Posjetitelji bloga:
Counter
Counter






List Izvori | Čaporice

nedjelja, 13.05.2012.

KRONIKA


Hodočasnički dan Gospi Sinjskoj za našu župu bio je u ponedjeljak 8. kolovoza. Župnik je ispovijedao od 5 do 7 sati kad je slavio misu u koncelebraciji koju je predvodio mons. don Jure Vrdoljak, duhovnik u Nadbiskupskom sjemeništu. Kako je na taj dan blagdan sv. Dominika glavna tema propovijedi bio je upravo svetac.
Rana misa u 7 sati (ranijih godina u 9 sati) pokazala se „punim pogotkom“. Misu je slavilo oko 180 Čaporčana.
Župnik je ispovijedao kroz 5 dana od 5 do 7 sati. To su bili dani prije župske trodnevnice.
U petak, 12. kolovoza iz tiska je izašao novi, XIII., broj lista Izvori. Idemo naprijed!
Matko Milina , sin Ante i Mirjane rođ. Čović vjenčao se s Vlorom Paoka, kći Engjell Paloka i majke Vjollca Paloka, LLeshi. Kumovali su im Mirko i Andrea Čović, a vjenčao ih je župnik don Mirko Skejić. Iza vjenčanja kršten je i njihov sin Ante Milina rođen 14. studenoga 2010. u Aarau u Švicarskoj. Kumovao mu je Ivan Čović. Taj dan bio je ujedno i prvi dan trodnevnice uoči svetkovine sv. Roka s početkom u 19 sati. Župnik je predvodio Svetu Misu i propovijedao. Glavna misao propovijedi bila je temeljena na riječima prvog čitanja iz knjige o Jozui. Naglasio je da danas kad nam nameću lažne bogove, čak više nego u Jozuino vrijeme, kršćani moraju ponavljati riječi Židova: „Služit ćemo Gospodinu, Bogu svojemu, i glas ćemo njegov slušati.“ Na Misi je sudjelovalo 130 vjernika. Pričestilo se 95 osoba. A samo tri godine ranije bilo ih je 13 ukupno. Isplati se ustrajati.
Nakon Mise KUD „Košuta“ iz Košuta izveo je veoma uspješno sinjsko kolo i nekoliko košućkih napjeva. Narod je pozorno gledao i slušao njihov program.
Drugi dan trodnevnice imali smo u nedjelju, 14. kolovoza u isto vrijeme. Vjernika je bilo 150, a pričestilo se njih 104. Župnik je u propovijedi naglasio kako je Isus prelazio granice svoga naroda donoseći univerzalno spasenje svim ljudima. To najbolje pokazuje primjer žene Kanaanke.
„Stiglo pismo iz Njemačke“ autora Ivana Raosa izveli su: Marica Čović, Tomislav Delić i Martina Pešo. Zanimljiv tekst i dobra izvedba glumaca. Tekst je pronašla, i režirala, članica ŽPV-a prof. Kristina Pešo.
Treći dan trodnevnice imali smo na svetkovinu Velike Gospe u 19 sati. Bilo je 116 vjernika, a 94 se pričestilo. Neke brojne obitelji tada su svetkovale u Sinju i zato je bio manji odaziv. Glavna misao propovijedi bio je tekst iz Apokalipse gdje se opisuje borba između Dobra i Zla pa je naglašeno da svatko u sebi nosi dio takve borbe. Ili kako bi pjesnik rekao: „Svoga Judu ja sam nosio u sebi“ – Vladimir Nazor. Stoga je blagdan Marijina uznesenja trijumf Žene i proslava Božjeg trijumfa.
Nakon mise čuli smo narodne pjesme ovoga kraja u izvedbi: Vladimira Pavele, Milana Peše, Marka Bajića i Mate Gašpara. Lijepo se prisjetiti dana koje smo zaboravili.
Na svetkovinu sv. Roka, župskog zaštitnika počelo je svečano slavlje već u 9,30 sati. Tada je, naime, od restorana sv. Roko limena glazba „Sv. Mihovil“ svirala budnice putem do crkve. Blagoslov novog križa, dar obitelji Ivana i Brigite Čović direktorice trgovačkog društva "Werner Metal Export Import"d.o.o. iz Zlatar Bistrice, blagoslovio je predvoditelj misnog slavlja mons. dr. Ante Jozić, voditelj ureda filipinske Apostolske nuncijature u Hong Kongu, ujedno i predstavnik katoličke crkvene diplomacije i za svu Kinu. Nakon toga je predvodio procesiju oko šematorija i nastavio slavljem Sv. Mise pred crkvom. Svijeta je bilo nešto više od 250 osoba, a pričestila se 101 osoba.
Don Ante je analizirao sav životni put sv. Roka. Naglasio je kako je on svjesno, nakon smrti roditeljâ, prodao veliko imanje, podijelio siromasima i zaputio se u nepoznato, prema Rimu. I prije dolaska u Rim, ali i na povratku, znao je prepoznati što Bog traži od njega. I, što je najvažnije, odazvao mu se potpuno vjerujući da Bog „vuče konce“ njegova života na najbolji mogući način.
I mi, ako želimo biti djecom Božjom, trebamo se prepustiti da nam Bog bude glavni u životu. Tada ćemo u zdravlju i bolesti biti sretni, ispunjeni Bogom.
Don Anti se župnik zahvalio i poželio mu da čim prije bude promaknut u službu nuncija.
Večernju Sv. Misu služio je župnik.
Ana Bašura ud. Luke umrla je 16. rujna 2011. u obiteljskoj kući. Kći pok. Ivana Grijovića i majke pok. Šime rođ. Guvo. Rođena je 17. rujna 1923. Vjenčana je s pok. Lukom Bašura 16. siječnja 1950. Imali su djecu Duju,Josipa i Ivanku. Imala je više bolesti koje je strpljivo podnosila. Pobožna žena tjekom ove 4 godine moga župnikovanja vršila je pobožnost prvih petaka. Sprovod je bio 18. rujna u župskoj crkvi sv. Roka, a imao ga je župnik don Mirko Skejić.
Anđa Žuljević ud. Jure, rođena je 31. listopada 1921., kći pok. Mate Barbarića i pok. Boje Karadža. Umrla je u Splitu 26. rujna 2011. Sprovodne obrede vodio je župnik don Mirko Skejić 29. rujna. Živjela je u više mjesta i u Čaporicama nekoliko godina. Zadnje 3 do 4 godine živjela je u domu za starije osobe. Za nju kažu da je bila jako vrijedna, pobožna, dobra majka i baka, te da nije nikome htjela biti na teret kad već nije mogla samostalno živjeti. To je razlog da je živjela u Domu.
Listopadsku pobožnost; krunicu i litanije BDM molili smo svaki dan u listopadu. Uvijek je bilo iznad 60 molitelja.
U ponedjeljak, 10. listopada dovezli su građevinski otpad i iskrcavali kod kontejnera. Otpad je dovezen kamionom registarskih oznaka ST 596 RG, a na vratima piše da je vlasnik Marko Brnas.
Goran Čović, sin Mirov i majke Ive rođ. Šolić, mladić katolik, privatni poduzetnik i Daniela Sandra Dračevac, kći Danila i Perice rođ. Radojković, rođena u Johannesburgu (JAR), djevojka katolkinja dr.med. okulist iz Lumbarde vjenčali su se 14. listopada u župi sv. Roka. Svjedoci su im bili Ante Budimir Bekan i Marina Farčić. Vjenčao ih je župnik don Mirko Skejić i krstio njihovu kćer Ivanu Dračevac Čović,rođ. 25. studenoga 2009 u Splitu. Maloj Ivani je kumovao Igor Čović.
Petar Krka, sin Miše i majke Vesne rođ. Kozlica, mladić,katolik, elektromehaničar iz Jabuke i Marina Čović, kći Petrova i majke Vesne rođ. Čota, djevojka katolkinja, ekonomist iz naše župe sklopili su ženidbu u župskoj crkvi sv. Roka u Čaporicama 15. listopada ove godine. Svjedoci su im bili Alen Roguljić i Anđela Svalina. Vjenčao ih je župnik don Mirko Skejić.
Na podgradnom zidu iznad ceste, a ispod škole u nedjelju 30. listopada osvanuo je natpis. Evo teksta:

DOŠAO. DN. ISTINE
DOM MIRKOSKEJIĆ
GOVORILISTEIPISALI
SVEGA I SVAĆEGA
PROTIV BRAĆE KAVAINA
BRAĆA SU VAM ZAKONSKI
UZVRATILA TAKAV UDARAC
DAĆETE SE TEŠKO OPORAVITI
ČAPORČANI (U potpisu)

Stipe Delonga, sin Nedjeljka i majke Marije rođ. Dedić – Jandrek, mladić, katolik, elektromehaničar iz Košuta i Anđelka Svalina, kći Nediljka i majke Ive rođ. Udovičić. Djevojka, katolkinja prodavačica osnovali su novu obitelj 29. listopada ove godine. Svjedoci su im bili Ivan Manjaka i Bernardica Vojković. Vjenčao ih je župnik don Mirko Skejić.
U nedjelju navečer 6. studenoga grom je „posjetio“ i naše selo. Uništeno je nekoliko računala, nekoliko podzemnih vodova za telefon, i jedna obiteljska sušara, internet i MAXtv, tako da župska kuća nije imala telefon 6 dana, a internet i MAXtv 3 dana. Tri dana kasnije, u srijedu navečer, udarila su četiri groma u blizini crkve. Struje nije bilo do sutradan oko 10 sati. Razlog kvaru telefona je najvjerojatnije slabo uzemljenje.
Josip Ivišić, sin Luke Krunoslava i majke pok. Nedjeljke rođ. Grubišić, mladić, katolik, vozač iz Košuta i Antonia Svalina, kći Petrova i majke Ivanke rođ. Ratković, djevojka, katolkinja, diplomirani ekonomist iz naše župe osnovali su novu obitelj 12. studenoga 2011 u župskoj crkvi u Čaporicama. Svjedoci su im bili: Miroslav Poleš i Marija Kelava. Vjenčao ih je župnik don Mirko Skejić, a pomagao mu je don Mladen Ivišić.
Inače, za vrijeme vjenčanja bračnih parova: Anđelke Svalina - Stipe Delonga i Antonije Svalina – Josipa Ivišić, uopće nije radila grobna rasvjeta. To je jugozapadni reflektor koji ne radi već mjesec i pol dana (pišem ovo 23. studenoga), a južni reflektor ne radi već dvije i pol godine. Molio sam dogradonačelnika gosp. Jozu Hržića da to koncesionar gosp. Zoran Klarić popravi, odnosno promijeni žarulje. Jozo je zvao Zorana i ovaj mu je, valjda, obećao da će se to učiniti za dva dana. Valjda je čovjek mislio na polarna dva dana!

- 13:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< svibanj, 2012  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Svibanj 2012 (28)
Kolovoz 2011 (17)
Svibanj 2011 (7)
Prosinac 2010 (18)
Opis bloga
List župe sv. Roka, Čaporice

Photobucket

e-mail: list-izvori@hi.t-com.hr

Osnivač i izdavač:
Župa sv. Roka
Čaporice, 21240 Trilj

tel./fax. 021/831-096


e-mail: mirko.skejic1@st.t-com.hr

Glavni i odgovorni urednik:
Don Mirko Skejić - župnik

Uredničko vijeće:
Marijo Bašura, Anita Čović-Pavišić, Dragica Čović, Tomislav Delić, Ivana Pešo, Kristina Pešo, Martina Pešo, Antonija Sarač, Mirko Skejić, Ante Šipić-Sokol

Lektura:
Maja Franić
Dragica Čović


Tisak:
DES - Split Boktuljin put bb



Photobucket