Posjetitelji bloga:
Counter
Counter






List Izvori | Čaporice

nedjelja, 13.05.2012.

PODSLJEMENSKI DNEVNIK

Nedjelja, 12.srpnja 1998. g.
Sinoć je odigrana nogometna utakmica između vrsta Hrvatske i Nizozemske. Pobijedila je Hrvatska sa 2:1 golovima Šukera i Prosinečkog.
Na Parku Prinčeva u Parizu naša reprezentacija postigla je lijep uspjeh. Po prvi put se našla na svjetskom nogometnom prvenstvu i osvojila odmah brončano odličje. Večeras se igra završna utakmica između vrsta Francuske i Brazila.
U poluzavršnici ekipa Francuske pobijedila je našu izabranu vrstu rezultatom 2:1.
U dobroj igri naša ekipa nije nadigrana. To je sveukupno veliki sportski uspjeh koji se sigurno vrlo dobro reflektira i na naš politički image u svijetu.
Svjetska politika, kroz sport, gleda na taj naš uspjeh različito.
Naši igrači su porazili ekipu Njemačke sa 3:0.
Francuzi nas cijene, dok je vjerojatno, po Srbima, plaćeni „Le Soir“ napisao vrlo loše o Hrvatima, i to: „Nastupaju sa zastavom i grbom pod kojim se klalo i ubijalo u drugom svjetskom ratu, progoni i ubijanje Židova i Srba u Jasenovcu...“
Treba kao mijenjati zastavu i grb, kao da povijest Hrvatske počinje 1941. g. A, od kada datira hrvatska zastavca i grb valjda ne treba objašnjavati.
Međutim, Englezima i Francuzima treba stalno objašnjavati tko smo i što smo.
A i to je život, stalno se moraš dokazivati.

16. kolovoza 1998.g.

Jučer na dan Velike Gospe posjetio sam s prijateljima Žumberak. Bili smo na vrhu Sv. Gere (1178 m). Na vrhu se nalazi crkva Sv. Ilije iz 16. st.
Sv. Geru drže slovenski vojnici s uperenim puškama prema Hrvatskoj, iako je to hrvatsko područje. Posjetili smo u žumberačkom kraju i jamu Jazovka u koju je tijekom 2. svjetskog rata bačeno na tisuće nevinih žrtava. Jama je duboka 47 m, a široka 17 m. (Samo toliko je istraženo.)
Na ušću jame koje je široko svega 0,5 m2 postavljeno je 13 križeva na kojima vise kolutovi bodljikave žice. Postavljena je i spomen ploča.

3. listopada 1998.g.


Inače, sinoć je u predvečerje u 17,30 sati doletio avion „Al Italia“ na zagrebačku zračnu luku i doveo po drugi put Svetog Oca, rimskog papu Ivana Pavla II. Papa je došao pod geslom “Bit ćete mi svjedoci“, a povodom proglašenja blaženim, Božjeg sluge kardinala, nadbiskupa zagrebačke nadbiskupije, Alojzija Stepinca, te proslave 1700 –te obljetnice Splita te vjere u Hrvata.
Sutra će Sv. Otac služiti misu u Solinu u centru starohrvatske državnosti u crkvi Gospe od Otoka.
Sv. Otac prvi put je posjetio Hrvatsku u rujnu 1994. g. Tada je Hrvatske bila okupirana Ľ svoje površine od strane velikosrpskih agresora.
Konačno oslobođenje uslijedilo je 1995. g u svibnju (akcija „Bljesak“ – oslobođenje istočne Slavonije) i 1995. g . u kolovozu (1.-5.08.) akcijom „Oluja“, kada je u roku od 5 dana oslobođeno cijelo područje Republike Hrvatske.
Bijelo obučeni Sveti Otac, bijeli Hrvat iz Bijele Hrvatske odmah je u zračnoj luci u Zagrebu pozdravio sve Katolike i cijeli hrvatski narod na hrvatskom jeziku, kojega Karol Wojtila dobro poznaje.
U svom govoru, ljubeći hrvatski narod, Sveti Otac je naš narod nazvao „plemeniti narod“, a došao je u „milu Hrvatsku“.
Dok ovo pišem odvija se svečano proglašenje Alojzija Stepinca blaženim u Mariji Bistrici.
U 10,45 sati Papa govori u Mariji Bistrici: „Razmatrali smo mišljenje o proglašenju... dopuštamo da se sluga Božji Alozije Stepinac od sada naziva blaženim. I da se svake godine na dan njegova rođenja 10. veljače na nebu može slaviti, na način kako je određeno kanonskim propisima. U ime Oca i Sina i Duha svetoga. Amen.“
Otkriva se svečana slika i služi se sv. Misa u čast blaženog Alojzija Stepinca.
Alojzije Stepinac rođen je 1898.g. u Krašiću (Jastrebarsko). 1936.g. postao je zagrebački nadbiskup obnašajući tu dužnost do konca rata.
Kasnije je suđen po komunističkom sudu i osuđen na 15 godina robije.
Do 1952. g. robijao je u Lepoglavi da bi potom bio prognan u Krašić, gdje je 10. veljače 1960. g. umro.
Pokopan je u zagrebačkoj katedrali u sarkofagu koji je prije nekoliko dana otvoren pučanstvu koje može vidjeti njegove ovozemaljske ostatke- moći.
10. siječnja 1952. g. Alojzije Stepinac proglašen je po papi Piju XII kardinalom. Jugoslavija je odmah prekinula diplomatske odnose sa Svetom Stolicom tako da kardinal Alojzije Stepinac nikada nije primio teški kardinalski grimiz.
I eto, dočekao je današnji dan, dan proglešenja blaženim. Dan koji slavi cijeli hrvatski narod, kao priznanje vjere u Boga, u ljude, u Krista jedinoga.
Što se tiče njegove beatifikacije, godinama su se lomila koplja u rasponu od ratnog zločinca do sluge Božjega – mučenika.
Na kraju, ipak se dokazala istina, pod vodstvom dr. Jurja Batelje koji je to, sa svojom ekipom, maestralno učinio.

- 12:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< svibanj, 2012  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Svibanj 2012 (28)
Kolovoz 2011 (17)
Svibanj 2011 (7)
Prosinac 2010 (18)
Opis bloga
List župe sv. Roka, Čaporice

Photobucket

e-mail: list-izvori@hi.t-com.hr

Osnivač i izdavač:
Župa sv. Roka
Čaporice, 21240 Trilj

tel./fax. 021/831-096


e-mail: mirko.skejic1@st.t-com.hr

Glavni i odgovorni urednik:
Don Mirko Skejić - župnik

Uredničko vijeće:
Marijo Bašura, Anita Čović-Pavišić, Dragica Čović, Tomislav Delić, Ivana Pešo, Kristina Pešo, Martina Pešo, Antonija Sarač, Mirko Skejić, Ante Šipić-Sokol

Lektura:
Maja Franić
Dragica Čović


Tisak:
DES - Split Boktuljin put bb



Photobucket