Na zadatku

utorak, 20.11.2012.

Cacib 2012. iliti kako maltretirati životinje

Dugo vremena sam zazirala od posjeta sajmovima i izložbama životinja iz jednog jednostavnog razloga: teško mi je gledati ljude koji lakovima za kosu, fenovima i četkama „tretiraju“ svoje ljubimce. Jedna stvar je održati reviju pasa na kojoj su svi psi prirodni, samo početkani, a drugo je kada na psa potrošite više sredstava za uljepšavanje od vaše vlastite godišnje potrošnje

Dvije litre laka za kosu
Međutim, otvorenog uma odlučila sam posjetiti ovogodišnji Cacib koji se održavao u isto vrijeme kada i Interliber i ini sajmovi. Htjela sam novinarski pošteno razgledati izložbu, bez predrasuda. Naravno, odmah na početku ostala sam zatečena. Psići, zavezani za šipke stoje, dok im vlasnici neumorno tapiraju, feniraju i rade svakakve druge „akrobacije“ po dlaci. Mislim da vlasnici pritom ne razmišljaju kako bi njima bilo da ih kod frizera navlače i čupaju za kosu. Dakako, to se odnosi na dugodlake pse, dok su u ovom aspektu kratkodlaki psi imali veliku sreću.



Psi na uređivanju

Udobni, otvoreni krevetići ili premali kavezi?
No, daleko zabrinutija sam bila za pse koji su i po 20 sati putovali u premalim kavezima, pušteni su bili isključivo radi obavljanja nužde i gore spomenutog uređivanja, te pokazivanja sucima. Nakon sve te torture, opet su zatvarani u kaveze. Da, neki bi rekli sretni su što imaju vlasnike, ali što ako ti vlasnici nad njima sustavno vrše torturu u obliku odlaska na izložbe? Možda je onda bolje da su na slobodi, pa i pod cijenu lutanja, ako će tako moći biti ono što jesu-životinje, a ne lutke za igru.



Očito je da su ovi kavezi neprilagođeni veličini pasa

Zaključak
Da ne bi ispalo kako imam samo negativne dojmove, moram pohvaliti popuste na hranu i opremu za pse, jer se putem njih moglo kupiti velike količine kvalitetne hrane i vodilica, krevetića, te ostale opreme za pse, bez potrošnje neke veće svote novaca koju bi inače izdvojili u dućanima.
Također, pohvalila bih vlasnike koji su cijeli dan šetali sa svojim ljubimcima, pružajući im tako na neki način slobodu, ali i rekreaciju. Međutim, protivnik sam „uređivanja“ životinja. Treba ih pustiti da budu prirodni, da budu ono što jesu-psi.



Ovaj "malac" u potpunosti je slobodan


Mnogo raznobojnih vodilica




Oznake: Psi

- 14:35 - Komentari (5) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.11.2012.

(Još jedan) post o Interliberu

Kao i svaki drugi
Od 13. do 18. studenog održan je ovogodišnji (35. po redu) Interliber. Kao i mnogi njegovi prethodnici, okupio je mnoštvo izdavača knjiga koji su svojim predstavljanjem htjeli povećati svoju prodaju i interes za njihove knjige. Tradicionalno smješten na Zagrebačkom velesajmu, zauzeo je dva paviljona, od kojih je najposjećeniji bio 5. paviljon.



Ulazak u 5. paviljon na Zagrebačkom velesajmu

Odokativno, najveći štand je imala Školska knjiga sa malom terasom na katu i sa stolom u prizemlju koji je poslužio za predstavljanje novih knjiga i autora. Sve knjige su bile posložene prema kategorijama, što je pogodovalo većoj preglednosti cijelokupnog izložbenog prostora. Profil isto nije zaostajao. S podjelom knjiga po kategorijama, smanjivale su se gužve, te su se ljudi podijelili ovisno o područjima interesa. Bilo je štandova bez kategorizacije zbog čega su se stvarale nepotrebne gužve, a raspored knjiga je bio potpuno nepregledan.


Izložbeni prostor Školske knjige

Popusti?
Budući da se radi o sajmu, očekivala bih znatno smanjene cijene knjiga u svrhu promocije, te puno veći izbor. Za ovo drugo mogu garantirati, ali za cijene ipak ne. Većina izlagača ponudila je velik izbor knjiga, ali očekivala bih smanjenje cijena popularnih naslova. No, to se ipak nije dogodilo. Cijene su, ili ostale iste, ili su na njih nudili minimalne popuste. Stvar su ipak spasili šatori izvan samih paviljona, koji su, poput outleta, pružali smiješno jeftine kvalitetne knjige, čime su spasili moj, a vjerujem i budžet većine studenata.



Kategorizacija knjiga prema autorima

Ostala ponuda
Pozitivno je što je u 6. paviljonu bilo dječjih predstava, a sveukupno na Interliberu je bilo jako puno izlagača dječjih knjiga i slikovnica, što osobno smatram važnim u doba sve veće tehnologizacije. Uz Interliber, na Zagrebačkom velesajmu održani su i Sajam glazbe i multimedije, Info sajam, te Zim Ski Show. Svaki od sajmova pružali su uvid u novitete iz svojeg područja.
Sve u svemu, posjećenost ovogodišnjeg Interlibera pokazala je kako još uvijek ima dovoljno zaljubljenika u knjige sa opipljivim stranicama i koricama, zbog kojih će knjiga kao medij još dugo stajati na policama knjižara i knjižnica.



Profilov stalak s knjigama

Oznake: interliber 2012, Knjige; čitanje; Interliber

- 17:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #