Posjetitelji bloga:
Counter
Counter






List Izvori | Čaporice

nedjelja, 13.05.2012.

MIRJAM



Mirjam znači: uporna, prkosna, kraljica...
Za Mirjam smo najprije čuli kod Mojsijeva spuštanja u šaš rijeke Nil. Ona je djevojčica koja je mudrim savjetom osigurala majčinu njegu svom bratu. Iz godina kad se Mojsije borio s faraonom oko oslobođenja svoga naroda o Mirjam ne znamo ništa. Niti onda kad se spominje njihov brat Aron koji potpomaže Mojsija u njegovoj zadaći. Tek kasnije prorok Mihej piše: "Ja sam tebe izveo iz zemlje egipatske, izbavio te iz kuće ropstva; poslao sam pred tobom Mojsija, Arona i Mirjam." (Mih.6,4).
Mora da je Mirjam bila značajna osoba u egipatskom ropstvu. Ako ste gledali film "Deset zapovijedi", mogli ste vidjeti da joj je režiser dao veoma važnu ulogu. Ali u Svetom pismu ona se spominje kasnije i to prilikom prelaska Crvenoga mora. "Kad su faraonovi konji, njegova kola i konjanici sašli u more, Jahve je na njih povratio morske vode pošto su Izraelci prošli posred mora po suhu. Tada Aronova, sestra, proročica Mirjam, uze bubanj u ruku, a sve žene pridruže joj se s bubnjem u ruci i plešući. Mirjam je začinjala pjesmu: "Zapjevajmo Jahvi, jer se slavom proslavio! Konja s konjanikom u more je survao“ (Izl. 15,21).
Vidi se iz ovoga da je Mirjam imala utjecaj na ostale osobe. Osobito na žene. Sveti je pisac naziva i prvom proročicom. Upravo zato, nije čudo da, je povela za sobom tisuće pjesmom i hvalom Bogu na velikim i silnim Božjim djelima. Teško je zamisliti da bi takva osoba mogla pasti u zlobu i ljubomoru. No, to se ipak dogodilo. Čuli smo iz prvog citata da je počela zabadati svoga brata Mojsija koji se oženio ženom Kušankom. Nije joj bilo do Sipore Kušanke, nego sebe. Vidjela je, naime, da Sipora (Rebica od vrabac) igra važniju ulogu u životu židovskoga naroda, nego ona -Mirjam, i zato je bila zavidna. Hvalila se svojom ulogom i blizinom Božjom: "Zar i nama nije govorio?" ponavljala je s bratom Aronom, a protiv Mojsija. Ono čime ju je Bog nagradio ona koristi u svojim osobnim interesima. Kao da je ostala bez onog profinjenog osjećaja za granicu kad se radi o odnosu Boga i ljudi. Ona se više ne obazire na Boga, nego plete, s Aronom, mrežu protiv Mojsija. Onaj utjecaj na dan zahvalnosti kad je povukla za sobom tisuće žena nakon izlaska iz Egipta, nije ni sada ostao bez odjeka. Povukla je i brata Arona na stranu razdora. Nestalni se Aron dao zavesti. (Slično mu se dogodilo kad je Mojsije bio odsutan 40 dana, a on napravio zlatno tele).
Jahve tada plane i načini red. Kaže da s Mojsijem razgovara "usta u usta" i time jasno daje do znanja da je zbog Mojsija spreman odbaciti i Arona i Mirjam. Bog je darovao Mirjam milost da bude proročica, ali ne dopušta da Ga ona na račun toga zarobi. Dolazi do poznate istine: Tko previše traži, škodi sebi i gubi i ono što je imao. To se dogodilo i Mirjam. Na drastičan je način iskusila ovu istinu. Ogubavila je. Njezin grijeh postaje vidljiv i on je izdvaja od zajednice. Razorila je sklad s bratom Mojsijem, unijela nemir u židovsku zajednicu. Osramotivši Mojsija, osramotila je i svoj narod i uvukla ga u neprilike. Njezino nekadašnje oduševljenje Božjim djelima i sadašnje odvraćanje od Boga nisu njezina privatna stvar. Uvijek se dobro i zlo dotiče i drugih.
Mirjanina je guba, naime, pogodila i cijeli narod. Dok je ona bila isključena iz zajednice njihovo je putovanje bilo zaustavljeno. A kako se Mojsije postavlja prema njoj? Vapije Gospodinu da je ozdravi. I Bog to čini. Čim je Mirjam ozdravila i zadobila oproštenje, narod kreće prema obećanoj zemlji.

- 13:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< svibanj, 2012  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Svibanj 2012 (28)
Kolovoz 2011 (17)
Svibanj 2011 (7)
Prosinac 2010 (18)
Opis bloga
List župe sv. Roka, Čaporice

Photobucket

e-mail: list-izvori@hi.t-com.hr

Osnivač i izdavač:
Župa sv. Roka
Čaporice, 21240 Trilj

tel./fax. 021/831-096


e-mail: mirko.skejic1@st.t-com.hr

Glavni i odgovorni urednik:
Don Mirko Skejić - župnik

Uredničko vijeće:
Marijo Bašura, Anita Čović-Pavišić, Dragica Čović, Tomislav Delić, Ivana Pešo, Kristina Pešo, Martina Pešo, Antonija Sarač, Mirko Skejić, Ante Šipić-Sokol

Lektura:
Maja Franić
Dragica Čović


Tisak:
DES - Split Boktuljin put bb



Photobucket