Jezdimir Uskoković je Žena Glava!

četvrtak, 19.10.2006.

Kako moderne djevojke u današnje doba hvataju buket na svadbi

Tako da mrze svaki trenutak toga.

Prvo se, kad vođa benda pozove udavače na plesni podij, prave da ih nema u dvorani. Jednostavno zure u cvjetni aranžman na sredini stola, popravljaju remenčić na sandali (˝Ne, nisam se sakrila ispod stola, nego mi je zapelo ovdje...˝) ili su zatečene, eto baš tog trena, punih ustiju parfea od čokolade.

Onda vođa benda kaže ˝Ajde, ajde, cure, gdje ste, javite se˝, a kuma se zadovoljno ceri od iza glavnog stola, sretna što se udala, ako zbog ničeg drugog, e onda da nikad više ne bi morala igrati tu utakmicu.

Dok djevojke strijeljaju kumu ubojitim pogledima, gestikulacijom joj prenoseći ˝E, gospođo moja, ako si mislila da ćeš skoro vidjet' onih 250 kuna šta sam ti dužna za djevojačku, uzalud se nadaš!˝, jao i kuku im lele, već se mladenka diže i kreće po danak u krvi. Djevojkama se tope i povijaju krute i ljute crte lice, jer, ne možeš mladoj kontrirati na dan vjenčanja, a mlada, umiljata kao dobro odgojeno štene s pedigreom, osmijeha širokog poput Save sred Zagreb-grada na dan visokog vodostaja, prilazi njihovom stolu. ˝Harač, rajo, harač˝, šapće k'o đavolček, koji viri zaštićen ispod anđeoske čipkaste podsuknje. Zlurad osmijeh mu na licu titra.

Djevojke odlaze na podij. Vuku i onu što već tri godine živi s dečkom, pa je mislila da neće biti pozvana u reprezentaciju ove godine. ˝Ali ne, ne razumijete, ja sam u divljem braku, izvabračnoj zajednici, mi imamo sporazum sklopljen u formi javnobilježničkog akta, kojim smo uredili naše imovinskopravne odnose, kreditni sam mu sudužnik i domaćinstva voditelj, nasljednik u prvom nasljednom redu...˝, leleče ona, opire se rukama, nogama i visokom frizurom, ali uzalud.

Kad mladenka obavi inspekciju, proviri ispod svih stolnjaka i utvrdi da nitko ne popravlja remenčić, stupa s buketom smutnje na plesni podij.

Jezdimirka je, iako malena rastom i torzom krhka, uhvatila mjesto u povoljnijem, drugom redu, strateški se smjestivši iza Ančike. Ančika se poput Triglava uzdiže ispred Jezdimirke, ne znaš jel' sisatija il' plećatija, il' pak ima duže noge, tako da se Jezdimirka osjeća donekle sigurno. Ne vidi podij, ni mladu, omraženi buket, niti voditelja ceremonije. Odlučuje poslušati radijski prijenos utakmice iz sigurnosti Ančikine pozadine. Ančika se, međutim, meškolji. Kuži da je u prvom redu, a nije joj jasno kako je do toga došlo. Vrpolji se od nelagode, okreće se tražeći stražnja vrata, pa ugleda malu Jezdimirku iza sebe. Evo ga, sa'će.

- ˝Ajde da se mi zamijenimo, pošto si ti manj...˝

- ˝Ni da mi prvorođeno gruntovno čisto dijete ovog trena preneseš u trajno vlasništvo˝
, iskezi se Jezdimir na zadnjim nogama.

- ˝Kssssss!˝ - sikne Ančika.

- ˝Groarrr!˝ - zareži Jezdimirka zauzvrat. Ančika se poraženo okrene natrag prema podiju.

Za vrijeme cat fight-a, mlada traži vođu benda da se preko mikrofona (eh, šta ti je profesionalna deformacija) ogradi od odgovornosti u njeno ime, pošto cvijeće u buketu ima prilično oštre i teške stapke, pa iste, sakupljene u svežanj, čine opasno oružje.

- ˝Hvatajte ga za glavicu˝, cereka se.

Bubanj udara, mlada se okrenula leđima skupini djevojaka, od kojih neke tako postojano uzmiču, da su se već kumi za stolom u krilo popele. Jezdimirka ništa ne vidi, kao pijavica se priljepila na Ančikina pleća. Sekundu kasnije, primjećuje lijepo aranžirani Poznati Leteći Objekt kako zastire svjetlo lustera.

Mladenka se okreće taman na vrijeme da ugleda kako buket, na kraju svoje nesretne putanje, pogađa Ančiku direktno u glavu. A Ančika niti mali prst nije pomakla, šake joj stoje čvrsto pritisnute uz bok. Kao, nje se to uopće ne tiče.

Odbivši se od Ančikine bulje, buket odskače u vis i nadvija se prema Jezdimirki. Kako ni ona ne pomiče ruke kojima je obuhvatila Ančikina zaštitnička leđa, buket pada tik do njene lijeve noge.

Ančika i Jezdimirka obje gledaju buket, koji mrtvo leži na podu pored njih.

- ˝Šta misliš, jel bi šef sale znao reći koja je ovo klasa parketa? Ima baš pravu mjeru prošaranosti...˝, Jezdimirka će Ančiki.

Prije nego je Ančika stigla dati svoje mišljenje o postotku čvorova u parketu, kroz masu se probije jedna od uzvanica s drugog kraja skupine, baci se prema podu i ščepa buketić.

Neočekivana Usidjelička Sila Koja Se Iznenada Pojavljuje I Rešava Stvar.

Jezdi i Ančika su jednostavno devastirane od razočaranja.

- ˝Ah, tisuću mu dabrovih testisa, Jezdi, opet ga nismo uspjele uhvatiti!˝, reče Ančika.

- ˝Znam, Ana, znam, ali gledaj to s vedrije strane - uskoro će Ivanina svadba˝, Jezdi će, tapšajući Ančiku po plećima, ˝tamo se možemo zaključati u zahod i tako optimizirati naše šanse.˝

Taman kad su krenule natrag prema stolu, da se malo pobratime posredovanjem vinca rumena-ha-ha, mlada prođe pored njih na putu da izljubi onu koja će se sljedeća udati, pa im dobaci ispod glasa ˝Vas dvije, o ovome ćemo sutra porazgovarati. Nemojte misliti da nisam vidjela, a osim toga, sve je snimljeno. Ugodan ostatak večeri želim.˝

- ˝Gulp, korpus delikti?˝
, prošapće Ančika.

- ˝Ma ne brini˝, reče joj Jezdi, ˝na kuminoj svadbi sam se kao zvijer bacila iza stupa u trenu kad je buket poletio. To se tak lijepo vidlo na snimci da čak ni ja nisam uspjela ništa izmisliti u svoju obranu. Ma, u Čarlijeve anđele bi me regrutirali, samo da je snimku pogledao neki holivudski producent! I kaj, mlada se poslije malo ljutila, al je zato jubavnajveća danima ljubio tlo pod mojim nogama. Svako zlo za neko dobro.˝

Stigle su za stol, sretne što je ceremonijalni dio večeri okončan.

- ˝Volim to kako si sportski netalentirana˝, šapnuo je jubavnajveća Jezdimirki na uho. Po osmijehu na njenom licu vidjelo se da zna kako je očekuju divni dani.

- 09:10 - Komentari (34) - Isprintaj - #