JJA

petak, 16.03.2007.

Kozmetika petkom

Prvo o kosi, onda o proizvodima za njegu koze, a zadnji dio slobodno preskocite jer u njemu nema kozmetike. Proizvode za kosu cu obraditi u drugom dijelu ovog serijala.



Kosa ima svoju genetsku predispoziciju, bas kao i nokti. Do neke mjere mozemo na nju utjecati njegom, oblikom frizure i slicno, ali nikad necete od tanke slabe kose uciniti punu i gustu iako mi zene u pravilu zelimo bas ono sto ne mozemo imati. Ona koja ima kovrce cini sve kako bi izravnala kosu, ona koja ima ravnu stavlja minival i daje povece svote novaca kako bi imala bas ono sto joj priroda nije dala.

Njegujte kosu koju IMATE a ne koju bi zeljeli imati.
Ovo vam se cini prilicno banalan savjet, ali koliko puta ste kupili sampon za gustu kosu u nadi da cete nakon pranja istu dobiti. Iz bocice?

Pokusajte cim manje raditi na kosi, kad god ste u mogucnosti posusiti ju prirodno, ne vezati ju precesto u konjski rep. Kosa je uglavnom sastavljena od proteina (keratin). On je otporan, snazan, elastican, bas zato kad osoba pocne celaviti kazu da nema vise proizvodnje keratina. Keratin je napravljen od amino kiselina spojenih lancano, dalje bi nastavili pricu sa cystein-om.
http://de.wikipedia.org/wiki/Cystein

Dalje ide prica o sumporu ali bojim se da je ovdje vec pola vas odustalo, jer je dio postao previse suhoparan. Uglavnom firme koje proizvode linije za kosu su kao nesto nacule da su keratin i amino kiseline dobri, pa se sad kite preko svake mjere s tim nazivima, a ne kazu vam da vam malo do nista ne znaci vanjska primjena istih i da se ne drze na kosi, zato ih i ne vidite bas na vrhu liste sastojaka ali postalo je normalno 21. sastojak s liste staviti kao prvi u reklami, na naslovnicu. Pojednostavljeno keratin sadrzi sumpor ali to nece reci u reklami jer "zvuci lose".
Slijedi prica o dream paru cuticula-cortex.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cuticle

Ovo vam po svoj prilici nije zanimljivo ali postati ce najkasnije onda kad cemo pisati o tome sto kozmeticki proizvodi mogu, a sto ne.

Ukratko, kad su ova dva elementa netaknuti – kosa je zdrava. Znaci cuticula lezi tijesno na vlasi, tj. njen je omotac. Ali kad je ista natecena ili puknuta, kosa je izlozena svim stetnim vanjskim utjecajima i najbolji lijek su skare. Zato ce ispucana kosa cesto izgledati naoko bujnije, veceg volumena ali kad pazljivije pogledate vidjeti cete da je rascjepkana i ostecena.

Vise o tome ovdje http://www.exploratorium.edu/exploring/hair/hair_2.html



Tu dolazi i prica o hidrogenskoj vezi http://www.nexxus.com/expert_hair_care_advice/hair_information_chemistry.html za one koje ipak zanima i kemijska strana price. Ista ima odlicnu memoriju i svoj karakter – primjer: svatko ima svoj rast kose koji se ponekad protivi feniranju i sve sto ste ucinili i iako ste tretirali lijevu i desnu stranu jednako, one ne izgledaju jednako. Ili jedna strana se uvrce sama od sebe prema unutra, a druga prema van.

Od pomoci vam moze biti i ovaj bioloski rijecnik http://www.emc.maricopa.edu/faculty/farabee/biobk/BioBookglossH.html

Ima i drugih bonodva, da stvar ne bi bila prejednostavna



Jos malo o cortexu i keratinu http://www.pg.com/science/haircare/hair_twh_18.htm

Sljedeci put o tome kako sprijeciti kosu da se uopce osteti, sto cini sunce nasoj kosi, i naravno i ovdje nezaobilazna pH prica.

Ovdje mozete izvesti mali test: http://www.exploratorium.edu/exploring/hair/hair_activity.html#test

Iako se farbam pa evo ima 10 godina i to pretezno sama, nikad nisam imala problema, kosu farbam svakih 4 tjedna bez iznimke, jer ne volim izrast. U zadnjih godinu dana pocela sam dobivati perut, vlasiste bi me stalno svrbilo, isprobala sam nekoliko razlicitih proizvodjaca, iscitavala popis sastojaka dok mi oci nisu ispale i okrivila Paraphenylenediamine. Kojeg ima u 98% trajnih boja za kosu. Kako pronaci onih 2% u kojima ih nema, kako znati da ce mi se uopce svidjeti ton koji cu tim proizvodom dobiti???? Nasla sam Natural Match No-Ammonia Color-Calibrated Creme by L'Oreal. Kosta 12 eura (u pravilu je boja kojom sam bila vrlo zadovoljna kostala 7 eura), na njemackom trzistu je to balansiranje ovih rijesenja:
pokrije max. 50% sijedih, kojih ja imam, doduse malo, ali imam. Od nedavno im se pridruzila (ima i u slobodnoj prodaji, ali pretezno salonska linija)


Casting Creme Gloss ili ova verzija bez amonijaka.

Naravno da ima i verzija sa prirodnim bojama, o tome cemo u posebnom testu öko-verzije ali te boje ne pokrivaju tako dobro kao klasicne.

Nanotehnologija – svi se sad kite time, onima koji se nesto kuze u to, to gotovo silovanje pojma - smeta, ali tko njih pita. Danas na svakom cosku nanotehnologija, ono otvorite nutellu ujutro i hop skoci nano. Karikiram ali slicnu poruku i salju reklame. Iako nano nije uvijek cool i super, ako sastojak bude smanjen i smanjen, da, on mozda bolje prodrije u kozu ALI mozda udje preduboko u kapilare, i dalje u tijelo a jel zelimo da taj kemijski sastojak bas direktno udje u tijelo? Pogotovo zene koje doje. U tom slucaju tesko da se mozete zastiti jer je nanotehnologija metoda a ne sastojak i ne mora biti navedena na listi sastojaka. Ili ako SPF ima nanotehnologiju i umjesto da ostane NA kozi i stiti ju, on ode, ode, ode par katova nize i vi izgorite...nanoizirali se ili ne, ne mozemo to znati. Ukoliko proizvodjac ne odluci drugacije.

To buy:

Bobbi Brown – No Smudge Mascara za 20 eura

Ako trazite dobru vodootpornu maskaru, DiorShow Waterproof Mascara, ako se odlucite i na sjajilo iz iste linije, necete pogrijesiti.

Estee Lauder: DayWear Plus Multi-Protection Anti-Oxidant Lotion SPF 30, odlican, no uskoro ce imena proizvoda biti duza nego doktorski radovi


Aweeno Active Naturals Continuous Protection Sunblock Lotion SPF 30 for face, cijena oko 8 eura. I broj 45 iz iste linije je dobar

Neutrogena: Summer Glow Daily Moisturizer SPF 20 za manje od 10 eura i 180 ml!



Age Defying Anti-Wrinkle Daily SPF 15 Lotion od Olay-a

Ponds: Radiance Restored Age-Defying Skin Brigntening SPF 15 za 10 dolara, te Bare and Repair Conditioning Eye Makeup Remover za 5 i nesto eura te Mend and Defend Intensive Protection SPF 15 za 8 eura...

Crna lista:

Dermo-Expertise Acne Response Intensive Adult Acne Peel od L’oreala, set za 6 tjedana, Pre-Peel Prep Treatment ima 0.55% salicilne kiseline sto je premalo za ista i i ispere se odmah, onda dobivate Intensive Peel previse alkohola i los pH i zadnji – Post-Peel Nuetralizing Moisturizer – nema sto neutralizirati, nista se nije ni dogodilo. Osim toga ima previse alkohola i da ste kojim slucajem kemijski ispilingirati kozu ove je zadnje sto bi na istu trebalo staviti. Da radi, cijena od manje od 25 eura za ovakvu vrstu proizvoda bi bila i vise nego fer.



Ne, ovo nije novi model mobitela nego aparat za njegu kojeg mozete kupiti za 189 dolara. Navodno vas oslobadja zacepljenih pora i pristeva, te nikad vise bolnog i skupog stiskanja kod kozmeticarke, sad cete problem rijesiti diskretno u intimi doma svoga (necete morati hodati Cvijetnim trgom namazani Aknichtholom...ah memories)
. Polazi se od pretpostavke da bakterija uzrokuje pristice i to jedna odredjena Propionibacterum Acnes i da ona ne moze prezivjeti odredjene temprature.
Evo link na FAQ koga zanima vise http://www.myzeno.com/faq.htm
Ako imate puno pristica uzmite si vremena, jer svaki se mora obraditi po 2-3 minute i tako do tri puta na dan. Neki s osjetljivom kozom mozda nece dobro podnjeti toliku temperaturu na licu. Dakle nece sprijeciti pojavu pristica nego ga eliminirati nakon sto izadje, po meni jos uvijek bolja solucija jest sprecavanje pojave pristica.

Predstavljanje firme:

Caudalie Paris – http://www.caudalie.com/, nova apotekarsko-spa linija. Kao nesto naj naj. Uzela sam si malo vremena i proucila sto nude. Cijela prica je pocela 1993 kad su osnovali firmu koja bi iskoristila dobre sastojke grozdja za njegu koze. Imaju luksuznu hochglanz brosuru, nemaju SPF ali prodaju izbjeljivace. Oni koji me redovito citaju vec pretpostavljaju moj komentar na ovo.

Cijela marka je na bazi grozdja. Iz osobnog iskustva: ne najbolja forma izbjeljivaca. Dobri antioksidansi. Ja bih tako rado voljela vjerovati njima i njihovoj hochglanz brosuri ali jos vise volim svoje lice i svoj novcanik. Kome je vazno – proizvodi nisu testirani na zivotinjama.
Ime firme potjece od vinskog pojma –vinoljupci ce znati, kad otpijete gutljaj vina, onda onaj finale koji ostaje (Abgang), dakle ono sto je ostalo nakon gutljaja i vazan je pokazatelj kvalitete dobre kapljice, jest caudalies. Znaci trajanje tog trenutka je caudalies, 20 caudalia je u vinskom svijetu dobra stvar, 50 caudalia znaci da pijete vino za bogove.

Prvo – pohvala pakiranju, dobro. Ali u liniji za osjetljivu kozu ima mentola, limete, limuna, lavande (koja drugacije djeluje u mirisnoj lampici a drugacije na kozi), cak i u kreme za podrucje ociju stavljaju te iste sastojke! lud

Neki "odmah pomladjujuci fluid" ce vas pomladiti zato jer sadrzi u sebi neke pigmente koji reflektiraju svjetlo (cesta i nista posebno ekskluzivna je recimo mica) ALI onog trena kad ste kremu oprali ode i njega. Nude i anti age kapsule za pomladjivanje iznutra. Izbjeljivac je 45 eura, kremice po 30 eura...iz EU sve proizvode mozete naruciti direktno online
. Imaju SPA centre po Europi, tretmani su pojedinacno oko 50 eura, talijanski SPA je smjesten u starom franjevackom samostanu usred nasada vinograda, pravi country odmor.cerek

- 19:46 - Komentari (22) - Isprintaj - #