žubor vode

14.11.2011., ponedjeljak

!!!

Čovječe što nisi kao svi drugi, ne nosi srca na dlanu i ne misli da trebaš pokazati bogaljima svih blaga svoje duše.
Sjeti se da na dnu oceana čami bezbrojno biserje u školjkama. Niko ga ne vidje, niko ga neće vidjeti, možda ni trak zvijezde što se ogleda nad vodom, pa ipak ljepota vasione dobiva od njegove ljepote.

Neće ono blistati izloženo na grudima žene, niti će ikada da resi sjajne prstenove. Naše ga smrtne oči neće ugledati, ali mi slutimo da postoji.

I radujemo mu se više što ga naslućujemo, nego bismo uživali kada bismo ga imali pred sobom. Pa zato, čovječe koji nisi kao svi drugi, ne nosi srca na dlanu
i ne misli da trebaš pokazati prostoti svih blaga svoje duše.


1914.

Tin Ujević (Vrgorac, 5. srpnja 1891. - Zagreb, 12. studenog 1955.), hrvatski pjesnik.

Misao, 1919.

12.11.2011., subota

O prijateljstvu

Sa prijateljstvom je kao sa svime što živi: prijateljstvo kuca kao živo srce, obično vreli krvotokom, magnetizirano trajnom čežnjom za dragom toplinom ljudskog daha, nošeno na krilima simpatije. i tako se prijateljstva talasaju u neprekidnom strujanju osjećaja, misli, interesa, ljubavi koja, dok traje, žubori kao gorsko vrelo.
Pisma, objedi, večere, cvijeće, uspomene, putovanja, posjete, društvene igre, zabave, pričanja o vinu i dimu tako slatke razonode koja se zove raskrinkavanje bližnjih na otrcanom balu, pod maskama društvenosti, intrige i zamke svakovrsnosti. materijalne brige i neprilike, uspjesi i ambicije, žene, lijepe žene, mlade žene, glupe žene, zle i pogane, samilosne i okrutne, radosti nad knjigama, premijerama i slikama, sve su to senzacije u glumištu koje se zove život čovjeka, a pratilac koji na ovoj predstavi dijeli s nama sve naše radosti i brige zove se prijatelj.

Miroslav Krleža

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.