JJA

petak, 11.08.2006.

Kozmetika petkom, malo o cudotvornim sastojcima i jos svasta nesto

DNA Repair Creme od Synergy Worldwide i to oko 25 ml za 60 dolara.


Retinol je cijeli vitamin A, a kad je razdvojen na komponente, onda mozemo dobiti retinolsku kiselinu koju jos zovu tretinoin, aktivan sastojak Renove ili Retin-A.
Retinol ne moze postici ono sto njegovi umanjeni dijelovi mogu. Zadnjih godinu dana su nam laboratoriji izbacili neke nove forme retinola, pa je za ocekivati da ce nam sljedeca godina donjeti neke nove retinol proizvode. Ako koristite retinol, pazite kako je upakiran.

Ne u teglicu i ne u prozirno pakiranje.
A tako je pakirano vise od pola proizvoda. Cak i ako trazite svoj anti-age odgovor, retinol nije jedini sastojak koji vam treba. Pazite da ima i antiiritansa i antioksidansa (prica o slobodnih radikalima).

Akne: cisto ulje cajevca ili Differein Gel. Ma kako vam se vasa koza cinila ili masna ili problematicna, najgore je toliko ju iziritirati agresivnim proizvodima da se u samoobrani stiti pojacanim lucenjem masnoce, to je zatvoreni krug.

Ako se borite sa aknama i masnom kozom, moguca rutina za njegu - neki BLAGI gel za umivanje (ja sam probala u toj fazi, jeftin Cetaphil Gentle Skin Clenaser pa se dopao i njemu - muskarci imaju uglavnom masniju kozu od zena, tako da ga on kupuje i dalje), Neutrogena Clear pore Treatment (salicilna kiselina u gelu) i onda OBAVEZNO zastitni faktor. Za hidratiziranje Olay regenerist Regenerating Serum. Ako koristite ulje cajavca kao povrsinski dezinfiktator imajte na umu da mora biti cisto, a to cete rijetko naci u gotovim proizvodima. Ja sam obicno u bio ducanu kupila bocicu od 10 ml i na komad blazinice nakapala i presla time preko lica (dapace nisam godinama bez barem jedne bocice istoga, odlicno kad vas upikne neka bestija, za smiriti intimnu zonu nakon depilacije, ma za sto cuda). Ta bocica traje preko dva mjeseca, a kosta oko 5 eura. Ako imate bas jake akne - Stridex Benzoyl peroxide power Pads ili Paula Begoun Blemish Fighting Solutions. Oboje sa 2,5 % benzoyl peroxide.

Oni koji citaju Amicu, Elle i ostale hochglanz casopise moguce su vec uocili novi REVOLUCIONARNI sastojak - Pitera! Znamo da kozmeticka industrija upravo od mitova i bombasticnih sastojaka i zivi. Ne prodaju oni vama obicnost, nego vam nude ekskluzivu u zamjenu sa sicusnu svoticu novaca koju im vi za to ostavljate. Modni casopisi i kozmeticka industrija su ona stara narodna - ruka ruku mije. Jedni zive od drugih. Dakle taj sastojak ima prilicno skupa linija SK-II. Linija je limitirana, a time dobivate nuzno potreban osjecaj ekskluzivnosti ;-). Prica oko ovog wunder sastojka - japanski redovnik je primjetio kako u "sake-tvornici" svi radnici usprkos poodmaklim godinama i naguzvanom licu, imaju ruke 20-godisnjaka. I istrazivanjem dosao do zakljucka da nusprodukt pri proizvodnji tog rizinog vina jest ono sto cini to cudo. Zapravo sam sastojak nema nista cudesno, ali cuda su se oduvijek najbolje prodavala ;-). Najtuznije je sto ce toj fami nasjesti zene koje uopce nemaju novaca za raditi takve skupe eksperimente. Ako tome nasjednu koke koje ionako imaju placu od par tisuca dolara, nije frka. Prije ili poslije ce i same uvidjeti da krema ne rezultira nikakvim cudom, tj. koristenje iste. Jos gora stvar je kad zene bace novce na neku tako misticnu pomadu, pa im ne ostane dosta love kako bi si kupile zaista NUZNU kozmetiku tipa dobar cleanser, kvalitetan SPF ili dobar dezifikator.

Proizvodi koji sluze za smanjenje sjajenja na masnoj kozi, gdje ode ta mast?
Ne ode nikamo, ona je i dalje na licu, samo uhvacena u proizvodu koji je uspio upiti tu masnocu u sebe (najcesce u tu svrhu imate posebne kompaktne pudere). Masnoca je i dalje na licu, pa mozete dobiti feeling kao da imate neki blago ljepljivi (pogotovo po nedavnim vrucinama) sloj na T-zoni. Dakle suhe cestice koje mogu upiti mnogo vise nego je njihova vlastita tezina. Ja smatram opciju sa oil-blotting papiricima (body shop ima puno jeftinije nego chanel) boljom, jer oni ipak pokupe sa lica masnocu, dakle ne utapkate ju spuzicom i kompaktnim puderom u lice, a ono malo pudera cime su prekriveni je taman dosta da buducu masnocu apsorbira.

Dvije osobe su me na mail pitale nesto na temu oziljaka:
Neosporin Scar Solutions -flasteri za oziljke 28 komada za 28 dolara, ne traje 3 mjeseca kao sto tvrde nego 1 mjesec, treba se drzati 12 sati svaki dan i radi na principu da flasteri povecaju sadrzaj vode u oziljku i tako ga ucine napetijim, morate na pregibima prisvrstiti extra flasterom. Slicne proizvode ima Band Aid i Curad. Kad to ne pomaze, onda bolje strucne metode u ordinaciji.


Oprezno sa tudjim preporukama kozmetike (pa i mojima :-)
Vecina (ne svi, ali veci dio njih) potrosaca ce vam iznjeti u vrlo iskrenoj namjeri NJIHOVO vidjenje pojedinog proizvoda i nece vam analizirati listu sastojaka, nego kako je njihova koza reagirala na proizvod. Mnogo subjektivnih stvari koje vi uopce ne mozete uzeti u obzir igra ulogu pri takvom ocjenjivanju proizvoda - jel im se svidio miris, mozda su pojeli nesto sto im je uzrokovalo osip ali su to pripisali kremi, mozda nisu vodili racuna u kojem su dijelu ciklusa i zaboravili da pred dobivanje menstruacije ionako uvijek dobiju 1-2 pristica. Mozda koriste agresivan tonik sa alkoholom i krive kremu da im je preslaba, a krema bi bila odlicna da ne koriste taj los prethodni proizvod? Skuzili ste.

Stranice koje se bave ocjenama anti-age porizvoda: www.skincarebuyersguide.com kao i www.wrinkleadvice.com. Stvari koje su tamo preporucili ne bih ocjenila kao dobre pa savjete s te stranice uzmite sa zrnom soli. Recimo kao najbolji proizvod im kotira AlphaDerm CE i to za 130 dolara i 120 ml koji tvrdi da ima totalnu UV zastitu. A nema UVA. Taj proizvod ima i 10% acetyl hexapeptide - za koje tvrde da je supstitut Botoxu. Nazalost jedino istrazivanje koje potkrepljuje ovu tvrdnju je od firme koja prodaje taj sastojak ;-). Drugi konj za utrku ili vodeci na top listama tih stranica je Pronutrex Wrinkle Serum za 50 dolara i 60 ml, glavni sastojci su maslinovo i emu ulje (o tome ste vise citali na pocetku, gdje sam pisala o sastojcima) malo vitamina E, tangerine oil (to samo zbog mirisa). Navodno je emu ulje bolje jer prodire u kozu (bolje od mineralnog). Ali to je kao da usporedjujete alkoholna i bezalkoholna pica. Mineralno ulje nije ni predvidjeno da prodrije u kozu, nego da napravi zastitni sloj na povrsini i tako sprijeci dehidraciju. Dakle ovaj proizvod je mjesavina ulja, a ako nanesete cisto maslinovo ulje na lice, dobiti cete slican proizvod ali za puno manje novaca.

Lip plumpers:-stvar koja privlaci mnogo zena, na kraju krajeva ako vas priroda nije obdarila punim usnama, ideja da ih namazete nekim sjajilom i one se same od sebe odjednom povecaju, je prilicno primamljiva zar ne?yes
Nije ni mene mimoisla ta zelja, iako imam sasvim o.k. usne, ali moram ja i to probati, kuzite ne. Uglavnom kupila sam u tri navrata 3 razlicita proizvoda, zadnji je kostao 35 eura i kupljen je u ekskluzivnom salonu. Ah, da ne velim kojemu, ipak sam ja pristojna zenica.
Onda sam probala DuWop's Lip Venom. Oni koji hodocaste u Sephoru su moguce to zamjetili.
I da, ti proizvodi zaista na kratko vrijeme (pola sata recimo, pa ih onda morate ponovo nanjeti) povecaju usne. No nacin na koji to rade mi se ne svidja. Povecaju usne sastojcima koje sadrze, a koji sluze za iritaciju i NATICANJE usnica. Dakle nesto sto ako uopce koristite, onda povremeno, a nikako na dnevnoj bazi. Uglavnom cete u vecini naci mentol kao jedan od glavnih sastojaka. Ili benzyl nicotinate ili nicottinyl alcohol. Kao sto cete primjetiti usne nece nikad same od sebe postati vlazne, na njima se ne znojite itd. U parfumeriji ce vam reci da je mentol odlican (barem su meni rekli), no kako ja uzmem tu i tamo friski mentol za neke deserte (pa onako ukrasim voce) pokusajte kao i ja - jednom svjezim mentolom posteno istrljati usne. I javite mi jel osjecaj nakon toga bio - blag i hidratantan. Ukoliko se ipak odlucite korisiti ovaj proizvod na dnevnoj bazi, mogli bi vas strefiti problemi mnogo veci od onog da vam usne nisu 24 pune i putene. Za usne 24 pune i putene morate ici estetskom kirurgu.

Rezultati koji se ne mogu postici kozmetikom:
Laser - o tome sam vam vec pisala, o abrazivnim i ne abrazivnim tretmanima. U odredjenim vremenskim razmacima, izadje na trziste novi aparat i mi se logicno pitamo po cemu je bolji od prethodnog? Oni abrazivni nude efektnije rezultate ali i veci rizik od neabrazivnih.
Savjet: kad vas doktor dobije neki novi aparat ma kako impresivno zvucao, ne dajte da mu vi budete pokusni kunic. On moze biti iskusan strucnjak. Ali ako nema barem godinu dana iskustva s TIM odredjenim aparatom - vi ne zelite da on svoje znanje stjece na vama, zar ne? Zato na takve tretmane najbolje po preporuci i pitati koliko je takvih tretmana obavio dosad. Vase je pravo to pitati i na takva pitanja dobiti odgovor prije nego se odlucite na ista. Aparat Fraxel Laser - ovaj novi aparat je navodno kombinacija abrazivnog i neabrazivnog i sa svojim pinpoints (tanjim od vlasi kose) zahvaca kolagen ispod koze. Nema ranica jer se u jednom tretmanu obradi samo mali dio koze i zapravo za obraditi cijelo lice, treba vam 4-5 tretmana, jer se svaki put napravbi 20% povrsine. Najcesce se koristi za oziljke od akni, kod bora, ako imate dubinske pigmentacijek fleke. Samo zato jer je ovo nesto novo na trzistu ne znaci da su svi rezici prijasnjih aparata nestali. Onaj tko vam kaze da laserski tretmani nemaju rizika, taj vas laze. Dakle prvi faktor za eliminaciju strucnjaka. Strucnjak vam nece lagati nego ce znati da imate pravo na POTPUNU informaciju. Sama se nikad ne bi podvrgla tretmanima na totalno novom aparatu. Sacekala bih barem godinu dana dok ne izadju prve studije efektivnosti i rizika i prvi feedbackovi pacijenata. Aparati ciji je ovo prethodnik mozda nisu novi krik znanosti, ali su njihovi rizici kao i nacin na koji se trebaju koristiti mnogo bolje poznati.

Kaze se da se po vratu pozna stvarna starost zene. I zaista cesto cete vidjeti ( i medju celebrities) da imaju krasnu napetu kozu lica, ali su vrat zaboravili njegovati LOL pa im izgleda kao pureci. Ili su se tamo zaboravili namazati pri suncanju. Iako ce vam neke kozmeticke firme nuditi posebnu liniju za njegu vrata, ne treba vam nista posebno. Ono sto koristite za lice je i za vrat odlicno, i trebali bi korisititi jednako redovito kao i za lice. No mnoge zene kupe preskupu kremu za lice, koju si zapravo ne mogu priustiti i onda im je zao njome mazati vrat, pa na kraju ispadne da ga ne mazu nikako. Isto tako AHA ili BHA koju koristite za lice, nanesite i na vrat (ja imam body verziju, bocica oko 400 ml, tu koristim i za dekolte i za vrat).

Dobila sam zadnja dva maila s pitanjima; pa zar zaista nema neke kreme protiv bora, koja RADI?
Zar zaista nema rijesenja???
Rijesenja ima samo za takva rijesenja ne zelite cuti. Proces starenja koze od gubitka kolagena, elastana, masnoce, slabljenja misica itd. je toliko slozen da nema kreme koja bi adresirala sve te segmente. Neki misle da je univerzalan odgovor kreme sa kolagenom, iako cak i da rijesite kolagen-storiju jos uvijek ne znaci da ste pokrili sve segmente starenja ALI kolagen iz krema nece dovesti do povecane kolicine kolagena u kozi. Onaj tko se klonio direktnog sunca cijeli zivot (znate li nekoga takvog, ja ne) NIKAD nije izgorio (jer koza pamti), ne pusi, nije pasivan pusac, ne zivicira se puno u zivotu, koristi blage kreme s antioksidansima i sve to radi uz puno vode i voca i povrca. Taj ima velike sanse da u kasne pedesete doceka bez bora. Dakle njega sljeduje samo ono biolosko starenje, a ne ono isprovocirano bas od nas samih i to prerano. No kako je malo takvih osoba, mi ostali smrtnici (da i ja sam izgorjela u zivotu i da, izlagala sam se suncu bez zastite jer tko je prije 25 godina mazao djecu koja bi se ljeti igrala u dvoristu kuce s visokim zastitinim faktorom????) - moramo spasavati sto se spasiti da.
Zato mi preostaje sad uciniti najvise sto mogu jer vrijeme ne mogu vratiti unatrag. Dakle, sad ne direktno na sunce, sad zdrava prehrana, sad cim manje agresivne kozmetike (bye bye Clinique i njihov toner - ). Jer da, ima MNOGO blazih nacina da se izvede kemijski peeling.
I ostati u svemu UMJERENA. Jer too much of a good thing je isto lose. Recimo da koristite tri puta na dan neku kremu sa AHA ili BHA kiselinama. A mozda ni ne znate da ih unutra ima, pa si previse ogulite lice i ne znate uopce od cega. Pa dobijete lisajeve ili uzasno osjetljivu kozu, odete doktoru i tek on vam kaze kakvu dnevu kremu ste zapravo koristili.
Dobar AHA Alpha Hydrox (imaju i krasnu retinol kremu, jednuu od boljih na trzistu), dobre nocne kremice - Dove Essential Nutrients Night, Estee Lauder WhiteLight EX Intensive Brightening Night Cream, a ako ste preko 35 i mislite da vam koza izgleda malo sivo i umorno, mozda zelite malo varati i korisiti make up koji dodaje malo svjezeg sjaja - Revlon Skinlights Face Illuminator SPF 15 ili Neutrogena Healthy Skin Enhancer SPF 20.

Kako ja volim Dove kozmetiku (ne volim njihove sampone ni njihov sapun za lice). Njihov losion Cool Moisture za nekih 250 ml i 6 eura je dobar i ne, nema mentola kao sto sam mislila procitvasi "cool" rijec. Nihova krema protiv celulita je na mojoj polici zadnjih mjeseci. Ne, nece vam puno ucvrstiti kozu ali malo hoce a i ta cinjenica na stranu, ostaje vam odlican losion koji se moze mjeriti s Biothermom i ostalima, a kosta tri puta manje. Ima toga i u verziji losiona, koji dodatno sadrzi silikon. Njihov Intensive Nourishing Lotion je jako slican losionu gore s tim da ima pantenol a ne kolagen, meni je ovo bilo malo premasno, ali mislim da je to stvar osobnog ukusa. Onda imaju i plavu nocnu verziju, koja ni po cemu nije nocna i zapravo nije nis posebno u usporedbi s gornjim verzijama. Dakle moj favorit je ovdje njihov Firming Lotion.

Mali trik, nemojte kupovati skupe kreme za stopala kojih je sad prava poplava, kupite obicnu (stopalo nema vlastite masnoce!) Niveu ili plavu ili Niveu Soft, namazite JAKO debelo, ne zaboravite vrhove prstiju i izmedju prstiju. Uzmit obicnu prozirnu kuhinjsku foliju i dobro umotajte noge, pa pod deku. Nakon pola sata, noge su vam kao nove, vjerojatno je sva krema upijena a noge PREMEKANE. Ako prije toga napravite kupku i nekim peelingom uklonite staru kozu, ucinak je jos bolji. Ja koristim za 2 eura nesto onu DM liniju Essence (so soft, foot mask) s glicerinom i petrolejem.

Pitanje - zasto nemamo na vratu pristica i mitesera? Ima neka prica sa zlijezdama lojnicama, ali mozda ima netko tko bi to mogao bolje objasniti?

Tak, to je bila kozmetika, a ja vam svima zelim ugodan vikend. Sutra ujutro uzimam auto i kupim svoje cure po gradu (kad je vikend onda je meni "jutro" sve nakon 10:30) i onda idemo na jednodnevni zenski izlet, 160 km tam i toliko natrag (po autoputu nam treba malo vise od sata) idemo pogledati jedan krasan dvorac, malo kulture, pa zasjesti negdje na ranu veceru i onda doma. Uzivancija. Nedjelju (ako se ne izbrbljam do tad, drzite mi fige) imam jedno iznenadjenje za njega.cerek



Ku

- 16:22 - Komentari (14) - Isprintaj - #