stupnjeva sto kod svijetle dlake ne uspjeva.
Kod iglicne metode vazno je odabrati prikladnu energiju (jacinu i trajanje struje), premalo nece uciniti nista a previse ce vas ozlijediti. I naravno, uspjeh ovisi o tome koliko je spretna osoba koja vam radi tretman jer mora finom sondom uci tocno u kanal odakle raste dlaka.

Iglicna metoda je i dalje odlicna za male povrsine jer funkcionira uvijek bez obzira kakve boje vam je koza ili dlaka. Jeftinija je nego laser. I za neka podrucja, recimo obrve, bezopasnija. Tamo se nemojte igrati s laserom, preblizu su oci. Osim toga je ta metoda mnogo preciznija za oblikovati obrve.

Razlicite iglicne metode: Thermolyse, Elektrolyse, Blendmethode


Photosilk ili photosilk plus bliclampa.

Slicna Light Sheer laseru, radi sa rashladjenom "glavom", posebnost ove metode je da xenon lampa ima kruzni rashladni sistem i da je mogucnost nuspojava kao recimo koznih opeklina gotovo eliminirana. Ujedno se time sam uredjaj smije pritisnuti skroz na kozu sto znaci da i svijetle dlake mogu biti tretirane. Koje recimo diodni laser ne moze tretirati. Doduse i kod ove metode potrebna je minimalna kolicina melanina u dlaci tako da sijede dlake ne mogu biti tretirane. Ili skroz bijele tkz. albino dlake. Opcenito su laserski tretmani opasniji za one kvarcane, nuspojava moze biti poremecaj pigmentacije i u svakom slucaju bi ove tretman trebali raditi lijecnici.

Hairfree-Gel
(vise o tome ste mogli procitati 03.11.2006)
Za ljude koji imaju ozbiljne hormonalne premecaje ima i krema koja ide iskljucivo na recept
http://www.vaniqa.com/ cilj je usporavanje ili sprecavanje rasta dlaka. Prije nego se zaputite svom doktoru i pozelite kupiti 15 pakiranja istog – ovo je ozbiljan LIJEK i sa ozbiljnim nuspojavama. Glavni sastojak je eflornithine hydrochloride i koristi se kao oralni lijek za odredjene vrste tumora. Prvi rezultati su tek nakon 2 mjeseca redovitog koristenja i dlake s lica morate i dalje uklanjati kao i obicno, samo cete to ciniti sve rijedje i rijedje. Trudnice i dojilje zaobidjite ovo.
Ukoliko ste bili na profesionalnom kemijskom peelingu ili koristite Accutane /Roccutane izbjegavajte vosak, depilacijske kreme i slicno.

NOVO!

limitirana edicija od 20 ml u obliku oblutka

Clarins se sminka sa svojom novom kremom Multi-Active Jour i crvenim slovima pise o PROTECTION PLUS koja je to zastita i od cega, od sunca sigurno nije.

Jos jedan mega set na make-up nebu:



Za one koji se pitaju gdje da kupe preskupog dr.brandt-a, u Douglasu (sifra: laser in a bottle)

Novo od Joop-a za vase muskarce

O Mavala firmi sam pisala prosle godine, svicarska salonska linija za manikuru i pedikuru, mozete ju kupiti u bolje opremljenim salonima za tretmane istih. Ima na europskom i americkom Amazonu. Sad tu liniju drzi i Douglas
Pazljivo sa strugalicama za stopala. Previse ostrugana, bore se tako da panicno proizvode nova zadebljanja. Kao i ovdje, najbolje je s mjerom.



Od anticelulitnih linija iz parfumerije na policama vam se smijesi: Kanebo i Activating Contouring Body Gel, od Diora Plasticity, Shiseido i Body Creator, Lancome i Slim Success, E. Lauder i Body Preformance, Biotherm i Drain Ageless linija za kosu (douglas i neke privatne parfumerije).

Metalni uvijaci za trepavice ade, tu je vitak i elegentan Panasonicov model.

Heated Eyelash Curler oko 10 eura

A za sljedeci majcin dan mozete posegnuti za necim ovako slatkim, komad 5 eura



Ja sam dobila ovu donju verziju, samo zato jer on nije skuzio tekst smijeh ali nema veze, i dobra namjera se racuna. Cijeli dan sam ga zezala da sam ja svakako njegova najdraza mama naughty

Igrajte se sa stilom (Backgammon)
Pisite sa stilom, 4 nijanse i 4 mirisne tinte
Bavite se vrtom sa stilom


Ovo je u biti etui za naocale ali da, izgleda bas kao najfinija cokolada iz poznatih cokoladarnica
,
a ukoliko ne znate sto mi pokloniti za sljedeci rodjendan, na ovakve svijecnjake cu se uvijek veselo zahvaliti cerek


Osobe koje pate od akni, upalnih proces na kozi i slicnih koznih oboljenja:

Aknemycin Lösung, ide na recept, antibiotik tekuci, iz grupe makrolida. otvara pore, dezinficira, cisti, kod akni, upala koznih itd. Aktivan sastojak Erythromycin, cijena oko 15 eura, smije se koristiti max. 6 tjedana i onda morate napraviti pauzu zbog opasnosti od razvijanja rezistencije.


- 14:10 - Komentari (11) - Isprintaj - #