JJA

nedjelja, 24.09.2006.

Oriana Fallaci - legenda o snazi jedne zene


Posebna zena i posebna autorica. Rodjena davne 1929 u Firenzi, umrla 15.09. 2006 (hvala kulenovoj seki sto me obavijestila) u istom gradu. Talijanski borac otpora, novinarka i spisateljica.
Talijanski fasizam pod Mussolinijem, kao i njen liberalan otac i ujedno energican kriticar Mussolinija su imali znacajan utjecaj na njen osobni razvoj. Za vrijeme drugog svjetskog rata u dobi od 10-11 godina, prikljucila se pokretu otpora i skupa sa ocem krijumcarila oruzje partizanima i pomagala ratnim zarobljenicima u bijegu iz koncentracionih logora. Upravo ju je fasizam prisilio razviti jak antagonisticki stav spram BILO KOJE FORME represije.

http://www.guardian.co.uk/obituaries/story/0,,1873732,00.html

Njene knjige su prevedene na sve svjetske jezike, sasvim slucajno mi je u dobi od 15 godina dopala njena knjiga u ruke i tu je nastala ljubav za njeno pisanje. Njeno prvo djelo "If the Sun Dies", razgovori s prvim astronautima. U knjizevni svijet uvela je prva posebnu vrstu intervjua. Sljedio je 1969 "Nothing, and so be it," u kojem je opisala svoje godine ratne reporterke u Vijetnamu. Intervjuirala je mnoge poznate politicare, careve, kraljeve i ljude od moci; Yassir Arafat-a, Henry Kissinger-a, Willy Brandt-a itd. Svjetsku slavu je stekla sa knjigama "Letter to a child never born" te "A Man" - o ljubavi sa mucki ubijenim grckim borcem otpora, ubijenim 1976 - Alekos Panagoulis i "Inshallah" (gradjanski rat u Bejrutu). Ukoliko niste procitali ni jednu njenu knjigu, preporucam.
Kao novinarka radila je za londonski Times i New York Times kao i mnoge druge svjetske novine. Zbog nekih tekstova u kojima je rekla previse istine, zavrsila je i u zatvoru i imala godinu dana zabrane pisanja.
Bila je prva "zapadna zena" koja je smjela razgovarati sa Ayatollah Chomeini-jem. Razgovor je bio prekinut kad je skinula feredzu i rekla da ne moze na sebi trpjeti taj sramotni zaostatak srednjeg vijeka. Izvjestavala je i o prvom "golfskom ratu" 1991, tada vec 62 godine stara. Bila je i pocasna gosca pape Benedikta XVI. i to kao ateistica u ljeto 2005. Zivjela je zadnjih godina u New Yorku, borila se s rakom i na kraju podlegla toj bolesti.
11. 09.2001 je dozivjela i sama u New Yorku i izdala eseje u formi knjige povodom tog dogadjaja te time prekinula svoju 10-godisnju knjizevnu sutnju.
"La Rabbia e L'Orgoglio" ili Rage & Pride mozete procitati ovdje
http://www.borg.com/~paperina/fallaci/fallaci_1.html
U njima pise da islam nije problem, nego forma u kojoj se izrazava - netolerantna religija. Kaze da je upravo zapad u svojoj dekadentnoj, liberalnoj naravi pridonio usponu islama.



Usporedila je Osamu Bin Ladena sa Hitlerom i Mussolinijem, predbacila islamu terorizam i strategiju koja funkcionira - raseliti se po svijetu, svuda imati puno djece i tako pripremiti teren za konacni udarac. Poziva Europu na budjenje i konfrontaciju s ovom realnom opasnoscu i upozorava na cuvanje vlastitih religija i kulturnog nasljedja. Zbog ovog stava su joj predbacivali rasizam.
Knjiga nosi poruku da demografski faktor, o kojem volim misliti da i ja ponesto znam jer upravo s tom temom moja sefica radi na svojoj habilitaciji, a ja joj skupljam podatke - da upravo zbog toga nije jos sve izgubljeno. Zbog njenih tekstova prijetili su joj mnogo puta smrcu (islamske organizacije) i predsjednik muslimanske unije u Italiji Adel Smith ju je tuzio, sudskom presudom je dobila iako vec tesko bolesna 2 godine zatvora jer je obescastila jednu svjetsku religiju - umrla je prije izrsenja presude.
Sad ja vas pitam, jedna svjetska religija koja se boji jedne jedine zene - koliko snazna je ta religija? Usporediti cu to s osobnim primjerom. Pokusavali su me kao vjerojatno i vas, s vremena na vrijeme razni ljudi i razne osobice uvrijediti. Prema takvima imam filozofiju - psi laju, a karavane prolaze.
Gdje bih stigla kad bi se isla baviti i osvrtati za svakom sitnom dusom koja ima nesto za reci o mom zivotu, a vlastito sranje ne dira jer joj previse smrdi.
(slikano 2002) sa 73 godine

http://en.wikipedia.org/wiki/Oriana_Fallaci

Njena djela:

* A Man, a novel telling the biography of Alexandros Panagoulis, who fought against the Regime of the Colonels in Greece.(1979) ISBN 84-279-3854-3
* The Seven Sins of Hollywood preface by Orson Welles, Longanesi (Milan), 1958.
* The Useless Sex: Voyage around the Woman Horizon Press (New York City), 1961.
* Penelope at War (1962).
* Limelighters (1963)
* The Egotists: Sixteen Surprising Interviews (1963)
* Quel giorno sulla Luna (1970)
* Inshallah, a fictional account of Italian troops stationed in Lebanon in 1983.
* If the Sun Dies, about the US space program.
* Interview With History (1976, a collection of interviews with various political figures Liveright)
* Letter to a child never born, a dialogue between a mother and her unborn child.
* Nothing, and so be it, report on the Vietnam war based on personal experiences.
* Oriana Fallaci intervista Oriana Fallaci, Fallaci interviews herself on the subject of "Eurabia" and "Islamofacism". (Milan: Corriere della Sera, August 2004).
* The Rage and The Pride (La Rabbia e l'Orgoglio, 2001) ISBN 0-8478-2504-3.
* The Force of Reason (La Forza della Ragione, 2004) ISBN 0-8478-2753-4
* Oriana Fallaci intervista sé stessa - L'Apocalisse (in Italian). An update of the interview with herself. A new, long epilogue is added. Publisher: Rizzoli, November 2004.


Sahranjena je kako je i zeljela - u kostimu, sa svojim vojnickim satom na zapescu, kako je napisala - potpuno spremna za jos jedan, posljednji intervju.
Pocivala u miru. Daj nam Boze cim vise takvih osoba, a cim manje beskicmenjaka, puzavaca i guzoulizivaca.

- 17:24 - Komentari (4) - Isprintaj - #