Posjetitelji bloga:
Counter
Counter






List Izvori | Čaporice

ponedjeljak, 27.12.2010.

PODSLJEMENSKI POGLED

Nedjelja, 12.03.1995.g.

Primiče se konac mjeseca ožujka. Rok 30.03.1995. kad trebaju iseliti iz Hrvatske jedinice UNPROFOR-a iz okupiranih područja Hrvatske.

Istekom tog roka očekuje se rat širih razmjera. Martić nije u Kninu uspio smjeniti Boru Mikelića, kojega proglašavaju izdajnikom i koloboracionarom s Hrvatskom.

Vrše se velike mobilizacije, Hrvatska istuče da se ne sprema za rat. Uskoro ministar vanjskih poslova Mate Granić najavljuje spektakularan obrat i sporazum iz kojih će proisteći mir i to trajan i pravedan.

Preostaje nam sačekati i vidjeti.

Nedjelja, 23.04.1995.g.


30.03.1995. g. je prošao. UNPROFOR-zaštitne snage su kasnije otišle.
Hrvatska je na velike pritiske međunarodne zajednice pristala na novi mandat međunarodnih snaga, koji se sada zove UNCRO.
Ove snage imale cca 7 500 ljudi, raspoređenih na granicama, međunarodno priznatim, Republike Hrvatske.

Sinoć je na TV dnevniku javio Mario Nobilo, veleposlanik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, da Hrvatska može biti relativno zadovoljna s Rezolucijom UN-a, koj je po tajniku UN-a Butros Butros Galiju predložena i prihvaćena na Vijeću sigurnosti UN-a.

Akoprem (mada, premda, iako) nije donešena točna operacinalizacija primjene mandata snaga UNCRO-a, ipak u cijelosti se sada u Rezoliciji operira terminima: cjelokupni teritorij RH, nema linije razdvajanja, zaštićenih teritorija itd.

Gdje i kada će biti granični prijelazi nije utvrđeno.

Predviđeno je samo nadgledavanje i evidentiranje-prema tome pobunjeni Srbi mogu dovoziti i oružje, a da snage UNCRO-a i snage Hrvatske policije i vojske to samo promatraju i evidentiraju!!??. Dokle i do kada??!!

Međutim, valjda će i tome doći kraj. Naime, Srbi hoće državu na područjima koja su zaposjeli-okupirali i istjerali hrvatsko pučanstvo, a na tom području nema nikakvih mogućnosti za postojanje države. To i sami neizravno priznaju. Nema nikakvog gospodarstva, infrastrukture, prometa, cesta, željeznice, zdravstva, baš ništa.

Snage Hrvatske vojske zauzele su dominantne točke na Dinari, tako da se Knin vidi kao na dlanu (1,7 km zračne linije).

Prema izvješćima snage HV-a mogu tući topništvom po Kninu.

Ova zadnja zauzeća dominantnih točaka na Dinari prošla su potiho, bez halabuke Međunarodne zajednice.

Ponedjeljak, 01.05.1995. g.


Danas je 01.05. (prvi maj), praznik, međunarodni praznik rada. Nema nikakvih proslava, osim u Maksimirskom parku, gdje nazoči predsjednik Vlade Nikica Valentić pa je onda narodno veselje. Nikica je podijelio 20 000 tanjura graha, i to besplatno, svom narodu (circulum et panem!).

Jutros su političke snage RH pokrenule akciju ograničenog karaktera na području Pakraca. Poziva se srpsko pučanstvo, građani Hrvatske, na lojalnost. Garantira im se sigurnost, traži se da odlože oružje, koje su uperili protiv svoje države. To mi kažemo svoje države, a koliko je oni smatraju svojom, o tom po tom.

Prema izvješću gospodina Ivkanca, šefa Policijske uprave Pakrac, tzv. 18. korpus armije Republike Srpske, žilavo se bori, dok snage MUP-a Hrvatske drže sve pod kontrolom. Žrtava veli da nema. Srpski narod na okupiranim popdručjima, navodno, prema radio izvješćima, oduševljeno dočekuje osloboditelje, snage MUP-a Hrvatske.

Koliko je to oduševljenje, teško je kazati jer je akcija MUP-a u tijeku.

Ova akcija započeta je zbog toga što Srbi nisu dozvolili promet autocestom i zbog napada na osobni automobil kod Požege.


Subota, 13.05.1995. g.


Započeta akcija MUP-a Hrvatske je završena. Naime, u Okučanima, Pakracu i ostalim mjestima uspostavljena je hrvatske vlast. Četnici ili osttaju ili bježe preko Gradiške u Bosnu, prema Banja Luci i dalje.

U Banja Luci, iz odmazde za poraze u Hrvatskoj, ruše katoliče crkve i progone i ono malo Hrvata što je tamo ostalo. Na području Banja Luke bilo je 80 000 Hrvata, dok se danas taj broj procjenjuje na 25000-30000. Sve je prognano i uništeno. Jednako protjeruju i Muslimane.
Srbi ne mogu podnijeti poraze, pa se osvećuju pučanstvu.

Danas tuku sa 2000 prijektila Slavoniju, vjetrojatno zbog poraza na koridoru.

Prošlog tjedna su u dva navrata tukli po Zagrebu raketama tipa „Orkan“, koje nisu toliko opasne, koliko tzv. „Zvončići“, kojih ima po 280 u svakoj raketi.
Ubijeno je u Zagrebu 6 osoba, a preko 150 ih je ranjeno.

Našijenac

- 15:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

  prosinac, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Svibanj 2012 (28)
Kolovoz 2011 (17)
Svibanj 2011 (7)
Prosinac 2010 (18)
Opis bloga
List župe sv. Roka, Čaporice

Photobucket

e-mail: list-izvori@hi.t-com.hr

Osnivač i izdavač:
Župa sv. Roka
Čaporice, 21240 Trilj

tel./fax. 021/831-096


e-mail: mirko.skejic1@st.t-com.hr

Glavni i odgovorni urednik:
Don Mirko Skejić - župnik

Uredničko vijeće:
Marijo Bašura, Anita Čović-Pavišić, Dragica Čović, Tomislav Delić, Ivana Pešo, Kristina Pešo, Martina Pešo, Antonija Sarač, Mirko Skejić, Ante Šipić-Sokol

Lektura:
Maja Franić
Dragica Čović


Tisak:
DES - Split Boktuljin put bb



Photobucket