Jedi Hrvat

nedjelja, 12.09.2010.

Otkrivanje Jediisma

Mnogi, pa cak i Star Wars fanovi, misle da Jedism kao religija nema smisla. Po meni sve ovisi kako shvaćaš religiju. Ja religiju shvaćam kao sročenu, tj. izrečeno vjerovanje u ono neopipljivo. I ako tako sagledam religiju onda se sve svodi na osobno vjerovanje i kako to taj koji vjeruje to sebi posloži. Ako netko stvarno vjeruje da je ovaj svijet nastao kao izbljuvak zmijožapca kojeg je bog Rata nagazio dok je ganjao marsovce nitko od nas nema pravo po mišljenju i vjerovanju te osobe gaziti.

Netko mi je prigovorio da Jediism ne moze biti religija jer nema tradiciju. "Tradicionalne" religije, po meni, su samo odraz vremena u kojem su nastale i nastajale i ja osobono sam misljenja da su zastarjele i neke cak same sebi svrhom. Izgubilo se ono istinsko sto su nudile, a na vrh je isplivala ljudska glupost i pohlepa. Istina je da generaliziram ali ima vremena da se uđe dublje u materiju kroz neki drugi post. Ono čega sam se htio dotaknuti je Kršćanstvo. Ljudima onog vremena vjera u jednog Boga koji je takav i takav je predstavljena kroz Bibliju - priču tj. priče kakve su ljudima tog vremena bile razumljive. Danas to izgleda prilično smiješno, barem meni. I kad to tako gledam onda mi i cijelo kršćanstvo ne predstavlja ono u što ja mogu vjerovati.

"Potraga" za nekim drugim "vjerovanjem" me vratila na filmove Star Warsa koje sam obožavao. Gledajući ih ponovno kao i istraživajući po internetu svidjela mi se ideja žive sile koja povezuje sve, koja je svuda itd. Počeo sam u glavi vrtjeti razne citate iz filmova pritom razmišljajući koju poruku takav citat može nositi kad bi stajao sam za sebe, tj. van konteksta filma. Takva razmišljanja su mi otvorila put da prihvatim Jediism kao nešto što meni može biti vjera. tj. nešto čime se mogu voditi u životu, nešto što nudi neke moralne vrednote, objašnjenja prije i poslije smrti te nastanka svemira i svjeta.

12.09.2010. u 23:47 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Opis bloga

a malo o meni i mojim razmisljanjima.... i neke akutne stvaricice

Yoda quote

“Size matters not. Look at me. Judge me by my size, do you? Hmm? Hmm. And well you should not. For my ally is the Force, and a powerful ally it is. Life creates it, makes it grow. Its energy surrounds us and binds us. Luminous beings are we, not this crude matter. You must feel the Force around you; here, between you, me, the tree, the rock, everywhere, yes. Even between the land and the ship.”