Na zadatku

subota, 27.10.2012.

Astronomska navigacija u Križevcima

- Sjaj nebeskih zvijezda nerijetko je bio tema mnogih umjetničkih djela, od romana pa sve do filmske umjetnosti. Međutim, u zvijezdama se krije puno više od same ljepote, a to je dokazala i križevačka astronomska udruga "Perzeidi" koju je osnovala skupina entuzijasta zaljubljenih u astronomiju. Udruga je osnovana 7. siječnja 2011. godine, a danas broje dvadesetak članova, te su do sada održali sedam predavanja različite tematike.

Najnovije u nizu predavanja održano je jučer u večernjim satima u glavnoj dvorani Gradske vijećnice u Križevcima. Izlaganje pod nazivom „Astronomska navigacija“ održao je Antun Gold, umirovljeni kapetan duge plovidbe s velikim iskustvom u orijentaciji prema zvijezdama. Kako je u uvodu predavanja rekao predsjednik udruge Ratko Matić, postoje tri glavna razloga zašto bi svaki pomorac trebao znati astronomsku navigaciju: prvi od njih je intelekutalni izazov, drugi je pokazivanje poštovanja prema našim starima i njihovim običajima, a treći je krhkost modernih sustava i tehnologija.



Predsjednik udruge "Perzeidi" Ratko Matić

Iako se većina brodova koristi suvremenim sustavima pomorske navigacije, i nove tehnologije ponekad zakažu u ključnim trenucima, a kako kaže kapetan Gold, brod je prevelika vrijednost da bi se išta prepustilo slučaju. Priznaje da je jako često bio u takvoj situaciji, ali je pomoću znanja astronomije, matematike i fizike, te nekoliko tehničkih pomagala poput sekstanta, kronometra i astronomskog godišnjaka, ipak pronašao pravi put. Unatoč uvriježenom laičkom mišljenju, ukazao je na kompas kao na „zlo“, a razlog je taj što kompasi ne upućuju na sjeverni ili južno pol, već na magnetni pol na koji može utjecati razna mašinerija koja se prevozi brodovima.


Kapetan Antun Gold

Kao najljepše zemlje koje je ikad posjetio izdvojio je Australiju, jer „su tamo ljudi smireni, neopterećeni sa takvim problemima kakve mi u Europi imamo“, a pomorstvo smatra ispunjenjem dječačkog sna.
„Perzeidi“ se nadaju kako ovo neće biti zadnje predavanje ove godine, a jedna od posjetitelja ovog „zvjezdanog“ predavanja, Matea Hrg, rekla je kako je pozitivno da se u tako malom gradu održavaju ovakva zanimljiva predavanja, te da bi ih trebalo održavati češće.

Oznake: astronomija

- 19:26 - Komentari (7) - Isprintaj - #