JJA

petak, 07.04.2006.

Peeling 1.dio

Svaka koza treba peeling. Samo ne treba svaka koza ISTI peeling.

2 glavne vrste bi bile: mehanicki i kemijski
Ako se vec odlucujete za mehanicki peeling onda dva velika NE
1). ne grubo lomljenim cesticama, tipa BIO pilinzi od ulja i mljevenih orasastih plodova, jer tako grube (zamislite razbijeno staklo) cestice ostecuju vasu kozu. Dugorocno.
Kratkrocno je izbruse, ali na duge staze koza mora upregnuti sve snage kako bi zaljecila te iritacije i mikroskopske POSJEKOTINE koje se golim okom ne vide ali ih dermatolog ili kozmeticar posebnim povecalima vide. Bolje nikakva njega nego ona koja vam ostavlja dalekosezne posljedice. Dakle trazite pilinge sa kuglicama obicno nekog sintetskog sastava kao sto je Johnson ili od skupljih Payot .Dalje, ako imate pristic, mehanicki pilinzi ce raznjeti bakteriju na ostatak lica i za tjedan dana nemate vise jedan nego 3-4 pristica

2). ne prehrambenim namirnicama u svrhu eksfolijacije. Tipa secer, kukurzno brasno, ili jako omiljena kombinacija maslinovo ulje i sol. Osim sto su ovi sastojci gotovo uvijek na dohvat ruke i relativno jeftini, njima ujedno hranite bakteriju u pristicu, koji upravo zbog svojih grubih rubova ogrebu ranicu, koju ne mozete tako dobro oprati a da ne ostane maleni trag secera i time ste dali HRANU vasoj bubuljici da dalje raste. Koristila sam i sama, ucite na mojim greskama, najskuplji secer kojim sam polirala svoje lice je definitvno od HR Art of Spa Vichy ima "profi" set za po doma za 55 eura tkz. kombi-peeling, ove godine su bas ti kombi preparati jako in - kombinacija vocne kiseline i mikrodermoabrazije. I L'Oreal ima svog konja za utrku-Renoviste- za 21 euro. Pod mikrodermoabrazijom obicno nude Aluminiumoxid ili kristale soli. Iako nisam ljubitelj takvih rijesenja, ako vec radite ovakve tretmane sad (a ne zimi kad je idealno vrijeme za njih) ne zaboravite prije svakog izlaska van visoki SPF!
Body Scrub - od povoljnih Diadermine u obliku gela za tusiranje, od socnih Body Shop verzije ili L'Oreal sa AHA kiselinama EXFOTONIC za prihvatljivih 6 eura. Dobar mi je bio i Clinique-ov Sparkle Skin , zapravo cijela ta linija za tijelo mi je bila dobra za razliku od njihovih kemijskih eksfolijanata tipa total turnaround koji su me razocarali i zaposlili da saniram kozu jos tjednima nakon. Clarins ima verziju sa vostanim kuglicama- dakle bolju verziju mehanickog peelinga.
Namece se i pitanje sto sve pilingirate? Ja sve sto se da, vlasiste ukljuceno. Jednom mjesecno prije farbanja, operem kosu nekim peeling samponom kako bi je oslobodila svih zaostalih styling proizvoda. Kerastase ima skuplju verziju Peeling Purifiant a nakon toga sam otkrila Basler kozmetiku http://www.basler-haarkosmetik.de/ prilicno povoljniju a bolju nego Kerastase.
Nazalost na nasim prostorima cete upravo najlakse i naci mehanicki peeling i sama sam ga godinama koristila, nisam znala za bolje. Sad vec 2. godinu zaredom koristim kemijski peeling i vise sam nego zadovoljna.
O potrebama vase koze ovisi KOLIKO CESTO cete raditi peeling. Ja ga stavljam svaku vecer u vidu laganog BHA losiona.
Da, i suha koza treba peeling.Ovako ju mazete ovim i onim kremicama, trudite se a sve to ostane neiskoristeno na POVRSINI jer mrtve stanice koje niste uklonili sprecavaju da hranjivi sastojci prodru tamo kamo trebaju. Kako cete prepoznati da vam se bas ovo dogadja?
Ako vam je koza na povrsini vlazna/masna ali sloj ispod toga odmah zateze i uvijek je suh (recimo nakon umivanja).
Dakle nije pitanje da li peeling - nego KOJI i KOLIKO CESTO

Proizvoda koji skidaju povrsinski sloj koze na trzistu ima bezbroj - klasican peeling sa granulicama, sapuni sa ljuskama u tragovima (najcesce LUSH; Body shop, L'OCCITANE) tonici (recimo poznati clinique 1,2, 3 ili 4´- kemijski eksfolijanti). Zatim one maske koje se "odlijepe" s lica, abrazivne spuzvice ili rucnici, ek. cetke za "dubinsko" ciscenje lica. Cesta pojava je i da zene iz neznanja previse OGULE kozu - recimo ne obracaju paznju da im je vec tonik vrsta kemijskog peelinga, da uz to mozda imaju kremicu s vocnim kiselinama i tako dovedu kozu u stanje potpunog kaosa. Jer se ona vise nije u stanju obraniti od svih tih tretmana i uspostaviti prirodnu ravnotezu.
Moj vam je savjet, budite osvjesteni kupci i citajte sto je u proizvodima koje kupujete.

Cule ste za izraz, prenjegovana. Ovo gore je klasican primjer za to. Onda vam odjednom ne pasu kreme koje su vam UVIJEK pasale i vise ne prepoznajete svoju kozu. Izbezumljeno trcite u parfumeriju po novu pogresnu kremu, sta kostalo da kostalo, samo neka vam obecaju da ce pomoci!
Iako sam u zadnjih nekoliko godina probala sve vrste eksfolijacije odustala sam od abrazivnih spuzvica, moja el. cetkica za lice stoji negdje u podrumu zapakirana . Razlozi su opisani gore u tekstu, osim sto su rasadnici bakterija, osim ako ih nakon svake upotrebe ne dezinficirate temeljito, a velika je vjerojatnost da to sa el. cetkama ne radite.
Dakle sazetak-klasican peeling vam moze vrlo lako POSJECI kozu a dermatolozi su slozni u izjavi da svaka IRITACIJA ubrzava starenje koze. Dakle blag i kontinuiran pristup se isplati. Uz to dobar dio klasicnih peelinga sadrzi ili vosak ili za podlogu glicerin kako bi se lakse dao razmazati na kozi a time zapravo blokira pore i zapravo prouzroci kontraproduktivan ucinak. Gl. nedostatak mehanickih peelinga je da tretiraju samo povrsinski sloj koze, ne prodiru u poru i nju i dalje ostavljaju zacepljenu. Naravno necete sad pobacati sve vase klasicne peelinge ali mozda je ovo mala inspiracija pri sljedecoj nabavci.

Nastavak o AHA i BHA i pozitivnim i negativnim stranama kao i top lista proizvoda slijedi sljedeci petak.

***********************************************************************************

Dani su sve duzi, sunca je sve vise, izadjite na zrak i razgibajte se!thumbup

Pitanje- sto cinite sa svojim ukucanima kad u masini opranog tamnog vesa naidjete na papirnatu maramicu, multipliciranu u TISUCU dijelova?

- 20:35 - Komentari (8) - Isprintaj - #