JAVERT

srijeda, 11.01.2012.

KARAMARKO, TOMISLAV KARAMARKO – IZNENAĐENJE TJEDNA U HRVATA

Iznenađenje tjedna, i ove (mlade) godine, svakako je KARAMARKO, TOMISLAV KARAMARKO – ČOVJEK KOJI NE PODNOSI DEZOLACIJU. Dok je veliki postotak ponosne Nacije očekivao barem malo odmora od prvog mediokriteta Lijepe svoje, on je, poput Mr. Chancea, ponovno avanzirao i, sa svojim rijetkim, neodoljivim osmjehom, stigao u naše domove trijumfalno najavljujući pohod na čelo zajednice, Hrvatske demokratske zajednice. Da nismo retardirani ne bi nam bilo kako jeste, ali ni to nije zapreka da se automatski shvati kako će Mr. Chance, koristeći ranija „vrtlarska“ iskustva, lako isprovocirati prijevremene izbore i evo nam ga za premijera već za godinu dvije. Okorjeli desničar sa stažom koliko i u HDZ-u, iza sebe ima sve povrijeđene veličine poput generalskog zbora, nekoliko stotina šefova braniteljskih udruga i hrpe špijuna i policajaca svih provenijencija, koje je godinama spremao praštajući im grijehe šančeći ih moralno i materijalno za presudnu bitku protiv boljševizma. Ima nešto u tom čovjeku, ili možda u nama nema što bi trebalo, no kako bilo, njegovo poslanje započinje u simboličnoj 33 godini života i, da ne bi činili grijeh, valja podsjetiti kako je preko aspere došao do astre.

Veliko Poslanje Mr. Chancea

A.D. 1992. javlja nam se u funkciji šefa kabineta predsjednika Vlade RH, gospodina Josipa Manolića, potom Franje Gregurića. Koliko je prva (politička) ljubav bila presudna u njegovom kasnijem poslanju znat ćemo uskoro. Slijedeće dvije godine žrtvuje se na funkciji šefa kabineta predsjednika Hrvatskog sabora, gospodina Stjepana Mesića, a onda tri godine ima misiju pastira Policijske uprave zagrebačke. Od 1996. kada osjeća zov i napušta HDZ, do 1998. biva pomoćnik ministra policije, odakle slijedi poslanje do šefa izbornog stožera predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića i postaje savjetnik Predsjednika države za nacionalnu sigurnost. Od smjene vlasti 2000. godine, u misiji je predstojnika ureda za nacionalnu sigurnost. Od 2004. do 2006. ravna protuobavještajnom agencijom, a dvije slijedeće godine je vrhovni ravnatelj SOA-e, ili, za smrtnike, vrhovne tajne sigurnosne službe. Od 2008. do nedavno, ili do općenarodne vježbe početkom prosinca, pod nazivom Sjaši kurta da uzjaši Murta, On je Ministar unutarnjih poslova. ZNA SE tko ga je odakle i kada doveo i zašto mu je trebao. Krug se zatvorio, sve moguće zapreke je uklonio i bal može početi. I, sada je tu, ozbiljno, ma koliko se mi tješili da je u nemogućoj misiji. Jer, on Karamarko, Tomislav Karamarko, sa svjetovnim zvanjem profesora povijesti, na TV nam je OBJAVIO što će OBJAVITI uskoro - svoj pohod u nove političke visine. Objava što će objaviti zacijelo je nauk iz hrvatskih tajnih službi kojima je ravnao.

Nema hrvatskog nesretnika koji s dosezima ovog genijalca ne bi postao sretan. Sva mu uža i šira rodbina već jest, a ima i zašto, ali im još nije palo na pamet da se u karijeri Mr. Chancea potkrao jedan problem. Naime, on je od početka do kraja (vjerujem definitivnog) bio u samom vrhu borbe protiv kriminala, korupcije i inih zala koja rastaču ovu nesretnu zemlju. Svo vrijeme je bio bogato nagrađivan, a u pauzama se i sam snalazio rukovodeći vlastitim privatnim sigurnosnim tvrtkama čije je djelovanje nepropusno ispreplitao s državnim. Dakle, njegovo genijalno sigurnosno „vrtlarenje“, gotovo svo vrijeme postojanja samostalne RH, korespondira s vremenom neviđene pljačke, a specifikum je da su ga upravo pljačkaši zdušno podržavali u ostvarenju blistave karijere, sve do posljednjeg levela koji mu je osigurao trajnu nedodirljivost.

Teško je razlučiti što je kod njega utjecajnije, PR ili urođena autističnost, tek ponašanje mu prilično zbunjuje. Bavio se policijskom strukom i sudjelovao u operativi kada nije trebalo i obratno, nije ga bilo gdje mu je inače mjesto. Malo je govorio, što mu je jedina pozitivna odlika, ali sasvim dovoljno da ogrebe slušni mehanizam iole normalnog slušatelja. Vozio je po rubu kompetencija i nerijetko zalazio u vode protiv kojih se trebao boriti. Samozatajnost, koju je očito pokupio u jeftinim krimi-serijama, momku kamenih gena nije uspjevala, a političkim bauljanjem napravio je zavidnu političku lepezu – od Manolića do rigidnog desničara. Djeluje „samouvjereno“, poput svih mu sličnih koji su svjesni da račune moraju položiti kad-tad.

Mr Chance je, dakle, najdirektnije odgovoran za podrivanje gospodarskog sustava zemlje, štoviše za njegovo uništenje, što je najveći krimen koji je bio pozvan spriječiti. On je bio prvi pastir u koži vuka, pa mu mora biti jasno da će stradati, ako su ovce nestale. Autor je, ili koautor, najvećih policijskih bisera u kojima su stradali brojni nevini građani. Maskiranim specijalcima „hvatao“ je devedesetogodišnjake po klijetima, a na naoružane pljačkaše banaka slao je goloruke policijske pitomce. Prvog je morao pustiti, jer je pogriješio, a drugi je poginuo, jer je opet pogriješio. U njegovu mandatu u službenu upotrebu ušla je policijska sintagma: Policija ne može pronaći osobu koja joj je dobro poznata, ili policijski uspjeh razvidan je u velikom broju pozvanih na obavjesni razgovor.

Izdaja kao vrlina

Samo iz djelića CV –a našeg Mr. Chancea jasno proizlazi da je, u osnovi, izdao vlastitu zemlju ne čuvajući povjereno, zbog čega će generacije ispaštati, dapače aktivno sudjelujući u rastakanju nekad zavidnog bogatstva ove zemlje-paćenice, da je potom izdao svog mentora, koji mu je osigurao predposljednju, najveću funkciju, a evo ga, upravo izdaje posljednjeg, Jadranku Kosor , što samo po sebi i nije zlo da nije od njega.

Pouka i poruka

Karamarko, Tomislav Karamarko, loši profesor povijesti, jer iz nje nije ništa naučio, nikada faktički nije bio na čelu nacionalne sigurnosti, već nacionalne sramote i nepopravljive štete. Domogne li se nove funkcije, iako ni njegovi prethodnici nisu bili mnogo bolji, veliki prorok, sadašnji Ministar financija, koji nam je nedavno prorekao iznimno teška nadolazeća vremena, morat će svoje proročanstvo dopuniti novim poraznim predviđanjima, a novi Ministar policije, morat će aktivirati dio umirovljenih policajaca iz kvote svog prethodnika, jer mu je aktivnih kadrova već ponestalo.

„Dobrodošli, Mr. Chance“ , američki film snimljen po scenariju Jerzya Kosinskog, je crnohumorni osvrt na neke aspekte američkog načina života, za većinu hrvatskih medija bio bi prikaz sasvim normalnih stanja, ako je suditi po njihovoj pecepciji imena i djela NAŠEG Mr. Chancea, kojeg, bez zadrške, prikazuju kao poštenjaka, borca protiv kriminala i korupcije, priželjkujući nastavak njegova političkog uspona.

Pozdrav svim mladim poštenim profesorima povijesti, kolegama opisanog, koji vrhunac karijere ostvaruju konobareći ljeti na Jadranu, koji, eto, slučajno nisu polivalentni poput njega, ili su preskakali predavanja iz kameleonstva. Da je i jedini bilo bi previše, ali on je tek jedan od njih. A kraj se, složit ćete se, ne vidi.

Bože, navraćaš li ikada u ove zabiti?

11.01.2012. u 12:50 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  siječanj, 2012  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2012 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga


Website counter